Kubuntu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kubuntu Linux
Kubuntu logo
Kubuntu 18.10 screenshot.png
Kubuntu 18.10
Web stranice:www.kubuntu.org
Tvrtka/razvijatelj:Canonical Ltd. / Zaklada Ubuntu
Porodica:GNU/Linux
Posljednja stabilna inačica:18.10 (Cosmic Cuttlefish) / 18. listopada 2018.
Upravitelj paketa:APT
Podržane platforme:x86, x86-64, PowerPC
Tip jezgre:Monolitna
Pretpostavljeno korisničko sučelje:KDE
Licencija:GNU GPL
Radno stanje:razvija se

Kubuntu je službeni derivat operacijskog sustava Ubuntu koji koristi KDE grafičko sučelje umjesto GNOME sučelja. Dio je projekta Ubuntu i koristi isti temeljni sustav. Kubuntu i Ubuntu mogu raditi usporedno instaliranjem ubuntu-desktop i kubuntu-desktop paketa. Svaki paket u Kubuntuu ima isti repozitorij kao i Ubuntu [1]. Od 6.06 Dapper izdanja, Kubuntu CD-ovi mogu se naručiti kroz Shipit servis.

Kubuntu projekt nastoji biti KDE-u ono što je Ubuntu GNOME-u: velika integrirana distribucija sa svim prednostima Ubuntua, ali s KDE dekstopom. Kubuntu se izdaje redovno i predvidivo; svaka nova verzija sadrži novu KDE verziju. - S Kubuntu stranice na Ubuntu Wikiju

Riječ Kubuntu znači "prema humanosti" u Bemba jeziku, i izgovara se /kùbúntú/. Igrom slučaja, riječ također znači "besplatno" u afričkom Kirundi jeziku.

Izdanja[uredi | uredi kôd]

Kubuntu slijedi isti sustav davanja imena/verzija kao Ubuntu, s prvom verzijom 5.04 (kodnog imena Hoary Hedgehog), 8. travnja 2005. Sadržavala je KDE 3.4 i selekciju najkorisnijih KDE programa. Neki od njih ne spadaju izravno u KDE, uključujući Amarok, Kaffeine, Gwenview, i K3b.

Drugo izdanje, 5.10 (kodnog imena Breezy Badger), koristilo je KDE 3.4.3 i alate za ugađanje sustava. Također se koristio Adept, program za administraciju paketa, prvi koji je nudio korištenje tzv. debtagova za lakšu pretragu (mijenjajući Kynaptic korišten u prethodnoj inačici) i reorganizirani centar te KDE Bluetooth. KDE 3.5.2 je bio dostupan za nadogradnju putem APT repozitorija od 28. ožujka 2006.[2]

Sljedeće izdanje, 6.06 (kodnog imena Dapper Drake), koristilo je noviju inačicu KDE sučelja, 3.52 te novi program za instalaciju operacijskog sustava, koji omogućava instalaciju direktno putem tzv. Live CD-a.

Kubuntu je dostupan na x86, PowerPC i AMD64 platformama, sa CD inačicama alternate i desktop. Alternate koristi tekstualnu instalaciju, Desktop se instalira putem prije spomenutog Live CD-a.

Sistemski zahtjevi[uredi | uredi kôd]

Za desktop i laptop računala
Minimalno Preporučeno
procesor 1 GHz (x86) Više od 1 GHz (x86)
RAM 384 MB 1 GB
Kapacitet tvrdog diska 4 GB 10 GB
Grafička kartica VGA (640x480) VGA (1024x768)

Napomena: ukoliko su "Desktop efekti" poželjni, potrebna je odgovarajuća grafička kartica.

Reference[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Kubuntu.