Prijeđi na sadržaj

Elsa (Disney)

Izvor: Wikipedija

Kraljica Elsa od Arendella (eng. Queen Elsa of Arendelle) je izmišljeni lik koji se pojavljuje 53. Disneyevom klasiku Snježno kraljevstvo iz 2013. godine. U izvornoj engleskoj verziji glas joj je posudila Broadwayska glumica i pjevačica Idina Menzel,[1][2] dok su joj u sinkroniziranoj hrvatskoj glas posudile Kristina Krepela (dijalog) i Nataša Mirković (ex. Belošević) (vokal).[3] Stvorio ju je redatelj Snježnog kraljevstva Christian Buck, a njezin lik se temelji na liku Snježne kraljice iz istoimene bajke Hansa Christiana Andersena.

Disneyevom prilagodbom stvorena je kao princeza izmišljenog skandinavskog kraljevstva Arendella, nasljednica vladarskog prijestolja i starija sestra princeze Anne. Elsa ima čarobnu sposobnost stvaranja i manipuliranja snijegom i ledom. Nakon što je u mladosti slučajno ozlijedila Annu, dok su se igrale, roditelji su je odlućili privremeno izolirali od ostatka ljudi, u nadi da u miru naući kontrolirati moći i kako ne bi nekome slučajno naudila. Na dan krunidbe, kad se dveri otvaraju i krunidba prođe bez problema, Elsa odbije dati Anni i princu Hansu blagoslov za brak. Nakon što se ona i Anna posvađaju Elsa bježi na Sjevernu goru, gdje gradi svoj vlastit dvorac od leda i živi u miru, daleko i izolirana od svih. Tijekom cijelog filma je vrlo napeta i bori se sa samom sobom, kako bi naučila kontrolirati svoje moći. Tek kad na kraju filma svojom ljubavlju odmrzne Annino zaleđeno srce i otkrije da samo pomoću ljubavi može kontrolirati svoje strahove i moći, odleđuje zaleđeni Arendell i pomirivši se s Annom obeća da više nikada ne će zatvarati dveri.

Iako je izvorna Snježna kraljica nautralnog i hladnog karaktera i u bajci negativac, pri adaptaciji filma prikazana je kao dobroćudna i strašljiva starija sestra koja svojom izolacijom želi zaštiti druge od svojih posrnulih moći koje ne može kontrolirati.[4][5] Nakon što su Christian Buck i Jennifer Lee odlučile da su Anna i Elsa sestre, odustalo se od prijašnjih ideja da Elsa bude negativac, nego su joj se počele pripisivati suosjećajnost i neshvaćenost.[6]

Elsin lik je najviše pozitivnih kritika dobila od recenzenata, koji su pohvalili njezinu složenu karakterizaciju i ranjivost, a Idina Menzel, koja joj je u izvornoj verziji posudila glas, naširoko je bila hvaljena zbog odlične vokalne izvedbe Else, a osobito pjesme Puštam sve.[7] Također, postoje nepotvrđena izvješća da će Elsa biti primljena u Dineyev klub princeza, čime bi postača njegova 13. članica.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jenifer Lee, Frozen's Final Shooting DraftArhivirana inačica izvorne stranice od 1. travnja 2014. (Wayback Machine), Walt Disney Animation Studios, 23. rujna 2013.
  2. Anthony Breznican, Disney's "Frozen": Kristen Bell and Idina Menzel to voice animated taleArhivirana inačica izvorne stranice od 18. lipnja 2013. (Wayback Machine), Entertainment Weekly, 11. lipnja 2012.
  3. Dobitnici presretni zbog nagrada Sinki! - Djeci su najbolji Blu, Peabody i ElsaArhivirana inačica izvorne stranice od 12. srpnja 2015. (Wayback Machine). Aktualno.hr, objavljeno 15. lipnja 2014., pristupljeno 14. srpnja 2015.
  4. John August, Aline Brosh McKenna, Scriptnotes, Ep 128: Frozen with Jennifer Lee — Transcript, Scriptnotes, johnaugust.com, 1. veljače 2014
  5. Jordan Achilles, Michael, Peter, Chris and Jennifer Talk Frozen and It's SuccessArhivirana inačica izvorne stranice od 27. ožujka 2014. (Wayback Machine), Kidzworld, 17. ožujka 2014.
  6. Simon Brew, A spoiler-y, slightly nerdy interview about Disney's Frozen, Den of Geek!, Dennis Publishing, 12. prosinca 2013.
  7. Das, Lina, Idina Menzel: A snow queen to melt our hearts, Daily Mail, 12. prosinca 2013.
  8. What to look forward to at Disney World in 2014Arhivirana inačica izvorne stranice od 2. siječnja 2014. (Wayback Machine), Orladno Sentinel, 2. siječnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]