Federativna Država Novorusija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Federativna Država Novorusija(Konfederacija Novorusija)
Новоро́ссия(Сою́з наро́дных респу́блик)
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna
Živi, Novorusijo!
Federativna Država Novorusija na karti Europe
Teritoriji kontrolirani od DNR i LNR
Glavni grad nije određen
Službeni jezik ruski i ukrajinski
Državni vrh
 - Vrsta Vlada, Konfederacija
 - vladar LNR Igor Plotnitsky
 - vladar DNR Alexander Zakharchenko
 - osoba u parlamentu Oleg Tsaryov
Neovisnost 24. svibnja 2014.
Utemeljena 24. svibnja 2014.
Osnovana 22. svibnja 2014.

Federativna Država Novorusija ili kraće - Novorusija međunarodno je nepriznata država. Čine je dvije republike bez međunarodnog priznanja. To su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika. Država se ponekad i naziva Unija Narodnih Republika. Novoruska stranka potvrdila je na svom prvom kongresu 22. svibnja 2014. formaciju Novorusije. Ime je dobila prema staroj pokrajini koje je nosila u doba Ruskog Carstva. U Novorusiji se govori i ruski i ukrajinski. Novorusija se zalaže za ujedinjenje ukrajinskih prostora s većinskim ruskim stanovništvom sa Rusijom ili za njihovo izdvajanje.

Ovu paradržava nema nikakvo međunarodno priznanje, ali Ruska Federacija dopušta stanovnicima tog područja da uđu u Rusiju s putovnicama izdanima na tom području, na kojima se kao izdavatelj ne navodi Ukrajina, nego Donjecka Narodna Republika i sl.[1]


Vidi[uredi VE | uredi]


Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Moscow’s recognition of Donetsk, Lugansk passports doesn’t contradict international law – Kremlin (engleski). Russia Today (20. veljače 2017.) pristupljeno 16. kolovoza 2019.