Ema Krška

Izvor: Wikipedija
Sveta Ema Krška
Sveta Ema Krška
Rođena 980.
Pilštanj, Slovenija
Preminula 28. travnja 1045.
Krka (Gurk), Austrija
Beatificirana 21. studenog 1287. (Honorije IV.)
Kanonizirana 5. siječnja 1938. (Pio XI.)
Slavi se u Rimokatoličkoj Crkvi
Spomendan 29. lipnja
Zaštitnica gradova, krajeva i država Krške biskupije, Koruške
Svetišta Katedrala Uznesenja Marijina u Krki
Portal o kršćanstvu

Sveta Ema Krška (njem. Hemma (Emma) von Gurk), koruška kneginja, dobrotvorka i svetica Katoličke Crkve. Zaštitnica je Koruške i Krške biskupije, a slavi se i u Sloveniji i u Austriji. Spomendan joj je 29. lipnja.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Potjecala je iz imućne koruške plemićke obitelji. Bila je u srodstvu s njemačkim carem Henrikom II. Svetim te je živjela na njegovu dvoru dok je bio bavarski knez. Pretpostavlja se da je ondje i upoznala svog budućeg muža, grofa Wilhelma von der Sanna, s kojim je imala dvojicu sinova. Obojica su umrla mladi. Godine 1036. suprug joj pogiba u boju s ustanicima protiv vlasti Henrika II.

Nakon muževljeve smrti, napušta dvorac i seli u samostan u Krki (Gurku). Samostan je novčano toliko pomogla da je njezine nadarbina bila materijalnim temeljom osnutka Krške biskupija. Jednako tako, svojim je novčanim prilozima opskrbila samostan u Admontu bogatom knjižnicom. Iako je svoje posljednje godine života provela u krškom samostanu, nije položila redovničke zavjete kako bi mogla upravljati svojim posjedima. U samostanu je i preminula 28. travnja 1045., a pokopana je u kripti Katedrale Uznesenja Marijina u Krki uz epitaf: »O blažena Emo, biseru svih kreposti, utemeljiteljice Gurka, ti koja si sve svoje bogatstvo posvetila Kristu, ovdje počivaš u vječnome miru.« Papa Honorije IV. proglašava ju 1287. blaženom, a papa Pio XI. 1938. i svetom.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Till, Jože. Hema Krška. Njen svet in njeni sledovi, Ljubljana – Celovec – Dunaj, 2006.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ema Krška

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]