Glasnici nade

Izvor: Wikipedija
Glasnici nade
Osnivanje1991.
MjestoZagreb
Žanr/ovikršćanski rock
Djelatno razdoblje1991.- danas
Producentska kućaDominikanska naklada Istina
Članovi (članice)
Anto Bobaš (vokal)
Jadranko Bobaš (gitara, vokal)

Glasnici nade su kršćanski rock (white metal) sastav iz Hrvatske. Osnovao ga je 1991. godine don Anto Bobaš zajedno s bratom Jadrankom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Na osnivanje sastava potaknulo ih je postojanje white metala na Zapadu. Ime su izabrali prema jednoj od molitava sv. Dominiku, u kojoj se spominje da je sv. Dominik bio "glasnik goleme nade...", u čemu su se tvorci prepoznali. Sastav su osnovali 1991. i sama je njihova pojava na glazbenoj pozornici bila malim iznenađenjem: svećenici glazbenici koji sviraju nekakkvi metal, svećenik koji je oslikao omot albuma, izdavač dominikanska izdavačka kuća.

Za vrijeme hrvatsko-muslimanskog rata Glasnici nade organizirali su i pokrenuli veliki koncert "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" koji se održao na Uskrsni ponedjeljak 1994. u velikoj dvorani Doma sportova u Zagrebu. Na koncertu su svirala poznata hrvatska glazbena imena: Divlje jagode, Atomsko sklonište, Hard Time, Anesthesia, Legija, Film, Drugi način, Psihomodo pop, Maxmett i drugi.

2010. snimljen je dokumentarni film na DVD-u o Glasnicima nade čiji je glavni realizator Matija Pavlić. Dokumentarni film sadrži mnoštvo skupljenih starih materijala.

Glasnici nade su surađivali sa Slavkom Nedićem.

Glazba[uredi | uredi kôd]

Cilj sviranja ovog sastava je glazbom naviještati Evanđelje, koje jest i ostaje prava i konačna svrha svega, tako i glazbe. Glazba koju njeguju nije komercijalna.

Biblija i svakodnevni život najbitniji su izvorištem inspiracije pjesama ovog sastava. Smatraju da je na duhovnoj pozornici najveći problem što su izvođači sramežljivi i što se "povlače u crkvene zidove", te kažu: "Lako je svirati u crkvi gdje te svi razumiju... izađi na veliku pozornicu pa propovijedaj Radosnu vijest onima koji s Isusom nemaju ničega zajedničkog - to je pravi pogodak!".

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]