Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana
Seal of Croatian Air Force.png
Grb HRZ i PZO
Osnovana 1991.
Sjedište Zrakoplovna baza Zagreb
Dan postrojbe 12. prosinca
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
brigadni general Miroslav Kovač
Istaknuti
zapovjednici
stožerni general Imra Agotić
Znakovlje
Rondel Roundel of Croatia.svg
Repna oznaka Coat of arms of Croatia.svg
Zrakoplovna flota
Lovci MiG-21BisD/UMD
Helikopteri Mi-8 MTV-1, Mi-171Sh, Bell 206B-3, Bell OH-58 Kiowa Warrior
Izviđački Bell 206B-3, Pilatus PC-9M
Školski Pilatus PC-9M, Zlin 242L
Transportni An-32B, Mi-8 MTV-1, Mi-171Sh

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana (kratica HRZ i PZO) grana je Oružanih snaga Republike Hrvatske čija osnovna zadaća je osiguranje suverenosti zračnog prostora Republike Hrvatske te pružanje zrakoplovne potpore drugim granama u provedbi njihovih zadaća u zdruđenim operacijama. Nositelj je i organizator integriranog sustava protuzračne obrane Republike Hrvatske.

Povijest[uredi VE | uredi]

Perešinovo letačko odijelo, pozadinska slika: Ivan Selak, Rudolf Perešin, Danijel Borović i Ivica Ivandić

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osnovano je na 12. listopada 1991. odlukom predsjednika Republike.

Kamen temeljac Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu bilo je osivanje zrakoplovne skupine pri Zapovjedništvu Zbora narodne garde. Osnovna zamisao bila je okupiti pilote i ostale zrakoplovce koji su napustili JNA, pružiti stručnu pomoć postrojbama ZNG-a, te stvoriti jedinstven sustav zemaljskog promatranja, javljanja i PZO RH.

Glede opreme, Hrvatska je raspolagala s nešto privrednih i sportskih zrakoplova koji su uredbom Vlade Republike Hrvatske od 11. rujna 1991. dani na uporabu Ministarstvu obrane, odnosno Hrvatskoj vojsci.[1] No, već od samog početka agresije JNA na Hrvatsku organizirano je nadziranje kretanje postrojbi JNA iz zraka i to zrakoplovima aeroklubova i privrednog zrakoplovstva, pod izlikom protupožarnog izviđanja za koje se u tim danima još uvijek moglo dobiti odobrenje Savezne uprave kontrole letenja (SUKL-a).

Već u listopadu 1990. po dogovoru tadašnjeg Općinskog sekretarijata za narodnu obranu (OSNO) Sinj i Split osnovan je samostalni zrakoplovni vod sastavljen od dva odjeljenja i to prvog zrakoplovnog i drugog padobranskog.[2]

Tog je 17. listopada 1990. godine na sinjskom sportskom aerodromu na Piketu formirana zrakoplovna borbena skupina kao nukleus budućeg hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Formirali su ju piloti aero-klubova Sinj i Split Matmo Raos, Goran Kovačević, Nediljko Ivačić i Mladen Krstulović te tadašnji sekretar Sekretarijata za narodnu obranu općine Sinj Branimir Petričević i rukovalac materijalno-tehničkim sredstvima u istom Sekretarijatu Neven Bazina formirali su zrakoplovnu borbenu skupinu. Zapovjednik ove skupine bio je Matko Raos, danas umirovljeni brigadir.[3] Skupina se je širila i samostalno djelovala do 28. travnja 1991. godine, kada su službeno dobili status samostalnog zrakoplovnog voda u sastavu novoosnovane 4. brigade ZNG. Do 3. siječnja 1992. su u sastavu 4. brigade, nakon čega su piloti prešli u HRZ, a padobranci su ostali kao diverzantska skupina u sastavu 4. gardijske brigade. Kroz sinjsku su skupinu su prošla ukupno 24 borca; 5 je poginulih, jedan nestali (borbe na Kupresu), dvojica umrlih, a još su tijekom rata četvorica proživjela teška ranjavanja.[3] Vod je od početka rata do 7. veljače 1992. godine djelovao pri 4. gardijskoj brigadi kada je prvo odjeljenje ustrojbeno potpalo pod HRZ, a drugo je ostalo s gardistima. Najznačajniji je bio samostalni zrakoplovni vod Osijek, kojega je 8. listopada 1991. osnovao jedan od "otaca" Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i heroj Domovinskog rata, Marko Živković, koji je s ostalom posadom zrakoplova poginuo 2. prosinca 1991. u akciji. Samostalni zrakoplovni vod Osijek opskrbljivao je oružjem i sanitetskim materijalom branitelje Vukovara i improviziranim je bombama (tzv. bojler-bomba) izvodio napade na neprijateljske položaje tijekom opsade Vukovara, nanosivši pritom velike moralne i materijalne gubitke JNA i pobunjenim Srbima.

Spomenik Rudolfu Perešinu, jednom od najpoznatijih pilota HRZ. Perešin je bio zarobljen 1995., kada mu se gubi svaki trag

Prva borbena djelovanja izvode se ultralakim zrakoplovima koji, naoružani s osam bombi kalibra 3-4 kg, domaće izrade, napadaju s malih visina u sumrak ili noću. Borbeno se djeluje i zrakoplovima Utva-75 koji su naoružani s četiri Ose i raznim bombama. Taktika napada je krajnje jednostavna i prilagođena ograničenim mogućnostima ovog zrakoplova. Napada se uglavnom noću, s malih visina iz smjera koji je naslabije branjen. Jedno od najznačajnijih borbenih djelovanja Utvom bio je napad na RTV odašiljač Čelavac koji je tim napadom (djelovalo se Osama) bio privremeno onesposobljen. Utva je tom prigodom pogođena paljbom iz pješačkog naoružanja, no kako nije bilo znatnijih oštećenja piloti su se sigurno vratili sa zadaće. Vrhunac improvizacije bile su kasetne bombe napravljene od tankog lima i punjene bombicama zaostalima nakon napada neprijateljevih Orkana, ozloglašenim zvončićima.

U kolovozu 1992. iz Njemačke stiže zrakoplov Antonov An-2 koji ubrzo u zadaćama prijevoza ranjenika leti i do tri puta dnevno na relaciji Dubrovnik-Split-Zagreb. Potkraj 1993. Samostalno zrakoplovno odjeljenje Split je pripojeno Zrakoplovnoj bazi Divulje.

2. srpnja 1991. ustrojava se Prva eskadrila lakih borbenih zrakoplova višestruke namjene Čakovec, što je službeno potvrdio GS OS RH u zapovijedi od 30. kolovoza. Pripadnici eskadrile su sportski i profesionalni piloti Aerokluba Čakovec, te profesionalni piloti Privrednog zrakoplovstva Daruvar i Zagreb. U kolovozu 1991. godine glavna zadaća im je prihvat i skrivanje sportskih i privrednih zrakoplova s drugih hrvatskih aerodroma tako da je u jednom trenutku na aerodromu Čakovec bilo smješteno 28 zrakoplova od kojih je većina ubrzo dobila nov, maskirni izgled. 12. rujna zrakoplovi JNA napadaju varaždinski aerodrom gdje su se nalazili zrakoplovi An-2 Privrednog zrakoplovstva Osijek. Tom prigodom oštećena su četiri zrakoplova, pa se zbog straha od novih napada odlučuje preostale zrakoplove, uz suglasnost mađarskih vlasti, prebaciti u Republiku Mađarsku. No, odlukom MORH-a zrakoplovi su umjesto u Mađarsku prebačeni u Republiku Sloveniju. Tijekom listopada po zapovijedi GS OSRH-a, eskadrila provodi izviđanje povlačenja postrojbi i naoružanja JNA iz Hrvatske jer su postojale naznake da će dio naoružanja ostati pobunjenicima u Hrvatskoj. U jednom od takvih letova neprijateljski PZT je pogodio dva zrakoplova, od kojih se jedan, Utva-75, s 13 pogodaka i težim oštećenjima ipak uspio vratiti i sigurno prizemljiti. Zbog neprijateljeve PZO i ograničenih mogućnosti zrakoplova svi su letovi izvođeni do 50 m visine i u najvećoj tajnosti. Doskora se započinje s intenzivnom obukom i preobukom pilota na zrakoplov An-2 koji će postati temeljni zrakoplov HRZ-a, osobito za prijevoz ranjenika i sanitetskog materijala.

MiG-21bisD

Kasnije, kako je rat odmicao u sastav HRZ-a ulaze borbeni avioni MiG-21bis, borbeni helikopteri Mi-24D/V te transportni helikopteri Mi-8/Mi-17. Naoružanje i oprema za HRZ je u tajnim operacijama - bilo je naime zabranjeno izvoziti oružje na područje bivše Jugoslavije zahvaćeno ratom - kupovana u inozemstvu; u prvom redu su pribavljene borbene letjelice sovjetske proizvodnje za rukovanje kakvima su hrvatski piloti i tehničko osoblje osposobljeni tijekom ranije službe u JNA. Stanoviti problem je postojako kod uvođenja borbenih helikoptera Mi-24 u uporabu, jer JNA takvih letjelica nije imao, te uopće nije u Hrvatskoj bilo osoblja potrebnog za korištenje te letjelice. Kod akvizicija se uspjelo postići vrlo povoljne cijene, što je uvelike "poštedjelo" državni proračun zemlje u ratu.[4]

Tijekom 1995. u odlučujućim oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske, HRZ je dokazalo kako je postala važna borbena komponenta OSRH. Tada su, između ostalog, izvođene akcije zaštite zračnog prostora, jurišna djelovanja te desanti pješačkih postrojbi.

Zapovjednici HRZ i PZO[uredi VE | uredi]

Struktura[uredi VE | uredi]

HRZ i PZO su s preustrojem započeli 1. rujna 2007. godine, a postupak preustroja dovršen je krajem 2008. godine. U usporedbi s ranijim ustrojem smanjen je broj djelatnika te broj zrakoplovnih baza. Po novom ustroju, u sastavu HRZ-a su dvije zrakoplovne baze, i to 91. zb Zagreb i 93. zb Zadar, dok su 92. zb Pula i 95. zb Divulje ukinute. Od 2018. započet će se postupak reanimacije 92. ZB Pula u koju će biti premješteni zrakoplovi PC-9 iz Zrakoplovne baze Zadar. Letjelišta su u Lučkom, Puli i Divuljama. U Lučkom je smještena helikopterska eskadrila, u Zagrebu eskadrila borbenih aviona, a u Divuljama eskadrila transportnih helikoptera. [8]

Struktura HRZ i PZO

Struktura HRZ i PZO:

Oprema[uredi VE | uredi]

Pripadnici HRZ u svečanom postroju tijekom proslave Dana državnosti

HRZ i PZO je opremljeno sa osam aviona MiG-21 BIS-D i četiri aviona MiG-21 UMD. Dva transportna aviona Antonov An-32B su djelomično modernizirana.

Za obuku pilota HRZ i PZO raspolaže sa 17 aviona Pilatus PC-9 i PC-9M, 5 aviona tipa Zlin i 8 helikoptera Bell 206. 2007. godine počela je nabava školskih aviona Zlin 242L Aerobatic koji su zamjenili avione tipa UTVA kojima su istekli resursi.

Za sudjelovanje u borbi protiv šumskih požara HRZ i PZO posjeduje šest namjenskih aviona tipa Canadair CL-415 i šest aviona tipa Air Tractor AT-802.

U sastavu HRZ je i deset višenamjenskih helikoptera Mi-171Sh te četrnaest transportnih helikoptera Mil Mi-8, koji će nakon nabave novih borbenih aviona također biti zamijenjeni višenamjenskim helikopterima UH-60M Black Hawk[9] . Tijekom 2017. godine, u službu su uvedeni borbeni helikopteri OH-58D opremljeni s Hydra 70 nenavođenim raketama, navođenim Hellfire AGM-114 raketama, te M2 Browning 12,7 mm topom.

Za 12 borbenih aviona MiG-21 vijek uporabe istječe 2024. Do tada se namjerava provesti nabava 12 novih višenamjenskih borbenih aviona. Odluka o novom tipu zrakoplova bit će donesena do kraja studenog 2017., a u utrci su novi F-16 Block 70/72 te JAS 39 Gripen i rabljeni izraelski F-16C Barak. Novi borbeni zrakoplov počet će se uvoditi u službu 2020., a potpuna operativnost jedne eskadrile očekuje se 2022., nakon čega će se dokupiti još bar 6 zrakoplova za popunu još jedne eskadrile čime bi se postigao potreban broj letjelica za potpuni nadzor zračnog prostora.

Sedam borbenih helikoptera Mil Mi-24 2006. godine povučeno je iz uporabe. Flota transportnih helikoptera povećana je za novu eskadrilu helikoptera koja nabavljena rješavanjem klirinškog duga s Rusijom, tako da HRZ raspolaže s dvije eskadrile helikoptera Mi-8 MTV1 i Mi-171Sh. Do 2020. Hrvatska će uvesti u uporabu prva dva helikoptera UH-60M za potrebe specijalnih postrojbi nakon čega će se kupiti i cijela eskadrila koja će zamijeniti zastarjele Mi-8 helikoptere.

Hrvatska službeno posjeduje ruski dalekometni protuzračni sustav S-300 nabavljen 1995. kako bi se spriječilo djelovanje srpskih Migova 29 za vrijeme Operacije Oluja. Od 2004. status sustava se vodi kao vojna tajna te nije poznato nalazili se još u Hrvatskoj.

Do 2024., Hrvatska će uvesti u službu jednu bojnu, odnosno četiri bitnice PZO sustava srednjeg do velikog dometa NASAMS[10].

Zrakoplovi[uredi VE | uredi]

Zrakoplov Podrijetlo Vrsta Zrakoplov U službi[11] [12] Napomena
Borbeni zrakoplov
MiG-21 SSSR borbeni

školski

MiG-21bisD
MiG-21UMD
8
4
modernizirani 2014.
Školski
PC-9 Švicarska školski, nadzorni PC-9M 17 (20) u službi od 1998.
Zlin Z-242 Češka školski Z 242 L 5 u službi od 2007.
Gašenje požara
CL-415 Kanada gašenje požara CL-415 6[13]
AT-802 SAD gašenje požara AT-802F
AT-802A FireBoss
1
5[13]
Transportni
An-32 Ukrajina transportni An-32B 2 djelomično modernizirani
Helikopteri
Bell OH-58 SAD borbeni OH-58D 16 uvedeni u službu 2017.
Mil Mi-17 Rusija transportni, borbeni Mi-171Sh 10 u službi od 2008., remont

započet 2017.

Mil Mi-8 Rusija/SSSR transportni Mi-8T
Mi-8MTV-1
3
11
modernizirani 2005.
Bell 206 SAD školski 206B-3 8 u službi od 1997.
UH-60 SAD transportni, borbeni UH-60M 0 (2) uvođenje u službu u

skorije vijeme

Zrakoplovi koji su povučeni iz službe[uredi VE | uredi]

 • 2 Soko G-2 Galeb – povučen 1996 zbog nedostatka rezervnih dijelova
 • 1 Soko J-21 Jastreb – povučen 1999 zbog nedostatka rezervnih dijelova
 • 1 Soko J-20 Kraguj – povučen 1999 zbog cjelokupnog zastarjevanja
 • 1 Lola Utva 60 – povučen u devedesetima
 • 4 Lola Utva 66 – povučen u devedesetima
 • 11 Lola Utva 75 – povučen iz službe nedavno, zamijenjen Zlinom Z242L
 • 3 Canadair CL-215 Scooper – zadnji povučen 2004, zamijenjen Canadairom C-415 Superscooperom
 • 2 Air Tractor AT-400 – povučen 2004
 • 1 Dornier Do 28 – povučen 2004
 • 1 Dassault Falcon 10 – zamijenjen Bombardierom Challengerom 600
 • 11 Antonov An-2 – predani aeroklubovima, neki mogu bit pozvani u službu
 • 4 Cessna 172 – povučen 1997
 • 2 Cessna A.188B Agwagon – povučen 1992
 • 1 Cessna T.210N Centurion – povučen 2004
 • 4 Piper PA-18 Super Cub – povučen 1996
 • 2 Piper PA-25-235 Brave – povučen 1992
 • 3 Piper PA-28 Warrior – povučen 1997
 • 1 Piper PA-31P – povučen 2005
 • 2 Piper PA-36 Pawnee Brave – povučen 1992
 • 2 PZL M-18 Dromader – povučen 1992
 • 9 Mil Mi-24D/V – povučen 2002 (Mi-24D) i 2005 (Mi-24V), 6 su na prodaju
 • 7 Mil Mi-8T/S – uzeti za rezervne dijelove
 • 3 Agusta Bell 212 – prebačeni u Hrvatsku policiju
 • 4 MD Helicopters MD 500 – zadnji povučen 2001, zamijenjen Bell-om 206
 • 1 Agusta-Bell AB.47J-2A – povučen i izložen u muzeju 1992

Zrakoplovne nesreće[uredi VE | uredi]

 • 24. lipnja 1992. srušen MiG br. 101 između Dervente i Prnjavora u BiH, poginuo pilot pukovnik Ante Radoš
 • 14. rujna 1993. kod Vrginmosta srušen je MiG-21 broj 103 - ‘Osvetnik Vukovara’pri čemu je poginuo pilot Miroslav Peris
 • 12. travnja. 1995. kod Đakova je tijekom vježbe pao MiG 21 pri čemu je poginuo pilot Zlatko Mejaški
 • 12. svibnja 1995. kod Bosanske Gradiške srušen je MiG-21. Pilot Rudolf Perešin se katapultirao i poslije toga mu se gubi trag.
 • 14. kolovoza 1996. kod Velike Gorice na povratku sa zadaće pao je MiG 21. pri čemu je poginuo pilot Ivan Bosnar.
 • 20. srpnja 2004. dogodila nesreća s helikopterom Mi-8 u splitskim Divuljama, kada se helikopter HRZ-a pri slijetanju nekontrolirano srušio s nekoliko metara visine, udario o tlo i prevrnuo se. Četveročlana posada helikoptera zadobila je lakše tjelesne ozljede.
 • 9. srpnja 2007. u padu helikoptera Mi-8 u vojarni 204. brigade u Vukovaru poginule su tri osobe, a ozlijeđeno je sedam osoba. Nedugo nakon uzlijetanja helikopter Mi-8 je s visine od pedesetak metara pao na parkirano vozilo vojne policije.
 • 23. rujna 2010. tijekom izvođenja vježbe na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, na području sjeverno iznad Plaškog, dva zrakoplova tipa MIG-21 imala su sudar u zraku na oko pet tisuća metara visine. Oba pilota su se uspješno katapultirala i preživjeli nesreću.
 • 5. kolovoza 2014. MIG-21 se srušio pored Velike Gorice prilikom pokušaja slijetanja nakon letačkog programa povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Dan HRZ i PZO[uredi VE | uredi]

12. prosinca obilježava se svake godine kao Dan Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, u znak sjećanja na 12. prosinca 1991. godine, kada je ustrojeno zapovjedništvo HRZ-a i PZO-a.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.[1]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana