Luiz Inácio Lula da Silva

Izvor: Wikipedija
Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva

35. i 39. predsjednik Brazila
trenutačno
u službi od
1. siječnja 2023.
Prethodnik Jair Bolsonaro
trajanje službe
1. siječnja 2003. – 1. siječnja 2011.
Prethodnik  Fernando Henrique Cardoso
Nasljednik Dilma Rousseff
Rođenje 27. listopada 1945.
Zanimanje političar

Luiz Inácio Lula da Silva (Caetés, Pernambuco, 27. listopada 1945.) je političar, bivši kriminalac i novoizabrani predsjednik Brazila na dužnost će prisegnuti 1. siječnja 2023., dužnost brazilskog predsjednika već je obnašao u periodu od 2003. do 2011. godine.

Dana 5. travnja 2018., nakon što je Federalni vrhovni sud (STF) odbacio preventivni habeas corpus, savezni sudac Sergio Moro donio je odluku o uhićenju Lule, osuđenog na 12 godina i jedan mjesec zatvora. Sudac je postavio i posebne uvjete za kaznu zatvora zbog dostojanstva položaja. Obrana bivšeg predsjednika podnijela je Vrhovnom sudu novi zahtjev habeas corpus da izbjegne njegovo uhićenje, koji je ponovno odbijen. Lula je bio prvi bivši brazilski predsjednik koji je uhićen zbog kaznene presude za obični zločin.

Dana 6. travnja 2018., nakon roka koji je Moro dao bivšem predsjedniku da se spontano preda, Lula je odlučio ne ići u sjedište federalne policije u Curitibi, osim što je odbio napustiti Sindikat metalurga ABC-a. PF je planirao prevesti Lulu u slučaju da se želi predati u sjedištu federalne policije u São Paulu ili u Curitibi.

Sljedećeg dana, 7. travnja, Lula se predao federalnoj policiji, koja ga je čekala izvan Unije, nakon što je pokušao otići i nekoliko puta su ga zaustavili militanti,odveden u ćeliju u Curitibi.

Nakon 580 dana zatvora u Federalnoj policiji u Curitibi, Lula je 8. studenog 2019. pušten na slobodu zbog zastare počinjenih zločina.

Zastara kaznenog djela je postojeći institut u brazilskom pravu koji uzrokuje gubitak državne ovlasti kažnjavanja optuženika zbog prekomjernog kašnjenja u primjeni kazne.

Izvori[uredi | uredi kôd]


Society.svgP vip.svg Nedovršeni članak Luiz Inácio Lula da Silva koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.