Fort Gradina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fort Gradina / Fort Monte Srodino
Dio Fortifikacijski sustav Pule
Monte Srodino / Gradina, Pomer
Vrsta obalna utvrda
Koordinate Koordinate: 44°48′44″ N 13°54′28.3″ E
Izgrađeno 1881. - 1888.
Graditelj Austro-ugarska monarhija
Građevinski
materijali
kamen, beton, cigla, čelik
U uporabi 1888. - 1991.
Trenutno
stanje
slabije oštećena, napuštena
Otvoreno za
javnost
da
Bitke/ratovi nema

Fort Monte Gradina / Fort Monte Srodino obalna je utvrda koja se smjestila na pomerskom brdu Monte Srodinu / Monte Gradini.
Utvrda se nalazi u fortifikacijskom sustavu Premantura, tako da je okružena sa 21 tvrđavom.
Njena izgradnja je započela 1881. godine i prva faza izgradnje je završena 1888. godine. 1914. godine je opremljena s devet topova. Utvrda je 1947. godine je korištena prvotno kao skladište oružja, stražarnica te kuhinja a od 1977. godine do 1991. godine kao zgrada vojne interne medicine.[1] Nalazi se na 56 metara visokom uzvišenju. Ljudi ovu utvrdu jako brkaju s utvrdom Fort Gomila koja se nalazi južnije. Ova tvrđava je poznatija i zato što je u njoj služio vojni rok jedan od poznatijih političkih zločinaca Ante Pavelić 1909. u Austro-ugarskoj. Utvrda je slabije oštećena u njemačkom bombardiranju 1945. tijekom Drugog svjetskog rata.

Jedna je od najmanjih utvrda u Puli i okolici.

Izgled

Utvrda je poprilično ukopana u vapnenačku stijenu, nadzemni dio koji je vidljiv predstavlja manji dio utvrde. Opkop utvrde je također izdubljen u vapnenačkoj stijeni te okružuje utvrdu u cijelosti sa svih strana a nasip koji ga prati jednim dijelom nasut je od iskopanog vapnenca i zemlje.
Utvrda ima podrum, prizemni dio i platformu u istoj razini. U razini platforme se nalaze skladišta za tehnička sredstva i prostorije za posadu a svodovi tih prostora su ojačani betonskom konstrukcijom, dok su spremišta obzidana ciglom.

Izvori

  1. Study on the revitalization of Austro-Hungarian fortifications in Istria. Mirna Karzen (engleski). Pristupljeno 21. siječnja 2022.

Više informacija