Fort Gradina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fort Monte Gradina / Fort Monte Srodino
Dio Fortifikacijski sustav Pule
Monte Srodino / Monte Gradina, Pomer
Vrsta obalna utvrda
Koordinate Koordinate: 44°48′44″ N 13°54′28.3″ E
Izgrađeno 1903.
Graditelj Austro-ugarska monarhija
Građevinski
materijali
kamen, beton, cigla, čelik
U uporabi 1903. - 1943., 1947. - 1991.
Trenutno
stanje
srednje oštećena, napuštena
Otvoreno za
javnost
da
Bitke/ratovi nema

Fort Monte Gradina / Fort Monte Srodino obalna je utvrda koja se smjestila na pomerskom brdu Monte Srodinu / Monte Gradini. Utvrda se nalazi u fortifikacijskoj skupini Premantura, tako da je okružena sa nekoliko baterija i ostalim vojnim objektima. Izgrađena je 1903. godine, te je imala funkciju kao: strojarnica, barutana i telekomunikacijska stanica. 1914. godine je opremljena s devet topova. 1930.-ih godina talijani su je razarali, te je 1940. godine skoro potpuno uništili, ali ipak se koristila do 1943. godine di su je nakratko koristili nijemci, pa su je napustili. Utvrda je 1947. godine donekle preuređena, te korištena prvotno kao: skladište oružja, stražarnica, te kuhinja, a od 1977. godine do 1991. godine kao zgrada vojne interne medicine.[1] Ljudi ovu utvrdu poprilično brkaju s obalnom baterijom Gomila koja se nalazi sjevernije. Ova tvrđava je poznatija i zato što je u njoj služio vojni rok jedan od poznatijih političkih zločinaca Ante Pavelić 1909. godine u Austro-ugarskoj monarhiji.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Utvrda je poprilično ukopana u vapnenačku stijenu, nadzemni dio koji je vidljiv predstavlja manji dio utvrde. Opkop utvrde je također izdubljen u vapnenačkoj stijeni te okružuje utvrdu u cijelosti sa svih strana, a nasip koji ga prati jednim dijelom nasut je od iskopanog vapnenca i zemlje. Utvrda ima: podrum, prizemni dio i platformu u istoj razini. U razini platforme se nalaze skladišta za tehnička sredstva i prostorije za posadu, a svodovi tih prostora su ojačani betonskom konstrukcijom, dok su spremišta obzidana ciglom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Study on the revitalization of Austro-Hungarian fortifications in Istria. Mirna Karzen (engleski). Pristupljeno 21. siječnja 2022.

Više informacija[uredi | uredi kôd]