Franjo I. Frankapan Slunjski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lik Franje Frankopana Slunjskog na vojnoj prišivci 14. domobranske pukovnije HV

Franjo I. Frankopan Slunjski (lat. Franciscus de Frangepanibus) (Slunj, 1536.Varaždin, 2. prosinca 1572.), hrvatski knez, hrvatski ban i protuturski vojskovođa iz velikaške obitelji Frankapan. Bio je posljednji muški izdanak slunjske loze Frankapana, nazivan u Hrvatskoj kao "mačem i štitom ostatka Ilirije" (ensis et clipeus Illyrici reliquiarum).[1] [2]

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen je u slunjskom ogranku velikaške obitelji Frankapana, u obitelji oca Jurja III. Frankopana Slunjskog i majke Ane Blagajske.[3] Poslije očeve smrti 1553. godine naslijedio je gradove Slunj, Cetin, Malu i Veliku Kladušu, Krstinju, Kremen, Ledenice u Hrvatskom primorju i posjed Gore u Pokuplju. Budući da mu je većina posjeda bila uz granicu Bosanskog sandžaka i izložena stalnoj turskoj opasnosti, trošio je sav prihod s posjeda na utvrđivanje gradova i straže. Zbog toga je proveo čitav život u ratovanju s Turcima.

Godine 1567. imenovao ga je kralj Maksimilijan II., uz zagrebačkog biskupa Jurja Draškovića, za hrvatskog bana. Oba bana imala su zajednički banski pečat s grbovima obje obitelji.[4] Franjo I. je stalno tražio kraljevo dopuštenje za napad na turski teritorij, što je kralj odbijao. Unatoč tome, Franjo je s rođakom Nikolom VIII. Tržačkim, Jurjem IV. Zrinskim i drugima, u rujnu 1570. godine provalio preko Une niže od Kostajnice na tursko područje, a u lipnju 1571. je protjerao turske konjanike ispod Hrastovice.

Stalna potreba za vojskom i obranom posve ga je osiromašila, tako da je 1572. godine imao još samo 20 kmetova. Umro je od infekcije u Varaždinu, na putu u Moravsku, gdje se trebao vjenčati sa zaručnicom Julijom, kćeri Ladislava Kereczenyja, jednog od najbogatijih feudalaca u Ugarskoj i Hrvatskoj.[5]

Vidi još[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]Ban standard.PNG Nedovršeni članak Franjo I. Frankapan Slunjski koji govori o hrvatskom banu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.