Elsa (Disney)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kraljica Elsa od Arendella (eng. Queen Elsa of Arendelle) je izmišljeni lik koji se pojavljuje 53. Disneyevom klasiku Snježno kraljevstvo iz 2013. godine. U izvornoj engleskoj verziji glas joj je posudila Broadwayska glumica i pjevačica Idina Menzel[1][2], dok su joj u sinkroniziranoj hrvatskoj glas posudile Kristina Krepela (dijalog) i Nataša Mirković (ex. Belošević) (vokal).[3] Stvorio ju je redatelj Snježnog kraljevstva Christian Buck, a njezin lik se temelji na liku Snježne kraljice iz istoimene bajke Hansa Christiana Andersena.

Disneyevom prilagodbom stvorena je kao princeza izmišljenog skandinavskog kraljevstva Arendella, nasljednica vladarskog prijestolja i starija sestra princeze Anne. Elsa ima čarobnu sposobnost stvaranja i manipuliranja snijegom i ledom. Nakon što je u mladosti slučajno ozlijedila Annu, dok su se igrale, roditelji su je odlućili privremeno izolirali od ostatka ljudi, u nadi da u miru naući kontrolirati moći i kako ne bi nekome slučajno naudila. Na dan krunidbe, kad se dveri otvaraju i krunidba prođe bez problema, Elsa odbije dati Anni i princu Hansu blagoslov za brak. Nakon što se ona i Anna posvađaju Elsa bježi na Sjevernu goru, gdje gradi svoj vlastit dvorac od leda i živi u miru, daleko i izolirana od svih. Tijekom cijelog filma je vrlo napeta i bori se sa samom sobom, kako bi naučila kontrolirati svoje moći. Tek kad na kraju filma svojom ljubavlju odmrzne Annino zaleđeno srce i otkrije da samo pomoću ljubavi može kontrolirati svoje strahove i moći, odleđuje zaleđeni Arendell i pomirivši se s Annom obeća da više nikada ne će zatvarati dveri.

Iako je izvorna Snježna kraljica nautralnog i hladnog karaktera i u bajci negativac, pri adaptaciji filma prikazana je kao dobroćudna i strašljiva starija sestra koja svojom izolacijom želi zaštiti druge od svojih posrnulih moći koje ne može kontrolirati.[4][5] Nakon što su Christian Buck i Jennifer Lee odlučile da su Anna i Elsa sestre, odustalo se od prijašnjih ideja da Elsa bude negativac, nego su joj se počele pripisivati suosjećajnost i neshvaćenost.[6]

Elsin lik je najviše pozitivnih kritika dobila od recenzenata, koji su pohvalili njezinu složenu karakterizaciju i ranjivost, a Idina Menzel, koja joj je u izvornoj verziji posudila glas, naširoko je bila hvaljena zbog odlične vokalne izvedbe Else, a osobito pjesme Let it Go.[7] Također, postoje nepotvrđena izvješća da će Elsa biti primljena u Dineyev klub princeza, čime bi postača njegova 13. članica.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Jenifer Lee, Frozen's Final Shooting Draft (Arhivirano 1. travnja 2014.), Walt Disney Animation Studios, 23. rujna 2013.
  2. Anthony Breznican, Disney's "Frozen": Kristen Bell and Idina Menzel to voice animated tale, Entertainment Weekly, 11. lipnja 2012.
  3. Dobitnici presretni zbog nagrada Sinki! - Djeci su najbolji Blu, Peabody i Elsa. Aktualno.hr, objavljeno 15. lipnja 2014., pristupljeno 14. srpnja 2015.
  4. John August, Aline Brosh McKenna, Scriptnotes, Ep 128: Frozen with Jennifer Lee — Transcript, Scriptnotes, johnaugust.com, 1. veljače 2014
  5. Jordan Achilles, Michael, Peter, Chris and Jennifer Talk Frozen and It's Success, Kidzworld, 17. ožujka 2014.
  6. Simon Brew, A spoiler-y, slightly nerdy interview about Disney's Frozen, Den of Geek!, Dennis Publishing, 12. prosinca 2013.
  7. Das, Lina, Idina Menzel: A snow queen to melt our hearts, Daily Mail, 12. prosinca 2013.
  8. What to look forward to at Disney World in 2014, Orladno Sentinel, 2. siječnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]