Dvorac Donja Bedekovčina

Izvor: Wikipedija
Dvorac Donja Bedekovčina
Registar kulturnih dobara RH
Kurija Bedeković, Donja Bedekovčina, 2007.
Datacija1780.
Pravni statusZaštićeno kulturno dobro
VrstaNepokretna pojedinačna
KlasifikacijaStambene građevine
Reg. brojZ-1729
KoordinateMagdalenićeva 70, Bedekovčina, Krapinsko-zagorska županija

Dvorac Donja Bedekovčina, odnosno kurija obitelji Bedeković nalazi se u općini Bedekovčina u Hrvatskom zagorju. Smještena je na blagoj padini iznad doline rijeke Krapine. Zaštićeno je kulturno dobro.[1]

Oko kurije prostire se perivoj, a sa sjeverne i zapadne strane ranije su se nalazile gospodarske zgrade. Građena je za jednu granu obitelji Bedeković, u čijem je vlasništvu reprezentativnija građevina, dvorac u Gornjoj Bedekovčini.

Kurija je jednokatna građevina, pravokutnog tlocrta, natkrivena dvostrešnim krovištem s poluskošenim zabatima. Prema natpisu nad portalom, građena je 1780. godine. U prizemlju su bile gospodarske prostorije. Prostorije prizemlja svođene su bačvastim i češkim svodovima, a na prvom katu, gdje su gospodske sobe, stropovi su ravni.

Tlocrtna organizacija prostora je pravilna: prostor je uzdužnim nosivim zidom podijeljen na šest prostorija približno iste veličine. U središnjem prostoru, uz sjeverno pročelje, nalazi se zavojito stubište. Pročelja su u zoni prizemlja razdijeljena horizontalnim trakama, a u zoni kata plitkim pilastrima u polja s plitko istaknutim središnjim rizalitom s tri prozorska otvora.

Glavni pristup kuriji ranije je bio s ceste, sa zapadne strane između voćnjaka i perivoja koji se pružao ispred glavnog pročelja na padini, a kasnije je preusmjeren na istočnu stranu. Danas nema više gospodarskih zgrada, a voćnjak je očuvan u tragovima.

Kurija je obnovljena i u privatnom je vlasništvu.

Opis[uredi | uredi kôd]

Jednokatna građevina pravokutnog tlocrta, natkrivena dvostrešnim krovištem s poluskošenim zabatima, građena je 1780. godine. U prizemlju su gospodarske prostorije s bačvastim i češkim svodovima, a na prvom katu, gdje su gospodske sobe, stropovi su ravni.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-1729 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dvorac Donja Bedekovčina Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 16. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.