Ermengarda Talijanska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ermengarda od Italije (Irmingard) bila je talijanska princeza te kraljica Provanse u ranom srednjem vijeku.[1]

Biografija[uredi | uredi kôd]

Gospa Ermengarda je rođena 852./855. kao kći Ludovika II. od Italije (825. – 875.) i njegove jedine supruge Engelberge. Ludovik je bio rimsko-njemački car i kralj Italije.

876. Ermengarda se udala za Bosa, koji je kasnije postao kralj Provanse.[2] 878. Ermengarda i Boso pružili su zaštitu papi Ivanu VIII., koji je bježao od Saracena. U kolovozu 881. Karlo Debeli je napao Vienne te je Ermengarda morala bježati pred njim, u Autun.

Ermengarda i njen muž imali su barem troje djece; jedan od njih bio je sin Luj Slijepi, očev nasljednik kojem je Ermengarda bila regent, zajedno s njegovim stricem Rikardom Burgundskim. Ermengarda je bila velika potpora svom sinu, koji je zavladao kao dječak od sedam godina.

Umrla je 896. godine u Vienneu te je pokopana u katedrali svetog Mauricija.

Djeca[uredi | uredi kôd]

Ermengarda i Boso bili su roditelji kćeri Engelberge, vojvotkinje Akvitanije; zatim, kćeri Ermengarde; te sina Luja III. Bili su baka i djed Karla Konstantina, koji je bio Lujev sin. Moguće je da je Ermengarda bila i majka Wille.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Riché, Pierr. Les Carolingiens: Une famille qui fit l'Europe.
  2. Bouchard, Constance Brittain (1988). The Bosonids or Rising to Power in the Late Carolingian Age. French Historical Studies. 15 (3). Society for French Historical Studies.