Emerik Gašić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Emerik Gašić (Komletinci, 10. siječnja 1904. - Komletinci, 18. na 19. svibnja 1947.), hrv. svećenik, erudit, poliglot, pisac i povjesničar. Pripadnik antifašističkog pokreta u Hrvatskoj. Gašić je bio kratka, ali impresivna životnog puta.

Župnik je u rodnim Komletincima po vlastitom zahtjevu, i to od 1938. do mučeničke smrti. U II. svjetskom ratu pomaže puku bez obzira na nacionalnost. Sumnjiv svim vlastima. Jedva preživljava četnički nož 1944., i to nadošlom baš iz područja nedalekih Srijemskih Laza iz kojeg je spašavao i puno pomagao pravoslavnom puku u ratnim vremenima. Nakon 1945. ne miri se s takvim stanjem i ne libi se javno upozoravati na besmislene zločine u župi i okolici. Posebni Udbin eskadron smrti stiže iz Vinkovaca u Komletince te ga muči i bez suda likvidira u noći 18. na 19. svibnja 1947.

Izvor[uredi | uredi kôd]

HKV Logo.jpg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Portala Hrvatskoga kulturnog vijeća (http://hkv.hr).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatsko kulturno vijeće.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u OTRS-u pod brojem 2021070910003946.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.