Fiordland

Koordinate: 45°24′S 167°12′E / 45.4°S 167.2°E / -45.4; 167.2 (WD)
Izvor: Wikipedija
Te Wahipounamu - jugozapad Novog Zelanda
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
DoubtfulSound-Fjord.jpg
Flag of New Zealand.svg Novi Zeland
Godina uvrštenja1990. (14. zasjedanje)
VrstaPrirodno dobro
Mjerilovii, viii, ix, x
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:551
Koordinate45°24′S 167°12′E / 45.4°S 167.2°E / -45.4; 167.2 (WD)
Fiordland na karti Novi Zeland
Fiordland
Fiordland
Položaj NP Fiordland na Novom Zelandu

Fiordland je geografska regija u Novom Zelandu koja se nalazi na jugozapadnom dijelu Južnog otoka i pokriva trećinu novozelandske regije Southland. Većina Fiordlanda sastoji se od strmih Južnih Alpa, dubokih jezera i oceana. Ime "Fiordland" dolazi od varijanti pravopisa skandinavske riječi za vrstu strme doline, fjorda. Ovaj dio Novog Zelanda ima jako vlažnu klimu s 6.300 mm oborina godišnje.

Povijest i stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Fiordland nikada nije imao značajanu populaciju stanovništva. Čak su i Maori samo povremeno boravili za potrebe lova, ribolova i prikupljanja poludragog zelenog kamenja, tzv. „novozelandskog žada” - pounamua.[1]

Od 1876. godine ovim područjem je upravljao okrug Fiord, sve dok nije uklopljen u okrug Wallace 1981. godine. Od 1989. godine pripada okrugu Southland koji je dio istoimene regije. Okrug Southland je najrijeđe naseljeno područje Novog Zelanda 2001. godine je imala samo 48 stanovnika,[2] nema grada i mnoga područja su gotovo nepristupačna, osim brodovima ili zrakoplovima.

Nacionalni park Fiordland[uredi | uredi kôd]

Gotovo cijeli Fiordland je 1952. godine ukomponiran u Nacionalni park Fiordland, koji je svojom površinom od 12.500 km² najveći park Novog Zelanda. Odlikuje se mnogim fjordovima, od kojih je najpoznatiji Milford Sound, te tjesnaci Doubtful i Dusky, dok se s vrhova na sjeveru parka, tzv. Južnih Alpa, viših od 2.000 m, može vidjeti vrh Mount Aspriringa.

U Fiordlandu su smješteni i slapovi Browne Falls i Sutherland Falls, koji su među najvišim slapovima u svijetu, a također tu su i tri najdublja novozeladska jezera: Hauroko, Manapouri i Te Anau.

NP Fiordland zajedno s nacionalnim parkovima Tai Poutini, Mount Aspiring i Mount Cook čini cjelinu jugozapada Novog Zelanda, područje Te Wahipounamu, koje se nalazi na popisu mjesta svjetske baštine u Oceaniji.[3]

Ovo područje je prepoznato kao ekoregija umjerenih šuma jer zbog svoje izolacije njegovi raznoliki habitati podržavaju veliki broj endemičnih biljaka, kao što su šume bukve vrste Nothofagus, razne paprati i crnogorično drvo rimu (Dacrydium cupressinum).

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: nacionalni park Fiordland
  1. Destination Fiordland - Fiordland's HistoryInačica izvorne stranice arhivirana 18. listopada 2012. (engl.) Preuzeto 15. listopada 2012.
  2. PopulationInačica izvorne stranice arhivirana 27. rujna 2007. (from the Fiordland Community Profile at Statistics New Zealand)
  3. Te Wahipounamu na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 13. listopada 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]