Geometry Dash

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Geometry Dash
ProizvođačRobTop Games
Izdavač(i)RobTop games
Dizajner(i)Robert Topala
Nadnevak izlaska2013.
Žanr(ovi)arkadna, glazbena
Način(i) igrejedan igrač, više igrača
Ulazni uređajidodirnik

Geometry Dash je arkanda mobilna igra razvijena 2013. u Švedskoj. Autor i dizajner igre je Robert Topala, a izdavač igre je RobTop Games. Igra je bazirana na ritmu glazbe u pozadini. Igra se sastoji od 18 razina, od kojih svaka ima jedinstvenu pozadinsku glazbu. U nepotpunoj (lite) inačici igrač može odmah igrati sve razine, ali svaka je daljnja razina teža od prethodne, dok u punoj inačici igrač mora otključavati nove razine. Ostale značajke igre koje postoje u najnovijim inačicama su različiti graditelj, karta, paketi, mogućnost stvaranja nove razine (editor), tajni novčići i veliki izbor ikona.

Topala je stvorio i besplatnu inačicu igre pod imenom Geometry Dash Lite, koji uključuje prvih 12 razina u punoj verziji.[1]

Igranje[uredi | uredi kôd]

Geometry Dash koristi jednostavan sustav za kontroliranje pomičnog lika, koji skoči u zrak pritiskom na ekran. Korisnici ne mogu kontrolirati brzinu kojom se lik kreće. Vrijeme i ritam su ključni dijelovi igre.

Cilj igre je završiti etapu dolaskom na kraj tečaja. Međutim, ako igrač sruši prepreku, mora početi ispočetka. Sve razine (izuzev prve dvije u punoj inačici) otključane su od samog početka, tako da se može igrati izvan reda. Šiljci i druge opasnosti su često prisutne kako bi otežale igru većini početnika. Uz put, igrač može prikupljati do tri tajna novčića razasutih u skrivenim ili izazovnim područjima. Tajni novčići pomažu otključati druge značajke, kao što su novi likovi i postignuća. Na vrhu ekrana u zadanom načinu igre, može se vidjeti napredak u razini. To se, međutim, može po želji isključiti. Boje nekih objekata u igri, a ponekad pozadine, također mogu ovisiti o samoj boji lika. Početne razine su vrlo jasno uređene, a što je razina teža, dolaze prepreke i zbunjujući ukrasi, pozadina koja treperi, rotira, pulsira, a pojavljuju se i nevidljive prepreke i pozadinski elementi.[2]

Geometry dash ima mod za vježbanje (training mode), koji se može koristiti za bilo koju razinu. U training modu igrač nastavlja s mjesta gdje je posljednji put pao, a te točke su označene zelenim draguljima. Nakon svake riješene razine igrač dobiva novu ikonu, boju i leteću figuru, pomoću koje može letjeti. Lik može promijeniti oblik prolazeći kroz portale kružnoga oblika. Portali koji utječu na brzinu su trokutastoga oblika. Sposobnost portala može se odrediti prema boji i obliku.

Portali kružnoga oblika imaju potencijal za:

Dobivanjem odličja (eng. achivements), igrač biva nagrađen dobivanjem novih boja i likova.

Nagrade za odličja:

Od 10. studenoga 2014. ima 18 službenih razina u punoj verziji, a 8 razina u Lite verziji.

Razine[uredi | uredi kôd]

Ime razine Težina razine u punoj verziji Max. Zvijezde
1. Stereo Madness Lagano 1
2. Back On Track Lagano 2
3. Polargeist Normalno 3
4. Dry Out Normalno 4
5. Base After Base Teško 5
6. Can't Let Go Teško 6
7. Jumper Teže 7
8. Time Machine Teže 8
9. Cycles* Teže 9
10. xStep* Teže 10
11. Clutterfunk* Vrlo teško 11
12. Theory of Everything* Vrlo teško 12
13. Electroman Adventures* Vrlo teško 10
14. Clubstep** Najteže 14
15. Electrodynamix* Vrlo teško 12
16. Hexagon Force* Vrlo teško 12
17. Blast Processing* Teže 10
18. Theory of Everything 2** Najteže 14

* Dostupno samo u punoj verziji

** Otključavanje i dostupnost samo u punoj verziji

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Steam: Geometry Dash (pristupljeno 18.6.2015.)
  2. Apple App Store: Geometry Dash (pristupljeno 186.2015.)
  3. mob.org: Geometry Dash (pristupljeno 18.6.2015.)
  4. Geometry Dash - Free Online games. Geometry Dash - Free Online games (engleski). Pristupljeno 22. ožujka 2018.