Fennek

Izvor: Wikipedija
Fennek

Njemački Fennek

Namjena Lako oklopno/izvidničko vozilo
Zemlja porijekla Njemačka
Nizozemska
Povijest proizvodnje
Proizvođač Krauss-Maffei Wegmann,
Defence Vehicle Systems
Borbena povijest
Uveden u uporabu 2003.
Status u uporabi
Svojstva
Dužina 5,58 m
Širina 2,55 m
Visina 1,79 m
Masa 11 tona (borbena)
Posada 3
Oklop i naoružanje
Osnovno naoružanje HK GMG 40 mm bacač granata ili Rheinmetall MG3 (Njemačka verzija),
M2HB 12,7 mm strojnica (Nizozemska verzija)
Sekundarno naoružanje nema
Pokretljivost
Pogon Dieselov motor

239 KS (179 kW)

Ovjes 4 kotača
Brzina >100 km/h
Doseg 860 km
Specifikacije preuzete sa: [1] 7.4.2010.

Fennek ili LGS Fennek (Leichter Gepanzerter Spähwagen) je lako oklopno vozilo na kotačima nazvano po fennecu (naziv za jednu vrstu pustinjske lisice). Nastalo je kao zajednički proizvod njemačke tvrtke Krauss-Maffei Wegmann i nizozemske Defence Vehicle Systems.[1] Razvijeno je za potrebe njemačke i nizozemske vojske kako bi zamijenilo njihova sadašnja vozila u službi. Oklopno vozilo Fennek je vrlo tiho, ima dobru pokretljivost po teškoprohodnim terenima, dobru oklopnu i protuminsku zaštitu, veliku autonomiju i solidne mogućnosti samoobrane. Riječ je o obitelji vozila pa je uz izvidničku inačicu dostupno i još nekoliko specijaliziranih. To su vozilo za prednje motritelje u topništvu, vozilo opće namjene, vozilo opremljeno protuoklopnim projektilima te opremljeno protuzračnim projektilima Stinger.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

U travnju 2000. godine, dovršen je prototip vozila, a u prosincu 2001. primljene su prve narudžbe. Nizozemska je naručila 410 vozila u različitim inačicama (202 vozila za potporu, 130 vozila za uništavanje oklopnih vozila i 78 višenamjenskih vozila) koja će zamijeniti stare Land Rovere. Njemačka je naručila 212 vozila isto u različitim inačicama (178 vozila za potporu, 24 inženjerijska vozila i 10 za vatrenu potporu) koji će zamijeniti znatno veća izvidnička vozila Luchs. Više Fenneksa za njemačku vojsku bit će naručeno poslije 2015. godine, a planira kupiti ukupno 300 Fenneksa. Prvo vozilo je dostavljeno Nizozemskoj vojsci u lipnju 2003., a Njemačkoj u prosincu iste godine. Isporuka bi trebala biti dovršena do 2011. godine. Nizozemska tvrtka SP Aerospace, koja je proizvodila Fenneke za nizozemsku vojsku, je proglasila bankrot u kolovozu 2004. Nova tvrtka nazvana Dutch Defence Vehicle Systems (DDVS) je napravljena kako bi se nastavila isporuka vozila za nizozemsku vojsku.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

Fennek je četverokotačno vozilo s dva moda vožnje: na sva četiri kotača ili samo dva. Pokreće ga Deutz Dieselov motor snahe 179 kW, koji mu daje maksimalnu brzinu od 115 km/h. Vozač može kontrolirati pritisak zraka u gumama iz unutrašnjosti vozila, ovisno o terenu.

Na vozilo može se postaviti više vrsta oružja, kao npr. 12,7 mm strojnica kojom su opremljena nizozemska vozila za potporu, Rafale Spike protutenkovskom raketom koja je postavljena na nizozemsku inačicu za uništavanje tenkova i drugih oklopnih vozila ili 40 mm automatskim bacačem granata za njemačka vozila. Nizozemska vojska planira naručiti od turske tvrtke Aselsan 18 lansera za rakete Raytheon Stinger zemlja-zrak koje bi postavili na Fennek vozila.

Oklop Fenneka štiti posadu od metaka 7,62 mm strojnice u bilo koji dio vozila. Klima uređaj daje zaštitu od nuklearnog, biološkog i kemijskog oružja i posada je zaštićena od protupješačkih mina.

Fennek je primjer visokospecijaliziranog izvidničkog vozila nove generacije. Tročlana posada Fenneka može djelovati na bojišnici pet dana bez snabdjevanja izvana. Pritom uopće ne treba napuštati sigurnost vozila. Kabina pod natpritiskom osigurava NBK-a zaštitu. Na posebnom jarbolu koji se izvlači iz kabine nalaze se elektrooptički sustavi za izviđanje koji se sastoje od kamere visoke rezolucije i termovizije, njemačke proizvodnje. Za samozaštitu vozila na prednjem desnom dijelu postavljena je daljinsko upravljiva teška strojnica.[3]

Borbena povijest[uredi | uredi kôd]

Obje države, i Njemačka i Nizozemska su dopremili svoja Fennek vozila u Afganistan kao potpora u operaciji ISAF.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
  1. Hrvatski vojnik br.89. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. prosinca 2008. Pristupljeno 16. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Hrvatski vojnik br.128. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. svibnja 2008. Pristupljeno 16. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Hrvatski vojnik br 11. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. veljače 2009. Pristupljeno 16. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)