Guido Reni

From Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Guido Reni
Barok
Guido Reni
Autoportret iz 1603. godine
Rođenje 4. studenog 1575.
Bologna, Italija
Smrt 8. kolovoza 1642.
Bologna
Vrsta umjetnosti slikarstvo - crtež
Praksa Annibale Carracci
Utjecao Nicolas Poussin, Jacques Louis David, itd.
Utjecali Caravaggio, Manirizam
Poznata djela Raspeće sv. Petra
David s Golijatovom glavom
Aurora
Otmica Dejanire
Atalanta i Hipomen
Portal o životopisima

Guido Reni (Bologna, 4. studenog 1575. - Bologna, 8. kolovoza 1642.) bio je bolonjski slikar i glavni predstavnik ranobaroknog slikarstva čija je umjetnost nastala pod utjecajem manirizma i braće Carracci; smatran je najvećim majstorom svog vremena, ali i umjetnikom čija je vještina nadmašivala Rafaela.

Životopis i djela[edit | edit source]

Aurora, 1613., 2.8 x 7 m, freska iz palače Rospigliosi, Rim.
Atalanta i Hipomen, 1618.-1619., ulje na platnu, 206x207 cm, Prado, Madrid.

Guido Reni je bio učenik Carraccija, ali je u Rimu na njega uvelike utjecao i rad Caravaggia. Kao misaoni slikar koji je kadar uravnotežiti i veoma različite utjecaje, na Raspeću sv. Petra (1604.-1605.) stvorio je vlastitu klasicističku verziju Caravaggiovog stila. Nemir koji se krije u njegovim prikazima Magdalene zamjećuje se i u majstorskoj, bravuroznoj predodžbi Davida s Golijatovom glavom (1604.-1605.) gdje se u pristupu temi osjeća sablasan Caravaggiov odjek.

Svijetlim bojama u tehnikama uljenog slikarstva i freske slikao je dramatične kompozicije s biblijskom i mitološkom tematikom. Vrhunac njegovih ekstenzivnih rimskih fresaka predstavlja Aurora (1613.), načinjena za palaču Rospigliosi (Casino Rospigliosi), a njegova reinterpretacija renesanse najvišu točku doseže s Pokoljem nevine dječice (1611.-1612.), Atalantom i Hipomenom, te Herkulovim poslovima naslikanim za Gonzage. Atalanta i Hipomen su naslikani na temelju dijagonala koje se međusobno presijecaju, prekidu i ponovnom podešavanju ritma, a manirističke elemente ublažava Renijeva ljupka klasičnost.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Guido Reni