Red Bull Salzburg

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s FC Red Bull Salzburg)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Red Bull Salzburg
FC Red Bull Salzburg logo.svg
Puno ime Football Club Red Bull Salzburg
Nadimak Die Bullen (bikovi)
Osnovan 13. rujna 1933. kao SV Austria Salzburg
3. lipnja 2005. kao FC Red Bull Salzburg
Igralište Red Bull Arena, Austrija
Kapacitet 31.000
Trener Flag of Germany.svg Marco Rose
Liga Austrijska Bundesliga
2020/21 1.
Popis igrača Popis igrača Red Bull Salzburga
Domaći dres
Gostujući dres
Treći dres

Red Bull Salzburg, austrijski je nogometni klub iz grada Salzburga.

Klub je osnovan 13. rujna 1933. godine pod imenom SV Austria Salzburg. Godine 1978. mjenja se ime u SV Casino Salzburg, potom 1997. godine u SV Wüstenrot Salzburg. Dana 6. travnja 2005. godine kupila ih je kompanija Red Bull nakon čega ime mjenjaju u Red Bull Salzburg. Tek je 90-ih godina 20. stoljeća klub postizao velike rezultate osvojivši 3 naslova prvaka Austrije, te izgubivši 1994. godine u finalu Kupa UEFA od milanskog Intera. U klubu su nekad nastupali veliki igrači kao Oliver Bierhoff, Thomas Häßler i Toni Polster.

Novi klub[uredi | uredi kôd]

Po dolasku u klub, Red Bull je obznanio da će u njemu doći do ogromnih promjena. Pa su tako promijenili ime kluba samo radi vlastite promidžbe, promijenjena je cijela uprava i menadžment kluba, te su se novi vlasnici kluba izjasnili da je Red Bull Salzburg novi klub, osnovan po njihovom dolasku, bez povijesti. To je diglo pobunu kod navijača koji nisu htjeli u zaborav baciti veliku 72-godišnju povijest kluba. Inače, ta bogata tvrtka u svom vlasništvu ima i nogometni klub iz New Yorka čiju su povijest ipak priznali, unatoč promjeni imena.
Tradicionalna ljubičasta boja kluba isto je zaboravljena. Tek rezervni dresovni posjeduju nešto ljubičaste, dok je ona iz grba u potpunosti maknuta. Takvo nešto diglo je veliku pobunu, ne samo kod navijača Austrije Salzburg, nego i kod onih inozemnih koji su se protivili prvotno velikoj komercijalizaciji sporta.

Utakmica sa Austriom iz Beča

5 je mjeseci trajalo protestiranje navijača, no, 15. rujna 2005. godine svi su odustali. Nije došlo ni do kakvog dogovora sa novom upravom i ona je nastavila po svom planu. Od tada postoje dvije navijačke grupe oko kluba. Crveno-bijeli koji podupiru novi klub i ljubičasto-bijeli koji se tome protive. U veljači 2006. godine oni koji su bili protiv Red Bulla uspješno su registrirali klub SV Austria Salzburg zajedno sa starim grbom i spojili ga sa Salzburg Police Sports Clubom koji je igrao u 1. Salzburg Landligi, tj. 4. austrijskoj ligi.

Što se tiče Red Bull Salzburga nova je uprava dovela klub do 2. mjesta u prvenstvu sezone 2005./06. Dana 23. svibnja 2006. godine kao trener je doveden bivša njemačka nogometna zvijezda Lothar Matthäus, a kao sportski direktor je došao jedan od najtrofejnijih trenera svijeta talijan Giovanni Trapattoni.

Klupski uspjesi[uredi | uredi kôd]

Kup UEFA:

Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]