Fokker

Izvor: Wikipedija
Spin

Fokker je bila nizozemska tvornica zrakoplova imenovana po osnivaču Anthony Fokkeru (1890.1939.). S dvadeset godina Fokker izrađuje svoj prvi zrakoplov Spin i leti s njime u Nizozemskoj. Najbolje razdoblje bilo je od 1920.1930. godine kada je Fokker bio glavni proizvođač civilnih zrakoplova. Kompanija je propala 1996. godine.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Fokker Dr1 prije uzlijetanja

Radi boljih uvjeta 1912. godine Anthony Fokker odlazi u Njemačku, prvo u Berlin gdje osniva svoju prvu tvornicu Fokker Aeroplanbau a zatim u Schwerin gdje izgrađuje zrakoplove koje je Njemačka vojska koristila u Prvom svjetskom ratu. Među najpoznatijima je trokrilac Fokker Dr.I s kojim je njemački pilot Manfred von Richthofen, poznat kao Red Baron, ostvario osamdeset pobjeda u zračnim bitkama. Uz zrakoplove, jedna inovacija namijenjena za ratovanje bila je usklađivanje rada propelera i mitraljeza na zrakoplovu što je omogućilo ispaljivanje zrna između krakova propelera. U Schwerinu je radio i naš Rudolf Fizir kojemu je nakon Prvog svjetskog rata povjerena organizacija podružnice u Budimpešti.

Između dva rata[uredi | uredi kôd]

1919. Anthony Fokker se vraća u Nizozemsku i osniva svoju tvrtku Nizozemska tvornica zrakoplova (prevedeno), izbjegavajući tako naziv Fokker radi umiješanosti u Prvi svjetski rat. Uglavnom gradi civilne zrakoplove ali ne odustaje niti od vojnih za potrebe Nizozemskog i Finskog vojnog zrakoplovstva. Za Fokker slijedi najuspješnije doba koje počinje izgradnjom F.VIIa/3m trimotor, putničkog zrakoplova kojeg su koristili 54 prevozioca. 1923. Fokker gradi podružnicu Atlantic Aircraft Corporation u Americi, koja 1927. mijenja ime u Fokker Aircraft Corporation of America, slijedi udruživanje s General Motors Corporation 1930. Fokker, zapostavljen od strane vodstva GM i nezadovoljan odnosima 1931. daje otkaz. 23. prosinca 1939. Anthony Fokker umire u New York-u.

Drugi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

U Drugom svjetskom ratu zrakoplovi Nizozemskih zračnih snaga Fokker G.1s i Fokker D.XXIs mogli su se suprotstaviti Njemačkom zrakoplovstvu ali mnogi su bili uništeni još na zemlji, prije uzlijetanja. Tvornica je pala u Njemačke ruke i služila je za izgradnju školskih zrakoplova Bücker Bü 181 Bestmann i dijelova za Junkers Ju 52. Krajem rata tvornica je potpuno uništena.

Poslijeratno razdoblje[uredi | uredi kôd]

Poslije rata bilo je teško dovesti tvornicu na staru slavu. Isprva su se radile jedrilice, vojni transportni zrakoplovi tipa Dakota pretvarali su se u civilne, izgrađen je prvi Fokker-F25, vojni školski Fokker S-11 naručili su zračne snage nekoliko zemalja... 1951. izgrađena je nova tvornica pokraj Amsterdama odakle izlaze mnogi zrakoplovi prema licenci Lockheed's F-104 Starfighter. Druga tvornica za proizvodnju i održavanje izgrađena je u Woensdrecht-u. 1958. predstavljen je putnički zrakoplov Fokker F27 "Friendship", najuspješniji Fokkerov zrakoplov. Do 1986. prodano je skoro 800 zrakoplova. 1962. izlazi inačica zrakoplova Fokker F28 "Friendship" izrađen u 241 raznih inačica. Fokker je bio i jedan od glavnih partnera u proizvodnji F-16 Fighting Falcon, borbenih zrakoplova s mlaznim motorom kojeg su uz Norveške, koristile zračne snage Belgije i Danske.

Fokker 50, Fokker 100, i Fokker 70[uredi | uredi kôd]

1981. Fokker počinje razvoj dva nova zrakoplova, turboprop Fokker F50 i turbomlaznog Fokker F100. Početni uspjeh i financijska dobit dovela je do razvitka F70, manje inačice F100. Radi konkurencije prodano je manje zrakoplova od očekivanja. 15. ožujka 1996. Fokker objavljuje prestanak proizvodnje.

Modeli[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]