Grinch (2018.)

Izvor: Wikipedija
Grinch
Naslov izvornika
The Grinch
RedateljScott Mosier
Yarrow Cheney
ProducentChris Meledandri
Janet Healy
ScenaristMichael LeSieur
Tommy Swerdlow
Glavne ulogeBenedict Cumberbatch
Rashida Jones
Kenan Thompson
Angela Lansbury
Pharrell Williams
GlazbaDanny Elfman
MontažaChris Cartagena
DistributerUniversal Pictures
Godina izdanja2018.
Trajanje85 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun75.000.000 USD
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Grinch (eng. The Grinch) je računalno-animirani film iz 2018. godine animacijskoga studija Illumination Entertainment. Redatelj filma je Scott Mosier i Yarrow Cheney, a glasove u originalnoj verziji posudili su između ostalih i Benedict Cumberbatch, Rashida Jones, Kenan Thompson, Angela Lansbury i Pharrell Williams, Michele Imperato Stabile, a film je distribuirao Universal Pictures. Scenarij potpisuju Chris Meledandri i Janet Healy.

Film je zaradio 511 milijuna dolara diljem svijeta. Recenzije i kritike su bile izuzetno pozitivne pohvaljujući osobito inovativnu animaciju i duhovitost scenarija.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Whovill je zahvatilo uzbuđenje zbog dolaska i proslave Božića. No, ipak, nisu baš svi sretni. Zelenodlaki i mrzovoljni Grinch se ne zabavlja. Živi u svojoj špilji sa svojim psom Maxom, a u Whoville odlazi samo kupiti prijeko potrebne namirnice i zbijati šale s građanima. U međuvremenu, šetogodišnja Cindy Lou primjećuje da je njezina majka Donna prezaposlena pokušavajući se brinuti za nju i njezinu braću blizance, Bustera i Beana pa Cindy odluči poslati pismo Djedu Božićnjaku moleći ga da pomogne njezinoj majci. No kada sretne Grincha, on joj dobaci da će morati osobno razgovarati s Djedom Božićnjakom ako je tako hitno. Majka maloj Cindy kaže da bi put do Sjevernog pola trajao jako dugo pa Cindy uz pomoć svojih prijatelja odlučiti uhvatiti Djeda Božićnjaka. Božić se približava, a Grinch se prisjeća svog djetinjstva koje je proveo sam i neželjen u sirotištu te odluči svima pokvariti Božić kako bi se on osjećao bolje.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Unutarnje poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Grinch (2018.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.