Fiumei Atletikai Club

Izvor: Wikipedija
Fiumei Atletikai Club
Puno ime Fiumei Atletikai Club - Club Atletico Fiumano
Osnovan 20. veljaće 1905.
Igralište Kvassay (Pioppi)
Predsjednik Eugenio Pazmany
Domaći dres

Fiumei atletikai club ili Fiumei AC, odnosno Club atletico fiumano (Riječki atletski klub), bio je gimnastičarski klub i nogometni klub osnovan u Rijeci,1905. godine s duplim imenom Fiumei Atletikai Club ili Club Atletico Fiumano, jer je klub bio po svom statutu dvojezična mađarsko-talijanski organizacija.[1]

Povijest kluba[uredi | uredi kôd]

Club Atletico Fiumano u jednoj od prvih odigranih utakmica 1905. godine. U sredini Fiorello La Guardia.

Fiumei Atletikai Club je osnovan je 20. veljače 1905. te je odmah imao 43 aktivna člana. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika je izabran dr. Eugenio Pazmany, a za tajnika Biagio Dorigo. Vodstvo i igrači su koristili mađarski kao glavni jezik za međusobnu komunikaciju, a u klubu su igrale sve riječke etničke skupine, pa čak i stranci s drugih kontinenata. Dana 14. travnja Odjel javne sigurnosti Gradskog magistrata odobrava akt o registraciji, i to za bavljenje gimnastikom, plivanjem, lakom i teškom atletikom te nogometom. Dres kluba je bio crno-bijeli.

Za klub su igrali i budući gradonačelnik New York-a amerikanac Fiorello La Guardia, te hrvat Jakov Supilo, brat poznatog političara Franeta.

Jedna od najstarijih sačuvanih riječkih nogometnih fotografija. Klub Atletico Fiumano (prugasti dresovi) s gostima iz Zagreba 1905. godine.

Dana 3. studenoga 1905. godine, u Rijeci su po prvi put gostovali zagrebački nogometaši - PNIŠK Zagreb pobijedio je Fiumei AC rezultatom 4:3. Za domaćine su nastupili: Singer, Mathiasko, Fleischman, Fiorello La Guardia, Naschitz, Szemere, Hoelczh, Diamant, Morini, Fink i Schoen.

1909. – 1910. klub predstavlja Rijeku na Mađarskom državnom prvenstvu, u Prekodunavskoj Grupi (pobjeda u istoj je vodila direktno u finale s drugih 5 klubova). Međutim, Fiumei se povukao u zadnji trenutak i stoga je upisan kao učesnik koji je ostvario nula bodova u prventsvu.[2]

1911. klub i njegov tadašnji predsjednik Singer pompozno ugošćuju slavni MTK iz Budimpešte, na početku pobjedonosnog putovanja MTK po Italiji i Švicarskoj, koji je bio među prvim međunarodnim turnirima u povijesti Južne Europe.[3]

Desetih godina nogometni klub ulazi u finacijske probleme i više se ne spominje da je Club Atletico Fiumano igrao nogometne utakmice poslije sezone 1911./12.[4] Povjesničari još istražuju točne okolnosti pod kojima je klub prestao svoju djelatnost. Zna se da je na kraju zadržao tek aktivnosti u gimnastici, plivanju i hrvanju. U Rijeci primat glavnog gradskog kluba preuzima CS Olimpia.


Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Moranjak, Zlatko. 2006. Rijeka Nogometa. Rijeka. str. 35–38. ISBN 959-7070-10-7 Provjerite vrijednost parametra |isbn=: checksum (pomoć)
  2. Magyarfutball.hu. Bajnoki végeredmény: Vidéki bajnokság – Dunántúli kerület 1909/1910 • Magyarfutball.hu. www.magyarfutball.hu (mađarski). Pristupljeno 6. studenoga 2021.
  3. A Magyar Testgyakorlók Köre külföldi turnéja. Pesti Hirlap. 1911. str. 1055
  4. Perel a MASZ. Sporthirlap. str. 124

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]