Greben spašenih

Izvor: Wikipedija
Greben spašenih
Naslov izvornika
Hacksaw Ridge
RedateljMel Gibson
ProducentTerry Benedict
Paul Currie
Bruce Davey
William D. Johnson
Bill Mechanic
Brian Oliver
David Permut
Taylor Thompson
ScenaristAndrew Knight i Robert Schenkkan
Glavne ulogeAndrew Garfield
Sam Worthington
Luke Bracey
Teresa Palmer
Hugo Weaving
Rachel Griffiths
Vince Vaughn
GlazbaRupert Gregson-Williams
SnimateljSimon Duggan
MontažaJohn Gilbert
DistributerSummit Entertainment, Icon Film Distribution
Godina izdanja2016.
Trajanje139 min.
Država SAD, Australija
Jezikengleski
Proračun40.000.000 USD
Zarada180.400.000 USD
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Greben spašenih (eng. Hacksaw Ridge) je australsko-američki biografski ratni film iz 2016. godine prema istinitoj priči o Desmondu Dossu, redatelja Mela Gibsona.

Scenaristi filma su Andrew Knight i Robert Schenkkan, a producenti su Terry Benedict, Paul Currie, Bruce Davey, William D. Johnson, Bill Mechanic, Brian Oliver, David Permut i Taylor Thompson. Glazbu je skladao Rupert Gregson-Williams.

Glumačku ekipu čine Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths i Vince Vaughn. Svjetska premijera filma bila je 3. studenog 2016. u Australiji, gdje se film i snimao, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama počeo prikazivati 4. studenog 2016. godine.

Budžet filma iznosio je 40 milijuna dolara, a do 8. prosinca 2016. zaradio je 75 milijuna dolara.

Radnja[uredi | uredi kôd]

U proljeće 1945. godine američke vojne snage susrele su se s važnom i opasnom borbom na Pacifiku, u bitci za Okinawu. Jedan vojnik se posebno isticao. To je bio Desmond Doss (Andrew Garfield) koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude i služio je vojsci kao nenaoružani vojni bolničar i tako spasio 75 života bez da je ispalio i jedan metak. Time je postao prvi Amerikanac koji je uz priziv savjesti zbog vojnih zasluga dobio najviše američko vojno odlikovanje Medalju časti.

Film je antiratni s vrlo vjernim prikazom borbe, stradanja, patnje, koja se može usporediti s realnim prikazom rata u filmu Spašavanje vojnika Ryana. To je i film o čovjeku koji se čvrsto držao svojih vjerskih i ljudskih uvjerenja i ostao nepokolebljiv i u najtežim okolnostima živeći za svoje ideale. Film ima i romantičnu priču upoznavanja Desmonda i njegove djevojke, kasnije supruge, Dorothy. Ponajviše je film o herojstvu i nevjerojatnoj hrabrosti izlaganja svoga života ratnim pogibeljima, kako bi se spasili tuđi životi. Desmond Doss učinio je puno više nego što je trebao kao vojni bolničar i nego što mu je bila dužnost.

Uloge[uredi | uredi kôd]