FK Sarajevo Istočno Sarajevo

Izvor: Wikipedija
Sarajevo (Srpsko Sarajevo)
Puno ime Fudbalski klub Sarajevo
Osnovan 1994.

Fudbalski klub Sarajevo, srpski Фудбалски клуб Сарајево, također i kao FK Sarajevo; Sarajevo Srpsko Sarajevo; FK Sarajevo Pale; FK Sarajevo Višegrad; FK Srpsko Sarajevo, je bio nogometni klub koji je djelovao u Vogošći, Palama (kao dijelu Istočnog Sarajeva, tada kao Srpsko Sarajevo) i Višegradu, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina.

O klubu[uredi | uredi kôd]

Klub je osnovan 1994. godine od strane sarajevskih Srba, pozivajući se na tradiciju FK "Sarajeva", kojem je pristupio dio srpskih članova i igrača. Sjedište kluba je bilo u Vogošći, koja je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini bila pod srpskom kontrolom, kao dio tadašnjeg Srpskog Sarajeva (kasnije Istočno Sarajevo). Klub je djelovao na stadionu kluba "Unis".
Daytonskim sporazumom 1995. godine je Vogošća pripala Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno Sarajevskoj županiji. Tijekom 1996. godine većina Srba odlazi iz Vogošće, a klub sjedište prebacuje u Višegrad, uz povremene nastupe kao domaćin u Palama.
Od sezone 1995./96. klub je član 1. lige Republike Srpske. 1997. godine klub je finalist Kupa Republike Srpske.
1998. godine klub se fuzionirao s još jednim raskolničkim klubom - "Željezničarom", ali nastavlja djelovati kao "Sarajevo". U sezoni 1998./99. zauzimaju posljednje mjesto u 1. ligi RS, te se klub rasformira i fuzionira sa "Slavijom" koja je tako došla u posjed "Željezničareva" stadiona u Lukavici u izgradnji, na kojem i danas igra.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

Pregled plasmana[uredi | uredi kôd]

Poznati igrači[uredi | uredi kôd]

Unutrašnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak FK Sarajevo Istočno Sarajevo koji govori o bosanskohercegovačkom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.