Kubuntu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kubuntu Linux
Kubuntu logo
Kubuntu 18.10 screenshot.png
Kubuntu 18.10
Web stranice:www.kubuntu.org
Tvrtka/razvijatelj:Canonical Ltd. / Zaklada Ubuntu
Porodica:GNU/Linux
Posljednja stabilna inačica:21.04 (Hirsute Hippo) / 22. travnja 2021.
Upravitelj paketa:APT
Podržane platforme:x86, x86-64, PowerPC
Tip jezgre:Monolitna
Pretpostavljeno korisničko sučelje:KDE
Licencija:GNU GPL
Radno stanje:razvija se

Kubuntu je službeni derivat operacijskog sustava Ubuntu koji koristi KDE grafičko sučelje umjesto GNOME sučelja. Dio je projekta Ubuntu i koristi isti temeljni sustav. Kubuntu i Ubuntu mogu raditi usporedno instaliranjem ubuntu-desktop i kubuntu-desktop paketa. Svaki paket u Kubuntuu ima isti repozitorij kao i Ubuntu [1]Inačica izvorne stranice arhivirana 7. ožujka 2008.. Od 6.06 Dapper izdanja, Kubuntu CD-ovi mogu se naručiti kroz ShipitInačica izvorne stranice arhivirana 29. travnja 2011. servis.

Kubuntu projekt nastoji biti KDE-u ono što je Ubuntu GNOME-u: velika integrirana distribucija sa svim prednostima Ubuntua, ali s KDE dekstopom. Kubuntu se izdaje redovno i predvidivo; svaka nova verzija sadrži novu KDE verziju. - S Kubuntu stranice na Ubuntu Wikiju

Riječ Kubuntu znači "prema humanosti" u Bemba jeziku, i izgovara se /kùbúntú/. Igrom slučaja, riječ također znači "besplatno" u afričkom Kirundi jeziku.

Izdanja[uredi | uredi kôd]

Kubuntu slijedi isti sustav davanja imena/verzija kao Ubuntu, s prvom verzijom 5.04 (kodnog imena Hoary Hedgehog), 8. travnja 2005. Sadržavala je KDE 3.4 i selekciju najkorisnijih KDE programa. Neki od njih ne spadaju izravno u KDE, uključujući Amarok, Kaffeine, Gwenview, i K3b.

Drugo izdanje, 5.10 (kodnog imena Breezy Badger), koristilo je KDE 3.4.3 i alate za ugađanje sustava. Također se koristio Adept, program za administraciju paketa, prvi koji je nudio korištenje tzv. debtagova za lakšu pretragu (mijenjajući Kynaptic korišten u prethodnoj inačici) i reorganizirani centar te KDE Bluetooth. KDE 3.5.2 je bio dostupan za nadogradnju putem APT repozitorija od 28. ožujka 2006.[2]Inačica izvorne stranice arhivirana 9. lipnja 2007.

Sljedeće izdanje, 6.06 (kodnog imena Dapper Drake), koristilo je noviju inačicu KDE sučelja, 3.52 te novi program za instalaciju operacijskog sustava, koji omogućava instalaciju direktno putem tzv. Live CD-a.

Kubuntu je dostupan na x86, PowerPC i AMD64 platformama, s CD inačicama alternate i desktop. Alternate koristi tekstualnu instalaciju, Desktop se instalira putem prije spomenutog Live CD-a.

Sistemski zahtjevi[uredi | uredi kôd]

Za desktop i laptop računala
Minimalno Preporučeno
procesor 1 GHz (x86) Više od 1 GHz (x86)
RAM 384 MB 1 GB
Kapacitet tvrdog diska 4 GB 10 GB
Grafička kartica VGA (640x480) VGA (1024x768)

Napomena: ako su "Desktop efekti" poželjni, potrebna je odgovarajuća grafička kartica.

Reference[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Kubuntu.