Ekvipotencijalne plohe

Izvor: Wikipedija
Ekvipotencijalne plohe (crvene) i silnice polja (crne) u nekom fizikalnom polju.
Magnetske silnice mogu se pokusom zapaziti ako se iznad magneta postavi staklena ploča i na nju pospe željezna pilovina te se ploča lagano potrese. Slova N i S predstavljaju položaje sjevernog i južnog pola.

Ekvipotencijalne plohe su zamišljene plohe koje obuhvaćaju sve točke u prostoru u kojima je potencijal fizikalnoga polja jednake vrijednosti. Po ekvipotencijalnim plohama može se gibati neka čestica (na primjer električni nabojelektričnom polju, stalni magnet u magnetskom polju, fizikalno tijelo u gravitacijskom polju) bez utroška radaSilnice polja okomite su na ekvipotencijalne plohe.[1]

Silnice[uredi | uredi kôd]

Silnice su zamišljene crte, sa strelicama ili bez njih, kojima se predočuju različita svojstva fizikalnih polja; pružaju se u smjeru djelovanja sila, a njihova gustoća opisuje jakost polja. Okomite su na ekvipotencijalne plohe. Silnice konkretnih električnih i magnetskih polja mogu se iscrtati s pomoću staklenoga praha ili željezne piljevine.

Silnice električnoga polja[uredi | uredi kôd]

Silnice električnoga polja zamišljene su usmjerene crte koje izlaze iz pozitivnih električnih naboja, a završavaju u negativnim električnim nabojima, te svojom gustoćom i oblikom prikazuju smjer i jakost električnoga polja u nekome dijelu prostora.

Silnice magnetskoga polja[uredi | uredi kôd]

Silnice magnetskoga polja zamišljene su zatvorene krivulje (nemaju početak ili kraj) koje svojim oblikom i gustoćom prikazuju jakost magnetskog polja u nekome dijelu prostora.

Silnice gravitacijskoga polja[uredi | uredi kôd]

Silnice gravitacijskoga polja zamišljene su usmjerene crte koje dolaze iz beskonačnosti i uviru u masu, te svojom gustoćom i oblikom prikazuju smjer i jakost gravitacijskoga polja u nekome dijelu prostora.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. ekvipotencijalne plohe, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.
  2. silnice, [2] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2016.