Frano Lasić

Izvor: Wikipedija
Frano Lasić
Rođenje 12. studenog 1954., Rijeka, Hrvatska
Važnije uloge Melkior Tresić u Kiklopu
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Frano Lasić (Rijeka, 12. studenog 1954.) je hrvatski glumac i pjevač.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Rijeci, ali od malih nogu živi u Dubrovniku. Završio je fakultet strojarstva u Dubrovniku,[1] ali se time nikada nije bavio. Još u srednjoj školi zainteresirao se za glumu i nastupao je u dubrovačkom kazalištu “Marin Držić”.

Glumačka karijera[uredi | uredi kôd]

Svoj prvi filmOkupacija u 26 slikaLordana Zafranovića snima 1978. godine. Nakon toga odlučuje se posvetiti glumi. Godine 1983. odlazi u SAD gdje provodi sedam godina i završava studij produkcije i glume. Kraće vrijeme je živio u Engleskoj i u Beču. Do danas je igrao u preko 55 filmova s područja bivše Jugoslavije. Najzapaženiju ulogu ostvario je u filmu Kiklop redatelja Antuna Vrdoljaka iz 1982. koji je rađen po romanu hrvatskog književnika Ranka Marinkovića. U njemu tumači lik kazališnog kritičara Melkiora Tresića, anksiozna intelektualca koji se potuca po zagrebačkim ulicama i kavanama razmišljajući o svojoj sudbini uoči nadolazećeg vrtloga Drugog svjetskog rata.

U kolovozu 2021. na Sarajevo Film Festivalu održana je svetska premijera filma ”Elegija lovora”[2] u kojoj Frano tumači glavnu ulogu. U ovom debitantskom ostvarenju mladog režisera i scenariste iz Crne Gore, Dušana Kasalice, glavnu žensku ulogu igra Savina Geršak. Osim u Elegiji, igrao je i u filmovima ”Ljeto kad sam naučila letjeti” iz 2022., kao i ”Bela vrana” iz 2018.

Od rujna 2021. prikazuje se serija ”Dinastija”, u kojoj Frano ima jednu od glavnih uloga, a koja je snimljena na temelju istoimene američke sapunice iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Osim u toj, u posljednje je vrijeme zabilježio uloge u serijama ”Dnevnik velikog Perice”, ”Aleksandar od Jugoslavije”, ”Ubice mog oca”, ”Miss Scarlet and the Duke”, kao i ”Urgentni centar”.

Početkom 2000-ih, igrao je u telenovelama "Villa Maria", "Obični ljudi" i "Dolina sunca", kao i po ulozi Marinka Ružića u sapunici "Zabranjena ljubav". Također, igrao je i u vrlo popularnim serijama, kao što su ”Selo gori a baba se češlja”, ”Budva na pjeni od mora”, ”Bitange i princeze”, ”Beležnica profesora Miškovića”.

Glazbena karijera[uredi | uredi kôd]

Ostvario je i kratku ali zapaženu glazbenu karijeru. Godine 1983. nastupa na Splitskom festivalu zabavne glazbe sa skladbom Đela Jusića “Zagrljeni” koja je postala veliki hit. Njegova skladba Volim te budalo mala je bila pobjednica Zagrebfesta, a objavljuje i LP “Frano Lasić” gdje se nalazi i hit “Dobro jutro”.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

U braku s Milenom Lasić[3] (djevojački Matić) s kojom ima sina Nikolasa.[4] Iz prvog braka ima sina Janka, a sa slovenskom manekenkom Živom Stupnik ima kćer Linu i sina Luku.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lasić, Milena. 27. siječnja 2022. Frano Lasić: Najveći uspeh je da sam ostao dosledan sebi i moje četvoro dece. Bonžur.rs (srpski). Pristupljeno 15. veljače 2022.
  2. Dušan Kasalica, režiser i scenarista: „Elegija lovora" nikog ne ostavlja ravnodušnim. Bonžur.rs (srpski). 22. rujna 2021. Pristupljeno 15. veljače 2022.
  3. Milena Lasić - Likovna umetnica koja inspiriše. Pristupljeno 19. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. Frano Lasić i stilistica Milena Matić vjenčali se u Beogradu. Pristupljeno 19. siječnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)