Franz Kalser von Maasfeld

Izvor: Wikipedija
Franz Kalser von Maasfeld
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 7. kolovoza 1860.
Mjesto rođenja Gorica, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 4. rujna 1942.
Mjesto smrti Beč, Njemačka
Puno ime Franz Xaver Heinrich
Kalser Edler von Maasfeld
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1872.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Kolubarska bitka
Invazija na Srbiju
Brusilovljeva ofenziva
Kobaridska ofenziva
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 50. pješačka divizija
62. pješačka divizija
13. zaštitna divizija
XX. korpus

Franz Xaver Heinrich Kalser Edler von Maasfeld (Gorica, 7. kolovoza 1860.Beč, 4. rujna 1942.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 50., 62. i 13. zaštitnom divizijom, te XX. korpusom na Istočnom, Balkanskom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Franz Kalser von Maasfeld je rođen 7. kolovoza 1854. u Gorici. Prije rata čin pukovnika dostigao je u prosincu 1906. godine, dok je u čin general bojnika promaknut u svibnju 1912. godine.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Kalser dobiva zapovjedništvo nad 12. brdskom brigadom koja se nalazila u sastavu 48. pješačke divizije. U listopadu međutim, postaje zapovjednikom novoformirane 50. pješačke divizije koja ulazi u sastav 6. armije na Balkanskom bojištu. Zapovijedajući 50. pješačkom divizijom Kalser sudjeluje u trećoj invaziji na Srbiju i austrougarskom porazu u Kolubarskoj bitci. U veljači 1915. promaknut je u čin podmaršala. U svibnju te iste godine nakon ulaska Italije u rat na strani Antante premješten je zajedno s 50. divizijom na Talijansko bojište u sastav 5. armije pod zapovjedništvom Svetozara Borojevića.

U listopadu 1915. preuzima zapovjedništvo nad 62. pješačkom divizijom. Navedena divizija nalazila se u sastavu 3. armije kojom je zapovijedao Hermann Kövess, te u sklopu iste sudjeluje u Četvrtoj invaziji na Srbiju, a nakon toga i u osvajanju Crne Gore. U ožujku 1916. Kalser se vraća na mjesto zapovjednika 50. pješačke divizije kojom zapovijeda do srpnja. U srpnju 1916. postaje zapovjednikom 13. landverske divizije kojom sudjeluje u zaustavljanju Brusilovljeve ofenzive. Kalser se s 13. landverskom divizijom koja je preimenovana u 13. zaštitnu diviziju od srpnja 1917. bori na Rumunjskom bojištu, da bi u kolovozu bio premješten na Talijansko bojište na kojem sudjeluje u Kobaridskoj ofenzivi i gonjenju talijanskih snaga do rijeke Piave.

U veljači 1918. postaje zapovjednikom XX. korpusa zamijenivši na tom mjestu Josefa Rotha. Navedeni korpus nalazio se u sastavu 10. armije te je držao položaje u Tirolu. Navedenim korpusom Kalser je zapovijedao sve do kraja rata. U međuvremenu je, u svibnju, promaknut u čin generala pješaštva.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Kalser je s 1. siječnjem 1919. umirovljen. Preminuo je 4. rujna 1942. godine u 83. godini života u Beču.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(njem.) Franz Kalser von Maasfeld na stranici Weltkriege.at