Godišnji pokladni ophod mačkara mućkog kraja

Izvor: Wikipedija

Godišnji pokladni ophod mačkara mućkog kraja, nematerijalno zaštićeno kulturno dobro mućkog kraja.[1][2]

Opis[uredi | uredi kôd]

Godišnji pokladni ophod mačkara mućkog kraja s područja Muća Gornjeg, Muća Donjeg, Neorića, Sutine, Zelova, Gizdavca, Ogorja Gornjeg i Ogorja Donjeg. Osebujan je zbog barjaka – stabla jablana visokog desetak metara, oguljene kore, koji mačkare nose u svojim ophodima. Pokladni običaji u selima mućkog kraja specifični su zbog uloge barjaka i njime povezanim običajima, unatoč promjenama i njihovu osuvremenjivanju. Sačuvali su stare elemente pokladnih običaja u skupini koja predstavlja svatove s likom dida i babe, dvjema pokladnim figurama uobičajenim od starina i poznatim i u drugim krajevima Hrvatske i kod nekih slavenskih naroda.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4844 zaveden je kao nematerijalno kulturno dobro, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "običaji, obredi i svečanosti".[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Kulturna dobra općine Muć Bus.hr. nedatirano. Pristupljeno 12. srpnja 2020.; tekstovi o ostalim dobrima na toj stranici istovjetni su s podatcima na stranicama Ministarstva kulture RH.
  2. a b Godišnji pokladni ophod mačkara mućkog kraja Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 12. srpnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.