Franjo Štefanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Franjo Štefanović
Životopisni podatci
Datum rođenja 12. ožujka 1879.
Datum smrti 26. siječnja 1924.
Djelo
Poznatija djela "Šumska kraljica"
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Franjo Štefanović (Petrovaradin, 12. ožujka 1879. - Petrovaradin, 26. siječnja 1924.) je bio srijemski hrvatski skladatelj i pjesnik, tvorac dječje opere i školski upravitelj (današnja OŠ "Jovan Dučić", osnovana 1876., od 1945. zvana "Ivan Goran Kovačić" i "Vladimir Nazor", a od 1993. "Jovan Dučić"). U Štefanovićevoj školi je 1969. postavljena njegova bista.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Štefanović se rodio u Petrovaradinu 1879. godine. Škole je pohađao u rodnom gradu, zatim u Zemunu, Osijeku i Zagrebu. Radio je po Srijemu, u podunavskim mjestima Slankamenu, Čereviću kod Beočina i na koncu u Petrovaradinu.

Štefanović se isticao velikim domoljubljem. Od zaborava je njegove tekstove spasio Stanislav Preprek, njegov poznati sugrađanin. Najpoznatija njegova skladba je "Šumska kraljica".

Umro je 1924. u rodnom Petrovaradinu u 45. godini života od sušice.

Pravu je slavu Štefanović doživio poslije smrti, jer je za života bio ili nedovoljno poznat po svom radu, odnosno neshvaćen. Dana 30. ožujka 2007. dobio je još jedno priznanje u svom gradu: njemu u spomen održana je književna večer od strane hrvatskog kult.-prosvjetnog društva "Jelačić".

Od 2015. u Petrovaradinu djeluje prosvjetno društvo koje nosi njegovo ime, Udruženje Hrvatsko prosvjetno društvo "Franjo Štefanović".[1]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatsko nacionalno vijeće Republike Srbije Hrvatske udruge i organizacije (pristupljeno 18. srpnja 2017.)