Erik Satie

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Erik Satie
Erik Satie
Biografski podatci
Rodno ime Alfred Éric Leslie Satie
Datum rođenja 17. svibnja 1866.
Datum smrti 1. srpnja 1925.
Djelo
Razdoblje avangarda
minimalizam
neoklasicizam
Poznatija djela Gymnopédies
Vexations
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Alfred Éric Leslie Satie (Honfleur, 17. svibnja 1866. - Pariz, 1. srpnja 1925.), francuski skladatelj i pijanist. U javnosti je poznatiji po pseudonimu Erik Satie, kojeg koristi od 1884., kada sklada svoje prvo glazbeno djelo.

Satie je 1887. predstavljen kao gimnopedist, nedugo prije no što je skladao svoje najpoznatije djelo - Gymnopédies. Kasnije je sam sebe prozvao "fonometrografom" ili "fonometričarom" (što doslovno znači osoba koja mjeri zvuk), te je preferirao taj naziv ispred naziva "glazbenik". Taj naziv si je dodijelio 1911. kada je u knjizi o suvremenim francuskim skladateljima nazvan "nespretnim, ali suptilnim tehničarem".

Osim što se bavio glazbom, Satie je iza sebe ostavio znatan broj publikacija, pišući za raznovrsne časopise, od dadaističkog časopisa 391, pa do američkog Vanity Fair. Iako se tijekom kasnijeg života hvalio kako je sva svoja djela potpisao svojim imenom, postoje indicije da je krajem XIX. stoljeća koristio i pseudonime Virginie Lebeau i François de Paule.

Satie se, kao jedna od najraznovrsnijih glazbenih ličnosti XX. stoljeća, smatra pretečom avangarde, minimalizma i Teatra apsurda.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Erik Satie