Genkan

Izvor: Wikipedija

Genkan je dio japanskog kućanstva gdje se odlaže obuća. Pojam genkan dolazi iz budizma te je prvobitno označavao ulaz u Zen hramove i značio je uvod,[1] a kasnije je postao sastavni dio japanskog kućanstva.

Upotreba[uredi | uredi kôd]

Danas genkan označava tradicionalni japanski ulaz u dom, odnosno prostor u kojem se izuju i pohrane cipele koje se nikada ne nose unutar doma.[2][3] Po funkciji je sličan zapadnjačkom hodniku ili lobiju; u genkanu se također dočekuju gosti i općenito ljudi koji dolaze izvana, a služi i kako bi se kuća održala što čistijom.[4] No, tamo se ne odlažu samo cipele, već sve ono što nije potrebno unositi u kuću poput kišobrana pa se tako u genkanu najčešće nalazi ormarić za cipele, stalak za odlaganje papuča i stalak za kišobrane.

Duhovnost[uredi | uredi kôd]

Osim što je dio interijera, genkan nosi i posebnu simboliku te predstavlja duhovni prostor. Naime, on odvaja vanjski svijet (jap. soto) od unutarnjeg svijeta (jap. uchi) koji predstavlja prisnost i dom. S duhovnog aspekta, to je mjesto u kojem se raspoloženje koje se donosi izvana otpušta i prebacuje se na raspoloženje koje osjećamo unutra, a vjeruje se kako će se izuvanjem cipela na ulazu onemogućiti da duhovi ili zle moći uđu u dom.[4]

Također, iako se stambeni stil vesternizirao, genkan je ostao sastavni dio ne samo japanskih domova, već i javnih ustanova poput škola, tradicionalnih restorana i slično.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 字通,世界大百科事典内言及, 日本大百科全書(ニッポニカ),精選版 日本国語大辞典,ブリタニカ国際大百科事典 小項目事典,デジタル大辞泉,とっさの日本語便利帳,百科事典マイペディア,家とインテリアの用語がわかる辞典,世界大百科事典 第2版,普及版. 玄関とは. コトバンク (japanski). Pristupljeno 17. veljače 2022.
  2. Jacoby, Alexander. 2011. Why Nobody Knows - Family and Society in Modern Japan.”. Jstor. str. 72
  3. a b Genkan - Entrance Hall Where The Japanese Take Off Their Shoes | Suki Desu (engleski). 11. listopada 2017. Pristupljeno 17. veljače 2022.
  4. a b Kuramochi. Genkan (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 17. veljače 2022. Pristupljeno 17. veljače 2022.