Edubuntu

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Edubuntu Linux
Edubuntu logo.svg
EdubuntuHardy.png
Edubuntu 8.04 radna površina
Web stranice: www.edubuntu.org
Tvrtka/
razvijatelj:
Canonical Ltd. / Zaklada Ubuntu
Porodica OS-eva: GNU/Linux
Posljednja stabilna verzija: 9.04 / 23. travnja, 2009
Upravitelj paketa: APT
Tip jezgre: Monolitna
Pretpostavljeno korisničko sučelje: GNOME
Licenca: GNU GPL
Radno stanje: Razvija se

Edubuntu je inačica Ubuntua, Linux distribucije dizajnirane za korištenje u školama. Edubuntu sadrži Linux Terminal Server Project, veliki broj obrazovnih aplikacija uključujući GCompris, KDE Edutainment Suite, i Schooltool kalendar. Prvo izdanje Edubunta izašlo je uz Ubuntu 5.10, kodnog imena Breezy Badger, 13. listopada 2005. Od 13. listopada, Edubuntu CD-ovi mogu se naručiti kroz Shipit servis.

Edubuntu je razvijen uz pomoć učenika i nastavnika u različitim zemljama. Edubuntu je baziran na Ubuntuu, i sadrži LTSP klijentske arhitekture, kao i obrazovne aplikacije namijenjene osobama od 6-18 godina.


Ciljevi projekta[uredi VE | uredi]

Glavni je cilj Edubuntua da se može koristiti od bilo koga, čak i bez dosta računalnog znanja, s mogućnosti postavljanja računarske laboratorije, ili online učenja, za samo sat vremena ili manje, i onda upravljati nastalim okruženjem bez mnogo muke.

Principijelni su ciljevi Edubuntua centralizirano upravljanje ugođavanjem, korisnicima i procesima, zajedno sa sadržajima za zajednički rad u učionici. Jednako je važno okupljanje najboljeg dostupnog slobodnog softvera i materijala za obrazovanje.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]