Faust (1926.)

Izvor: Wikipedija
Faust
Naslov izvornika
Faust
RedateljF. W. Murnau
ProducentErich Pommer
ScenaristHans Kyser
Glavne ulogeGösta Ekman
Emil Jannings
Camilla Horn
Wilhelm Dieterle
Frida Richard
Yvette Guilbert
DistributerUniversum Film AG
Godina izdanja1926.
Trajanje116 min.
Država Njemačka
Jeziknjemački
Proračun2,000,000 DEM
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Faust je slavna njemačka crno-bijela nijema fantastična drama iz 1926. koju je režirao F. W. Murnau a koja je adaptacija istoimene drame (tragedije) koju je napisao Johann Wolfgang Goethe a koja se zasniva na staroj njemačkoj priči o znanstveniku koji je sklopio ugovor s vragom. To je jedan od klasika njemačkog ekspresionističkog filma koji je doživio velik uspjeh u kinima.

Filmska ekipa[uredi | uredi kôd]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Sile zla žele pobjeći iz podzemlja, ali ih zaustavi Anđeo. Anđeo i Vrag sklope okladu; ako stari znanstvenik Faust postane zao onda će i cijela Zemlja postati vlasništvo zla, a ako ostane dobar onda će vladati dobro. Vrag pošalje zaraznu epidemiju u grad pa Faust očajno traži lijek kako bi spasio oboljele. Za znanje se obeča Mephistu za jedan dan, no ljudi shvate s kim je sklopio ugovor pa ga kamenuju i otjeraju.

Onda Mephisto pomladi Fausta i odvede ga na letećem tepihu u Italiju odakle mu ponudi puno žena. Zaluđeni Faust za mladost proda svoju dušu Mephistu. Kada se vrati natrag u grad, Faust se zaljubi u Gretchen ali joj Mephisto ubije brata i kao ubojicu optuži njega. Gretchen završi na lomači, ali joj se dobrovoljno pridruži i Faust te svojom ljubavlju i žrtvovanjem slomi pakt i dobije natrag svoju dušu.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Kritike[uredi | uredi kôd]

Skoro svi kritičari su pozitivno ocijenili film. Fernando F. Croce je u svojoj recenziji, u kojoj je filmu dao 4 od 4 zvijezde, napisao: "Filmovi iz njemačke ekspresionističke ere su slavni zbog svojih žestoko stiliziranih realizacija, a za Murnaua ta artificijalnsot medija je donijela kluč za predstavljanje njegovih istina" a Michael W. Phillips Jr. : "Remek-djelo ekspresionističkog filmotvorstva, nijemi klasik koji je na žalost duboko oslabljen u ukočenom drugom činu. Ipak, usprkos toj mani, prvi, apokaliptični čin i treći, fatalistični, čine ovo jednim od vizualno najzanimljivijih i najuzbudljivijih filmova nijemog razdoblja. Odlična ekspozicija predstavlja četiri jahača apokalipse kako jašu iznad Europe; Satan i anđeo se svađaju oko sudbine svijeta...Lokacija filma tijekom većine njegove radnje se nalazi u Pragu tijekom epidemije. Dizajn scenografije i kamera u ovom filmu su prava čuda; osobito u sceni u kojoj se ogromni Memphisto nalazi iznad makete grada i njegova sjena pada na njega". Roger Ebert je zaključio: "Katkad osjećam, u ovom razdoblju stručne kompjuterske animacije, da mi biva pokazano previše - ta tehnika potiskuje umjetnost i maštu. Svijet "Fausta" nikada nije bio namijenjen da bi se identificirao pravi fizički svemir, nego da bude krajolik noćnih mora".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Faust (1926.)