Prijeđi na sadržaj

Ernesto Geisel

Izvor: Wikipedija
Ernesto Geisel
Ernesto Geisel

32. predsjednik Brazila
trajanje službe
15. ožujka 1974. – 15. ožujka 1979.
Potpredsjednik   Adalberto Pereira dos Santos
Prethodnik Emílio Garrastazú Médici
Nasljednik João Baptista de Oliveira Figueiredo
Rođenje 3. kolovoza 1907., Bento Gonçalves, Brazil
Smrt 12. rujna 1996., Rio de Janeiro, Brazil
Politička stranka ARENA

Ernesto Beckmann Geisel (Bento Gonçalves, 3. kolovoza 1907.12. rujna 1996.), brazilski vojni vođa, državnik i političar.

Rodio se u gradu Bento Gonçalves, država Rio Grande do Sul. Roditelji su mu bili njemački protestantski useljenici u Brazil. Imao je brata Orlanda, koji će zajedno s njim kasnije odigrati veliku ulogu u brazilskoj politici.

Rano se priključio vojsci i diplomirao 1925. kao prvi u klasi. Kasnije je nastavio vojno obrazovanje. Sudjelovao je u najvažnijim događajima brazilske povijesti u 20. stoljeću. Vidio je revoluciju 1930. godine, te uspon na vlast Getúlia Vargasa koji je dolazio iz iste države kao i on.

Bio je načelnik oružanih snaga kad je izbio puč 1964. i na vlast se popela vojna hunta. Brat mu je bio ministar vojske u kabinetu njegovog prethodnika.

Tijekom "olovnih godina" on je ipak bio manji diktator nego njegovi prethodnici i njegov nasljednik. Bio je upleten u Operaciju kondor.

Kao kandidat stranke ARENA vojska ga je predložila Kongresu, koji ga je potvrdio, jer se time davao privid slobodnih izbora. Imao je mandat od 5 godina, a prisegnuo je 15. ožujka 1974.

Tijekom 1970-ih ljevičari su gušeni i utišavani, a do njegovog dolaska na vlast bili su umuknuli. On je počeo proces zvan distensao koji je donio neke elemente demokracije. Nakon kraja mandata se povukao. Bio je general s 4 zvjezdice, odnosno nešto slično činu general-pukovnika.

Geisel je umro u Riu u 88. godini života.