Epifora (medicina)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Klasifikacija i vanjske poveznice
MeSH D007766 (engl.)

Epifora ili suzno oko je pojačano suzenje, bilo zbog prejakog lučenja (obično refleksno, usljed bolesti prednjeg očnog segmenta, kao to su konjunktivitis, keratitis, trihijaza itd.), bilo zbog nedostatnog odvođenja (poremećene drenaže) suza.

Smanjena drenaža uzrokovana je opstrukcijom u suznim putevima. U starosti drenaža može biti oslabljena zbog mlohavosti vjeđe zato što donja suzna točkica više nije uronjena u suzno jezerce. Epifora kod novorođenčadi i dojenčadi obično je uzrokovana neprohodnim membranoznim zaliskom na nosnoj strani suznog kanala; to se stanje u 90% slučajeva razriješi samo od sebe, spontanim stvaranjem otvora na zalisku.

Dijagnoza[uredi VE | uredi]

Dijagnoza epifore postavlja se na osnovu kliničkog pregleda. Za ispitivanje prohodnosti suznih puteva koriste se različiti klinički testovi (fluoresceinski test, sondiranje suznih puteva, radiološke i radioizotopne studije).

Liječenje[uredi VE | uredi]

Epifora je klinički znak, a ne bolest po sebi. Refleksno pojačano suzenje ne zahtijeva posebno liječenje. Kad god je moguće,treba liječiti osnovni uzrok.

Izvori[uredi VE | uredi]

Handbook of Ocular Disease Management

Esculaap4.svg     Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!