Grad (sastav)

Izvor: Wikipedija
Grad
Osnivanje1985.
MjestoHrvatska
Žanr/ovirock
Djelatno razdoblje1985. -

Grad je rock sastav iz Rijeke.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Priča o sastavu Grad priča je o riječkoj glazbenoj sceni i počinje u ”boljoj prošlosti” 1985. godine. Godina je to u kojoj izravno s riječkih dokova na koncertne podije cijele bivše države slijeću Let 3, Fit, Grč, Cacadou Look, Ogledala i, konačno, Grad. I upravo su oni u svim napisima koji su pratili bilo skupne, bilo pojedinačne nastupe riječkih sastava isticani kao perjanice cijele scene.

Iako su uživali naklonost kritike i publike kao urbani rock sastav, sklon artističkim izletima koji su se najbolje reflektirali kroz suradnju na video brojevima s cijenjenim video-umjetnikom Daliborom Martinisom, proći će još šest godina do njihovog debitantskog albuma. Objavljivanje ploče ”Ljudi” (1991.) ”Novi list” proglašava jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene, odajući priznanje dosadašnjem beskompromisnom i upornom radu sastava. ”Ljudi” su poput best of albuma donijeli najbolje pjesme iz dotadašnjeg opusa Grada, kao što su Vodi me, Zid i klasik Ima li nešto.

Dvije godine kasnije izlazi ”Amerika”, drugi album, čija naslovna pjesma tjednima drži vrh tada popularnog Hit Depoa. Priznajući značaj i utjecaj Grada na Ri-rock scenu, na albumu gostuju Prlja (Let 3), Damir Urban, Leo Rumora (ex-Ogledala), Neno Belan i Davor Tolja (Denis & Denis).

Iste će godine Grad izaći na kompilaciji ”The Best Of Indie Rock - Made In Croatia”, potvrđujući i time svoj status jednog od najjačih domaćih rock sastava.

No to će biti i njihov gotovo posljednji korak, sastav ima veliki pauzu u radu sve do 1998., kada izlazi treći album ”Planet Majmuna 1999”, koji uz 11 novih pjesama donosi i podsjetnik na najbolje pjesme sastava u obliku 6 bonus tema (radi se o ranijim demoinačicama koje mnogi smatraju boljim od kasnijih studijskih inačica. Uz singlove ’Cyber love’ i ’Biti normalan’, ploča dobiva solidne ocjene kritike, a sastav to kapitalizira sjajnim svirkama unutar i izvan granica Hrvatske.

Album ”Nebo” iz 2001.godine prije svega donosi novu zvučnu sliku bojanu prepoznatljivim pastelama iskusnih glazbenika - vokalom Deana Škaljca i gitarama Igora Stevanovića i Orijena Modrušana uz odličnu produkciju, te povratnički singl «Nebo» koji je vratio Grad na pozicije koju zaslužuju – odličan rock sastav s modernom produkcijom i sjajnim osjećajem za pjesmu.

Izdali su još dva albuma, "Glad" (2005) i "Ne" (2010), te live album "Palach uživo" (2007), a grupa je još i dan danas aktivna.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

  • Ljudi, 1991.
  • Amerika, 1993.
  • The Best Of Indie Rock - Made In Croatia, 1993.
  • Planet Majmuna 1999, 1998.
  • Nebo, 2001.
  • Glad, 2005.
  • Palach uživo, 2007.
  • Ne, 2010.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica web magazina ri-rock.com (http://www.ri-rock.com/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ri-rock.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.
Nedovršeni članak Grad (sastav) koji govori o glazbenom sastavu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.