Greben spašenih

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Greben spašenih
Naslov izvornika Hacksaw Ridge
Redatelj Mel Gibson
Producent Terry Benedict, Paul Currie, Bruce Davey, William D. Johnson, Bill Mechanic, Brian Oliver, David Permut i Taylor Thompson
Scenarist Andrew Knight i Robert Schenkkan
Glavne uloge Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, i Vince Vaughn.
Glazba Rupert Gregson-Williams
Snimatelj Simon Duggan
Montaža John Gilbert
Distributer Summit Entertainment, Icon Film Distribution
Godina izdanja 2016.
Trajanje 139 min.
Država Flag of the United States.svg SAD, Flag of Australia.svg Australija
Jezik engleski
Proračun $40,000,000
Zarada $75,600,000
Mrežno sjedište
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Greben spašenih (eng. Hacksaw Ridge) je australsko-američki biografski ratni film iz 2016. godine prema istinitoj priči o Desmondu Dossu, redatelja Mela Gibsona.

Scenaristi su: Andrew Knight i Robert Schenkkan. Producenti filma su: Terry Benedict, Paul Currie, Bruce Davey, William D. Johnson, Bill Mechanic, Brian Oliver, David Permut i Taylor Thompson. Glazbu je skladao Rupert Gregson-Williams.

Glumačku ekipu čine: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, i Vince Vaughn. Svjetska premijera filma bila je 3. studenog 2016. u Australiji, gdje se film i snimao, dok se u Sjedinjenim Američkim Državama počeo prikazivati 4. studenog 2016.

Budžet filma iznosio 40 je milijuna dolara, a zaradio je 75 milijuna (do 8. prosinca 2016.).

Radnja[uredi VE | uredi]

U proljeće 1945. godine američke vojne snage susrele su se s važnom i opasnom borbom na Pacifiku, u bitci za Okinawu. Jedan vojnik se posebno isticao. To je bio Desmond Doss (Andrew Garfield) koji je odbio nositi oružje i ubijati ljude i služio je vojsci kao nenaoružani vojni bolničar i tako spasio 75 života bez da je ispalio i jedan metak. Time je postao prvi Amerikanac koji je zbog vojnih zasluga dobio najviše američko vojno odlikovanje Medalju časti.

Film je antiratni s vrlo vjernim prikazom borbe, stradanja, patnje, koja se može usporediti s realnim prikazom rata u filmu „Spašavanje vojnika Ryana“. To je i film o čovjeku, koji se čvrsto držao svojih vjerskih i ljudskih uvjerenja i ostao nepokolebljiv i u najtežim okolnostima živeći za svoje ideale. Film ima i romantičnu priču upoznavanja Desmonda i njegove djevojke i kasnije supruge Dorothy. Ponajviše je film o herojstvu i nevjerojatnoj hrabrosti izlaganja svoga života ratnim pogibeljima, kako bi se spasili tuđi životi. Desmond Doss učinio je puno više nego što je trebao kao vojni bolničar i nego što mu je bila dužnost.

Uloge[uredi VE | uredi]