Ovo je jubilarni 141.000 članak. Kliknite ovdje za više informacija.

Nogomet u Rijeci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Spomen ploča na mjestu održavanja prve nogometne utakmice u Hrvatskoj

Nogomet je u Rijeku stigao relativno rano. Moderni se nogomet širio uglavnom u dva pravca: jedan je išao preko morskih luka (Hamburg, Le Havre, Bilbao, Marseille, Barcelona, Genova, Indija, Sjeverna i Južna Amerika), a drugi europskim kontinentom onuda gdje se gradila željeznica. Rijeka je spadala u one privilegirane gradove tog doba koji su, nekako istovremeno, bili zahvaćeni s oba ta pravca.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Jedna od najstarijih sačuvanih riječkih nogometnih fotografija. Klub Atletico Fiumano (prugasti dresovi) s gostima iz Zagreba 1905. godine.

Prva nogometna utakmica na području Hrvatske odigrana je u Rijeci. Godine 1873. na inicijativu Roberta Whiteheada, inženjera i vlasnika tvornice Torpedo, utakmicu su odigrale ekipe sastavljene od djelatnika Mađarskih željeznica s jedne i engleskih radnika s druge. Englezi su radili u tadašnjem Riječkom tehničkom zavodu (Stabilimento Tecnico di Fiume) koji kasnije postaje tvornica Torpedo, a utakmica je odigrana na području poznatom kao Pod Jelšun, između ulaza u bivšu tvornicu Torpedo i INA-ine rafinerije na Mlaki.

Početkom stoljeća nogomet je bio glavni šport i najrasprostranjeniji u gradu i okolici. Od različitih vrsta lopte i različitih terena do igrališta i trgova igrao se nogomet i bio prethodnik osnivanja klubova.

Dana 3. studenoga 1905. godine, u Rijeci su po prvi put gostovali zagrebački nogometaši - Prvi nogometni i športski klub Zagreb. PNIŠK Zagreb pobijedio je »Club Atletico Fiumano« rezultatom 4:3. Za domaćine su nastupili: Singer, Mathiasko, Fleischman, Fiorello La Guardia, Naschitz, Szemere, Hoelczh, Diamant,Morini, Fink i Schoen, a za goste: Baki, Slavnić, Kiseljak, Kabelka, Filipić, Koruna, Višinger, Ugrinić, Todl, Polivka i Ralo[2]

Godine 1920. i 1921. osim prijateljskih utakmica igra se i prvenstvo Rijeke i regije Venezia Giulia. U prvenstvu sudjeluju: Olympia, Gloria, Grion Pula, Edera Trisete. Finale: Olympia – Edera 7:0. Prvak je Olympia.

1904.: Olympia[uredi | uredi kôd]

Godine 1904. osniva se klub Olympia, koji ce otvoriti nogometnu sekciju tek 2. studenog 1906. godine.

Među osnivačima bili su braća Mittrovich, Carlo Colussi, Antonio Marchich, Aristodemo Susmel i Agelasio Satti. Olympia je imala sekcije biciklizma, plivanja, lake atletike i boks.

Momčad: Mihalich I, Goacci, Kusmann, Paulinich III, Diosy, Simcich, Ossoinak, Kregar, Pauletig, Pillepich, Gugnali.

1905.: Fiumei Atletikai Club[uredi | uredi kôd]

Godine 1905. osniva se Atletski Klub Fiume, koji od samog početka ima i negometnu sekciju. To čini ovaj klub najstarijom nogomtnom institucijom u gradu.[3]


1908.: SŠK / HŠK Victoria[uredi | uredi kôd]

Hsk-victoria.jpg
Najava prve službene utakmice na Kantridi (1. lipnja 1913.) - HŠK Victoria : 1. HŠK Građanski u Jutarnjem listu

Godine 1908. učenici sušačke gimnazije utemeljuju Srednjoškolski športski klub koji 1910. godine mijenja ime u Hrvatski športski klub Victoria.

Victorija je prvu utakmicu odigrala 4. listopada 1911. Protivnik je bila Olimpija iz Karlovca, a rezultat 12:0 u korist Victorije. Ovo je bila i prva utakmica koja se igrala po pravilima nogometne igre.[4]

Nogometaši HŠK Victorie 1. lipnja 1913. igrali su prvu utakmicu na svom novom igralištu Kantrida s ekipom HAŠK Građanskog iz Zagreba. Ta povijesna utakmica završila je rezultatom 3:0 za Victoriju.

1917.: Doria / Gloria[uredi | uredi kôd]

30. travnja 1917. osniva se klub Doria koji ubrzo mijenja ime u Gloria. Stalni gosti kafića Marittimo na Piazza Dante počinju s aktivnostima 17. siječnja 1918. i već 1919. osvajaju kup Grazioli. Stvarne vođe bili su Delfino, Host i Vescia. Upravi kluba se pridružuju: Marot, Tominovich, Orsetti, Stebel, Thonon, Locatelli, Ravalico i Toglian. Momčad u sastavu Milautz, Romeo Milinovich, Negrich I, Dobrievich, Volk, Spadavecchia, Negrich II. Financijski solidna sa brojnim navijačima 1920./21. osvaja regionalno prvenstvo i ulazi u Drugu ligu. Poznata je i pobjeda nad Virtus Veneziom od 7:1.

Ekipu su činili: Varglien, Giacchetti I i II, Gregar, Ossoinack, Paulinich, Diossy, Crulcich, Schmidt, Sega, Pillepich, Reich i Tarlao.

1919.: NK Orijent[uredi | uredi kôd]

OrijentRijeka.png

NK Orijent je osnovan 1919. godine pod imenom Orient. Ime klubu je dao pomorac F. Matković i u svojim počecima Orijent je bio klub radničke i đačke mladeži. U prvoj ekipi Orijenta 1919. godine igrali su: Tone Stipčić, Francele Malovac, Pere Spicjerić, Mavro Stipčić, Roko Ladišić, Perušić, Dukić, Delo Bolha, Fran Matrljan, Grozdanić i Ivić Marač.[5]

Navijači: Red fuckers, osnovani 1988.

1919: C. S. Fiume[uredi | uredi kôd]

Godine 1919. osniva se C. S. Fiume koji su osnovali radnici tvornice Torpeda.

Prvo vodstvo kluba činili su: Jugo, Barbinich i Racchetta, uz kasnije pridošle Sternissa I, Sega, Calcih, Zamparo, Vale, Puhar, Ghisdavcich i Contento. Jedini problem bio je novac jer se klub financirao samo od članarina.

Momčad: Andreis, Serdoz, Pinter, Battaia, Stiglich, Racchetta, Libero, Dobrievich, Tomaz, Slave, Stradiot, Grabner, Slavich, Battaia, Colazio, Calcich, Ghisdavcich, Coffau II, Blocher, FDobrievich, Sternissa i Burattini; Trener: Zamparo; Liga: II i III

1926.: U. S. Fiumana[uredi | uredi kôd]

Logo of US Fiumana.svg

Unione Sportiva Fiumana (Sportski savez Fiumana) nastala je 2. rujna 1926. spajanjem nogometnih klubova Gloria i Olympia. Fiumana je objedinila najbolje igrače dvaju momčadi, prije svega braću Varglien i Milinovich. [6] U.S. Fiumana naslijedila je stadion Kantridu, koji se u to vrijeme zvao Stadio Comunale del Littorio. Igrač Fiumane Rodolfo Volk kasnije je za Romu postigao 103 gola u pet prvenstava i još uvijek je četvrti na klupskoj ljestvici strijelaca svih vremena[1], a obilježilo ga je vrijeme fašizma, kada je grad bio dio Kraljevine Italije. Još jedan istaknuti nogometaš Fiumane bio je Ezio Loik, koji je kasnije prešao u Torino, momčad koja je u posljeratnom razdoblju bila četiri puta za redom prvak Italije (tzv. veliki Torino - "Grande Torino"). Loik je takodjer odigrao 9 utakmica za reprezentaciju Italije, tadašnjeg svjetskog šampiona[7]. Prvu utakmicu U.S. Fiumana odigrala je na stadionu Kantrida (tada Stadio Comunale del Littorio) 20. rujna 1926. s ekipom Bologne F.C. u prijateljskom susretu, a slavili su gosti rezultatom 2:3[8]. Fiumana je u sezoni 1929-30 nastupala u Talijanskoj prvoj ligi (tada Divisione Nazionale, danas Serie A), ali je plasmanom na 14. mjestu (od 16 momcadi) na kraju sezone ispala iz lige[9] te od tada uglavnom nastupa u 2. ili 3. Taliajnskoj ligi. Klub je 1945 od Jugoslavenskih vlasti rasformiran kako bi se umjesto njega stvorio klub Kvarner (koji će kasnije postati HNK Rijeka), velika većina igrača i upravnika ostaje u novoimenovanom klubu.

Prva garnitura igrača u tamnocrvenim majicama (amaranto) bila je: Marietti, Romeo Millinovich, Pillepich, Narciso Millinovich, Ossoinak, Mario Varglien, Francesco Nerich, Serdoz, Tarlao, Mihalich i Spadavecchia[6].

1929.: GS Magazzini Generali[uredi | uredi kôd]

1929. osnuje se Gruppo Sportivo Magazzini Generali Fiume koji će igrati u Serie C 40-tih godina i pobjediti jedino poslijeratno riječko nogometno prvenstvo 1946. godine. 1951. mjenja ime u NK Lučki Radnik i 2015. u NK Doker Rijeka[10].

1946.: FD Quarnero / HNK Rijeka[uredi | uredi kôd]

SS Quarnero (SD Kvarner) osnovan je krajem srpnja 1946. Dvadesetak rukovoditelja riječkog sporta raspravljali su tri sata o budućnosti riječkog nogometa. Odlučivalo se između dva prijedloga, okupiti najbolje nogometaše u klubu Lučki Radnik (prvak Rijeke u sezoni 1945./46.) ili osnovati novo društvo. Usvojen je drugi prijedlog i osnovan je novi klub imena "Kvarner", koji je počeo u velikom stilu. U prijateljskom susretu, 1. kolovoza 1946. godine, pred 6000 gledatelja pobijedio je s 2:0 splitski NK Hajduk. Prvi gol za Kvarner postigao je Rinaldo Petronio. Za ulazak u Prvu ligu morao se odigrati dvostruki susret izmedu Kvarnera i Unione sportiva operaia iz Pule. Kvarner je u Rijeci izgubio 1:2, ali je u Puli pobijedio 4:1, te je izborio svoj prvi ulazak u Prvu ligu.

Slavne momčadi tog razdoblja:

 • 1946/47. Gino Gardassanich, Tibljaš, Blasich, Pavanello, Macorin, Bertok, Nori, Laurencich, Burattini, Petronio, Cergnar
 • 1948/49. Ravnic I, Tomljenovic, Kivela, Legan, Ljubacev, Sinosich, Zikovic, Gredelj, Košak, Car, Krkovic, Osojnak, Chinchella, Stetka, Pavletic, Miculinic, Crisman, Vakanjac.

3. lipnja 1954. Kvarner postaje NK Rijeka.[11].

Navijači: Armada, osnovani 1987.

1998.: ŽNK Rijeka-Jack Pot[uredi | uredi kôd]

Logo-znk-rijeka.jpg

Ženski nogometni klub Rijeka-Jack Pot osnovan je 27. kolovoza 1998. godine pod imenom Jack Pot, a od 2007. godine nosi naziv Rijeka-Jack Pot. Osnovale su ga sestre Brankica Lukanić, Ružica Gregov, Hermina Trošelj i Ankica Kovačić.

Ostali klubovi[uredi | uredi kôd]

Istaknuti igrači[uredi | uredi kôd]

Do 1945. - prve generacije u Austro-Ugarskoj i Italiji[uredi | uredi kôd]

Istaknuti riječki nogometaši[12] koji su svojim nogometnim znanjem oduševljavali do Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega, osvajači niza trofeja i članovi raznih reprezentacija (Kraljevina Jugoslavija, Italija, SAD):

 

1945. - 1990. - SFRJ[uredi | uredi kôd]

Nogometaši koji su za vrijeme Jugoslavije nastupali za "A", "B", amatersku i olimpijsku reprezentaciju [12]:

   

Nakon 1990. - Hrvatska[uredi | uredi kôd]

Od osamostaljenja Hrvatske za "A" reprezentaciju su nastupali[12]:

   

Nogometašice[uredi | uredi kôd]

Od Riječanki i igračica "Rijeka-Jack Pota" za hrvatsku žensku nogometnu "A" reprezentaciju nastupale su [12]:

 

Istaknuti treneri[uredi | uredi kôd]

Najistaknutiji treneri koji su djelovali u Rijeci[12] su:

   

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. 1,0 1,1 Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak, Kratka povijest riječkog nogometa, SUŠAČKA REVIJA broj 58/59 (pristupljeno 20. rujna 2013.)
 2. Cvijanović, Mišo: Vječna Kantrida, Rijeka info studeni 2005. - Grad Rijeka
 3. Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak, Igrala se, pikala se, SUŠAČKA REVIJA broj 61 (pristupljeno 20. rujna 2013.)
 4. Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak, Igrala se, pikala se, SUŠAČKA REVIJA broj 61 (pristupljeno 20. rujna 2013.)
 5. Matovinović, Izidor, Pola stoljeća "Orijenta" 1919-1969, SD Orijent, Rijeka, 1970., Tipograf, Rijeka
 6. 6,0 6,1 Lazzarich, Marinko: Kantrida bijelih snova, HNK Rijeka, Rijeka 2008.
 7. Enciclopedia del Calcio - Ezio Loik
 8. FC Bologna statistika[neaktivna poveznica]
 9. Almanacco Illustrato del Calcio - La Storia 1898-2004, Panini Edizioni, Modena, September 2005
 10. Nestaje jedan od najstarijih riječkih nogometnih klubova: Lučki radnik u stečaju, osnovan NK Doker!. Novi list (engleski). Pristupljeno 13. listopada 2021.
 11. Povijest HNK Rijeke
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Mikulić, Zoran Labud: Oni su obilježili riječki nogomet, Riječka enciklopedija Fluminensia, svibanj 2013

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]