Enantiomer

Izvor: Wikipedija
(S)-(+)-mliječna kiselina (lijevo) i (R)-(–)-mliječna kiselina (desno) su nesuperpozabilne zrcalne slike jedna druge.

Enantiomeri su optički izomeri. Jedna je od dviju vrsta stereoizomera čije zrcalne slike jedna druge nisu istovjetne, pa im se strukture im se ne moge poklopiti, jer struktura jedne molekule zrcalna je slika druge molekule.[1] Molekule enantiomera odnose se kao predmet i njegova zrcalna slika, a uzajamno se ne mogu preklopiti. Nazivaju se kiralnim spojevima jer se uzajamno odnose kao desna i lijeva ruka. Enantiomeri mogu imati više središta kiralnosti i svako od njih zrcalna je slika odgovarajućeg središta u drugoj molekuli.[2]

Organski spojevi koji sadrže kiralni ugljik obično imaju dvije nesuperpozabilne[3] strukture. Zrcalne su slike jedna druge i toga ih se obično naziva enantiomorfima (enantio = suprotno; morph = oblik), pa se strukturna osobina danas obično naziva enantiomerizam.

Enantiomeri imaju jednaka fizikalna svojstva ( talište, vrelište, gustoću, topivost i dr.) i kemijsku reaktivnost ali se razlikuju po optičkoj aktivnosti, odnosno prema kutu zakretanja ravnine polarizirane svjetlosti. Takve tvari nazivaju se optički aktivne tvari. Kut zakretanja polarizirane svjetlosti mjeri se pomoću polarimetra.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Generalić, Eni. "Enantiomer." Englesko-hrvatski kemijski rječnik & glosar. 31 July 2014. KTF-Split. 11. veljače 2015. <http://glossary.periodni.com>.
  2. a b Organska kemija za studente agronomske struke, Dragan Amić, Školska knjiga, 2008., Zagreb
  3. superposability. Compendium of Chemical Terminology. Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju. Pristupljeno 11. veljače 2015.