Slavko Nedić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Slavko Nedić
Životopisni podatci
Datum rođenja 31. srpnja 1959.
Mjesto rođenja Tolisa, Bosna i Hercegovina
Djelo
Poznatija djela Slike iz Hrvatske, Čovjek i Bog iz Nazareta
Nagrade
Nagrade Na raznim festivalima duhovne glazbe, Porin za najbolji album duhovne glazbe 2008 godine
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Slavko Nedić (Tolisa, 31. srpnja 1959.) skladatelj, glazbenik, novinar i urednik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Slavko Nedić rođen je u Tolisi u Bosanskoj Posavini gdje završava osnovnu školu. Gimnaziju pohađa u Bolu na otoku Braču. U Zagrebu 1981 godine upisuje Katolički Bogoslovni fakultet na kome je 1986. godine s temom Crkvena glazba i pjevanje u župskoj zajednici.

Glazbom se bavi od rane mladosti, u 10 godini počinje svirati bas prim u tamburaškom orkestru, a pred kraj osnovne škole uči svirati gitaru i bubnjeve. Prvu je skladbu komponirao 1973. godine. Duhovnom glazbom se bavi od 1974. godine kada u dominikanskom sjemeništu u Bolu s grupom Akvinac počinje svirati na misi mladih. U početku u grupi svira bubnjeve, a kasnije gitaru, nastupa svake nedjelje na Misi mladih svirajući uglavnom prevedene inozemne duhovne skladbe te neke vlastite.

Dolaskom u Zagreb 1980. godine nastavlja se aktivnije baviti glazbom, posebice duhovnom glazbom protkanom novijim glazbenim oblicima. Na festivalu duhovne glazbe Uskrs festu nastupa od 1981. do 1989. godine. U tih 9 godina izvedeno je 18 njegovih skladbi od kojih je 6 dobilo neku od nagrada a jedna pohvalu za najoriginalniju skladbu, te je jedan od najuspješnijih skladatelja Uskrs festa. Prvi autorski nosač zvuka objavio je 1984. godine s grupom Karizmom Pobjednici smrti nakladnik Glas Koncila. Tri godine kasnije, 1987. ponovno s grupom Karizmom objavljuje i drugi album Ako sam već rijeka nakladnik Dominikanski provincijalat, Zagreb. Obje kazete sadrže skladbe duhovne tematike glazbeno protkane kombinacijom tradicionalnih crkvenih glazbenih oblika (crkvena polifonija) te novijim glazbenim stilovima (pop i simfo rock, šansona i new age). Sa skladbom Nemoj me ubit, majko pobijedio je na Uskrsfestu 1984. godine. Skladba je na prvom Karizminom nosaču zvuka Pobjednici smrti. Nedić je skladao glazbu, stihove je napisala Marija Gamulin. U originalu su ju izvele Lidija Deljusa i Silvija Nikpalj uz pratnju grupe Karizma.[1][2]

Do sada je komponirao više oko 180 skladbi (s duhovnom i drugom tematikom), te kao skladatelj, aranžer, glazbeni producent ili studijski glazbenik objavio više oko 70 nosača zvuka od kojih je velik broj baš iz područja novije duhovne glazbe: Kefa, Glasnici nade, Navještenje, Hosana, Ivo Fabijan, 5 D, Sanctus, Zbor mladih Marije Pomoćnice Knežija, Zbor Arabeske i grupa Misterij (svi iz Zagreba), zatim VIS Jukić iz Sarajeva, grupa Alfa iz Novog Šehera, Anima i Stepinčeva mladež iz Koprivnice, Apostoli mira iz Mađareva, Davor Terzić iz Rovinja te grupa Tau iz Tolise.

Kao glazbenik svirao ili surađivao u grupama Akvinac (bubnjevi, kasnije gitara), Propast (bas-gitara), Grupa F (gitara), Karizma (bubnjevi, kasnije gitara te u zadnjoj postavi klavijature). U Dubrovniku osnovao grupu Angelus koja je osvojila prvo mjesto na Uskrs festu 1989. godine s skladbom Smrt Njemu. Kao glazbenik surađivao i pomagao mnogim grupama na koncertima i turnejama. U grupi Kefa ovisno o potrebi svirao bubnjeve, gitaru, synt te bas-gitaru. S grupom Dominik iz Splita svirao bubnjeve na njihovoj turneji po Njemačkoj 1986 godine te s grupom Tau kao zamjenski gitarista svirao godinu dana. Surađivao i s grupama Apostoli mira.

Pored duhovne glazbe skladao je i skladbe drugačijeg tekstualnog sadržaja od kojih je preko 30 objavljeno na raznim nosačima zvuka - uglavnom manje poznatih imena.

Danas je glazbeni urednik na Hrvatskome katoličkom radiju. Najzaslužnija je osoba što emisija kršćanskog rocka Oni rokaju za Gospodina uopće ide na HKR-u, jer je bio vrlo ustrajan nagovarajući patera Antu Bobaša da vodi tu emisiju. Sam Bobaš je priznao da je učio od Slavka Nedića i njegova sastava Karizme.[3]

Glazbeno scenska djela[uredi | uredi kôd]

Pored skladbi komponirao je i nekoliko većih glazbenih djela:

 • Slike iz Hrvatske neoklasična suita u 24 stavka (objavljena 1997. godine)
 • mjuzikl za djecu Zaljubljeno voće i povrće, prema istoimenoj slikovnici Ane Horvat. Praizvedba mjuzikla je bila u svibnju 1999. godine u kazalištu );
 • oratorij Trinaesti učenik na tekst Ivana Goluba;
 • oratorij Na križu Križ, stihove napisao Mato Marčinko;
 • nedovršena rock opera Muka Kristova (započeta 1987. godine) prema istoimenoj drami koju je napisao dominikanac Rajmund Kupareo, a libreto započeo, na žalost prerano preminuli svećenik i pjesnik Nenad Mirko Novaković;
 • suita Mojoj majci
 • mjuzikl Sarajevski krug. Autor musicla je Edin Dino Zonić a Slavko Nedić je koautor glazbe u dvije te koautor aranžmana u 7 skladbi. Tekstove su napisali Rade Čikeš Medan, Edin Dino Zonić i Mustafa Tanović.
 • glazba za kazališnu predstavu Prsten želja, produkcija Gradsko kazalište Žar ptica, režija Boris Kovačević.
 • Kao aranžer s Emiliom Kutlešom radio je glazbu za dvije dječje kazališne predstave Iznenađenje (na tekst Zlatka Krilića) i Šegrt Hlapić.

Spisateljski rad i kolumne[uredi | uredi kôd]

Pored skladateljskog i obrađivačkog (aranžerskog) rada bavi se i pisanjem. Od 1996. godine je redoviti kolumnist u listu Status - glasilo HGU, u kome je do sad objavio oko 20 članaka. Većina je objavljena u kolumni Midi glazba koja govori o mogućnostima korištenja računala kao glazbenog studija. Od Božića 1997. godine pokrenuo je drugu stalnu kolumnu o novijim oblicima duhovne glazbe nazvanu Popularna duhovna glazba u Hrvatskoj koja predstavlja prvu sistematsku analizu duhovne glazbe u Hrvatskoj od šezdestih do danas. Do sad je objavljeno 6 nastavaka: Uvodni dio, Povijesni prikaz crkvene glazbe, Zanos šezdesetih i sedamdesetih, Osamdesete - prvi i drugi dio i Uskrs fest te prilog o božićnim pjesmama u Hrvatskoj.

U listi za mlade Pogled jedno vrijeme imao stalnu glazbenu kolumnu SlaNe note u kojima je bavila aktualnim glazbena zbivanja u Hrvatskoj.

Također je objavljivao tekstove i u listovima Mega Muzika, Glas Koncila, Spectrum, časopis Sveta Cecilija, Mi list mladih te Crkva u malom.

Hrvatski katolički radio[uredi | uredi kôd]

U lipnju 1998. godine na Hrvatskom katoličkom radiju HKR pokreće emisiju Sacro ritam koja se bavi duhovnom glazbom novijih glazbenih oblika. U kolovozu 1999. biva imenovan urednikom duhovne glazbe na istom radiju a u veljači 2000. postaje urednik glazbenog programa HKR-a.

Pored uredničkog posla na HKR-u uređuje i vodi pored spomenute emisije Sacro ritam koja se emitira četvrtkom od 20,30 uređuje i vodi emisiju Novi zvuk utorkom od 15,10 u kojoj predstavlja nova izdanja hrvatske glazbene scene.

Organizacija koncereta i festivala[uredi | uredi kôd]

U suradnji sa Centrom za kulturu Maksimir organizirao u lipnju 1999. godine prvi dvodnevni mega koncert duhovne glazbe na otvorenom pod nazivom Cro sacro u Maksimiru '99 koji je održan pod geslom "U Bogu je snaga i mir". Na koncertu je nastupilo oko 60 grupa i izvođača iz raznih krajeva Hrvatske i BiH te raznih vremenskih razdoblja (od šezdesetih do danas). Nakon dvije godine u istom prostoru organizira istu, ali jednodnevnu manifestaciju nazvanu Cro sacro Maksimir 2001.

U čast 250. emisije Sacro ritam organizira 10. srpnja 2003. godine do sad najveći radijski spektakl u Hrvatskoj, Cro sacro fest uživo koncert duhovne glazbe koji je u cijelosti održan u studijima Hrvatskog katoličkog radija. Koncert je počeo u 17.30 minuta i traja do 0:50 a nastupilo je oko 20 izvođača a koncert je izravno prenosilo 12 radio postaja iz Hrvatke i BiH.

Kao organizator, član žirija ili savjetnik sudjelovao u oblikovanju mnogih festivala duhovne glazbe: Hodočašće u došašće u Pakracu, Duga Ludbreg, Krapina fest, Don Bosco fest i Zlatna harfa. Od samog početka, dakle od 1998. godine član organizacijskog odbora te prosudbene komisje Frama festa. Kao umjetnički je direktor vodi dva festivala duhovne glazbe: Stepinčeve note iz Koprivnice od osnutka (2004.) godine te Uskrs fest na kojem je kao autor i izvođač sudjelovao od 1981. do 1989. godine zatim je sredinom 90-tih bio dugodišnji član ocjenjivačkih komisija a od 2002. godine i umjetnički direktor festivala.

Inicijative i akcije[uredi | uredi kôd]

Inicijator ponovnog otvaranja kategorije za duhovnu glazbu unutar diskografske nagrade Porin koja je od milja nazvanu Popularni Porin. Kategorija je pokrenuta 2000.-te godine a dobitnica prvog Popularnog Porina je Željka Marinović s albumom Želim Ti dati najbolje čiji su nakladnici Mari, Glas koncila i HKR.

Inicijator akcije MP3 za Papu koja se sastojala u ravnopravnom prezentiranju svih skladbi posvećenih trećem Papinom pohodu Hrvatskoj.

Inicijator prvog susreta grupa i zborova mladih Naša Misa o organizaciji glazbe u liturgiji s mladima koje je u organizaciji HKR-a i Povjrenstva za mlade Zagrebačke nadbiskupije održano 6. ožujka 2004. u šatoru sestara Milosrdnica u Zagrebu.

Nakladnička djelatnost[uredi | uredi kôd]

Sredinom 90-tih u svojoj nakladničkoj kući Angelus objavio je desetak albuma. Dolaskom na Hrvatski katolički radio ponovno pokreće nakladničku djelatnosti glazbeno-duhovnih izdanja. U razdoblju od 2000-te godine, kada Slavko preuzima mjesto urednika HKR je objavio 31 album od kojih su dva nominirana a jedan je i osvojio nagradu Porin. Zajedno s Želimirom Babogredcem inicira osnivanje Cro sacro etikete koju pokreće Hrvatski katolički radio u suradnji i pod okriljem Croatia Recordsa. Cilje etikete je objavljivanje te bolja i konkretnija medijska i marketinška prezentacije cro sacro scene. Prvi album spomenute etikete je Uskrs fest 2004.

U ljeto 2007. godine objavljuje album Čovjek i Bog iz Nazareta na kome Glumci u Zagvozdu Anja Šovagović-Despot, Bojana Gregorić-Vejzović, Sanja Marin, Ivo Gregurević, Goran Navojec i Vedran Mlikota recitiraju stihove Marka Pandurevića. Originalna glazba je komponirao Slavko Nedić. Album su na inicijativu zaklade Kap za slap objavila Cro sacro etiketa i Croatia Records.

Član je Hrvatskog društva skladatelja - HDS te Hrvatske glazbene unije HGU.

Pjesmarice[uredi | uredi kôd]

 • Svi slavimo Gospodina Nakladnik edicija Duh i voda Jelsa (izašla u tri izdanja 1986., 1987. i 1995.)
 • Uskrsna pjesmarica, pjesmarica klasičnih i pučkih hrvatskih usksrsnih popijevki s obrada za gitaru. Nakladnik Pan Music 1944.

Također kao redaktor i urednik izdanja potpisuje i pjesmarice:

 • Uskrs fest 2002.
 • Uskrs fest 2003.
 • Uskrs fest 2004.
 • Uskrs fest 2005.
 • Uskrs fest 2006.
 • Uskrs fest 2007.
 • Uskrs fest 2008.


Diskografija[uredi | uredi kôd]

(samo mali dio objavljenih albuma) Autorski albumi:

 • Karizma - Pobjednici smrti (1984.)
 • Karizma - Ako sam većrijeka (1987.)
 • Musical - Sarajevski krug (1996.)
 • Slavko Nedić - Slike iz Hrvatske (1997.)
 • Razni izvođači - Utakmica ljubavi (Himna 4 europskog kršćanskog nogometnog prvenstva) - promo singl Zagreb (2002.)
 • Siniša Česi - Zahvali (2007.)
 • Glumci u Zagvozdu - Čovjek i Bog iz Nazareta (2007.)


Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Popis nagrađenih skladbi s Uskrs festa:

 • 1981. Grupa F - Gospodine hvala (3. nagrada stručnog žirija)
 • 1983. Karizma - Gospodin je (1. nagrada stručnog žirija)
 • 1983. Mladi s Volovčice - Pobjednici smrti (3. nagrada stručnog žirija)
 • 1983. Lidija i Karizma - Nemoj me ubit majko (1. nagrada publike)
 • 1985. Karizma - Životni stol (5. nagrada stručnog žirija)
 • 1987. Karizma - Svagdanja molitva (posebna pohvala za najoriginalniju skladbu)
 • 1988. Studenti KBF - Večernji sonet (2. nagrada za ukupni dojam - Slavko je koautor aranžmana)
 • 1989. Angelus - Smrt Njemu (1. nagrada stručnog žirija za glazbu)

nagrade na Frama festu za najslušanije skladbe s festivala:

 • Frama fest 2003 - Tau - Dobri otac (Slavko Nedić - fra Marijan Živković - Slavko Nedić)
 • Frama fest 2003 - Apostoli mira - Povedi me (Siniša Česi - B. Sakač - Slađan Turković / Slavko Nedić)
 • Frama fest 2004 - Misterij - za tebe (Ivan Gudelj - Ivan Gudelj - Slavko Nedić)
 • Frama fest 2004 - Tau - U hladu cedra (Slavko Nedić - fra Marijan Živković - Slavko Nedić)

Nominacije za Porina: Autorske nominacije za diskografsku nagradu Porin:

 • Album Advent u novom ruhu Porin 2003 nominicija za najbolji album duhovne glazbe.
 • Album Marko Pandurević i Slavko Nedić - Čovjek i Bog iz Nazareta - dobitnik Porina 2008 za najbolji album duhovne glazbe.

Uredničke nominacije za diskografsku nagradu Porin:

 • Željka Marinović - Želim ti dati najbolje - dobitnik Porina 2001 u kategoriji "Najbolji album duhovne glazbe"
 • Razni izvođači - Tvoje ljubavi sam žedan - 3 nominacije za Porina 2005
 • Bruno Krajcar - Blagoslov - nominacija za Porina 2007 u kategoriji "Najbolji album duhovne glazbe"


Ostala priznanja:

 • priznanje za 30 godina aktivnog i uspješnog bavljenja duhovnom glazbom na Uskrs festu 2004.
 1. LaudatoInačica izvorne stranice arhivirana 7. srpnja 2014. Tanja Popec: "Nemoj me ubiti, majko!", 31. siječnja 2014. (pristupljeno 1. svibnja 2020.)
 2. YouTube SlaNeTV: Lidija Deljusa i Karizma - Nemoj me ubit majko (original)
 3. SoundCloud Emisija Oni rokaju za Gospodina - 27.04.20., voditelj pater Anto Bobaš. Hrvatska katolička mreža, pristupljeno 1. svibnja 2020.)