Eskadrila aviona 93. ZB

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Eskadrila aviona 93. ZB Zadar
Amblem Eskadrila aviona 93. ZB.jpg
Osnovana 6. studenoga 1991.
Država Hrvatska
Grana Hrvatsko ratno zrakoplovstvo
Vrsta zrakoplovna eskadrila
Uloga obuka pilota, izviđački letovi, akro-grupa
Sjedište Zračna luka Zadar, Zemunik
Sudjelovanje u borbama Domovinski rat
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
bojnik Mario Pleša
zamjenik zapovjednika bojnik Željko Harapin
Zrakoplovna flota
Borbeni Bell OH-58D
Helikopteri Bell-206B, Mil Mi-8
Patrolni Pilatus PC-9
Školski Pilatus PC-9, Zlin Z-242

Eskadrila aviona 93. ZB Zadar, postrojba je Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, sa sjedištem u zračnoj bazi u Zemuniku kod Zadra. Eskadrila se, uz Zapovjedništvo, sastoji od četiri letačka voda te tri voda zrakoplovnih tehničara. U njezinu je sastavu i akro-grupa Krila Oluje.Temeljna je zadaća Eskadrile obuka pilota HRZ-a (do sada je školovano 13 naraštaja, a u tijeku je obuka 14. naraštaja pilota HRZ-a i PZO-a).

Povijest[uredi VE | uredi]

Eskadrila je ustrojena 6. studenoga 1991. kao Eskadrila jurišnog zrakoplovstva, smještena u Domu zrakoplovstva u Zadru. S letačkim se aktivnostima započelo 1993., odmah po oslobađanju 93. zrakoplovne baze Zemunik. Već u kolovozu 1994. provedena je selekcija 1. naraštaja kandidata za vojne pilote. Prva tri Pilatusa isporučena su u lipnju 1996., a s letačkom obukom pilota zrakoplova 1. naraštaja započelo se iste godine u srpnju.

Oprema i zadaće[uredi VE | uredi]

Pilatusi Eskadrile aviona 93. ZB

Danas Eskadrila u svom sastavu ima 20 Pilatusa PC-9 te 5 Zlinova 242 L, kojima su zamijenjene nekadašnje Utve.

Eskadrila provodi selekcijsku i temeljnu obuku kadeta na Zlinu 242 L, te temeljnu i naprednu obuku na Pilatusu PC-9 M. Nakon selekcije i temeljne obuke piloti se raspoređuju ovisno o sposobnostima i potrebama za helikoptere ili avione. Oni koji ostaju u eskadrili dalje se školuju za pilote Pilatusa, potom za nastavnike letenja, te se ovisno o potrebama raspoređuju u druge eskadrile.

Osim obuke, Eskadrila provodi i dežurstva za potrebe Obalne straže, Snage brzog odgovora, sudjeluje u protupožarnim izviđanjima te drugim letačkim zadaćama u specijalizaciji nastavnika letenja, letovima za potrebe HKoV-a i HRM-a, te trenaži pilotskog kadra HRZ-a i PZO-a. Provodi i obuku za probne i demo pilote, a angažirana je i u međunarodnim aktivnostima.

Izvori[uredi VE | uredi]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.