Gyarados

Izvor: Wikipedija
Gyarados

Japansko ime ギャラドス Gyaradosu
Redni broj 130
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Leteći
Stupanj 1. stupanj
Razvio se iz Magikarpa
Razvija se u -
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 6,5 m
Masa 235,0 kg
Sposobnost

Gyarados (ギャラドス Gyaradosu u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Gyaradosa u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Gyaradosovo ime vjerojatno je kombinacija japanskih riječi 虐殺 "gyakusatsu" = masakr, klanje, i 逆境 "gyakkyō" = nevolja, nesreća. Obje riječi povezane su s Gyaradosovom nasilnom naravi i nesreću koju je doživio prije no što se razvio. Ideogram 逆 gyaku također može značiti "obrnut, suprotan", što se odnosi na Gyaradosovu evoluciju iz slabašnog Magikarpa u iznimno jakog Pokemona. na to Španjolska riječ "dos" = dva, mogla bi igrati ulogu u njegovu imenu, govoreći kako je Gyarados drugi u svome evolucijskom lancu. Isto tako, možda dolazi i od japanske riječi ドス "dosu", što predstavlja zvuk pri grizenju ili ubodu. I ova riječ prikladna je Gyaradosovoj nasilnoj naravi i njegovim oštrim očnjacima.

U beta verziji igre, njegovo je ime glasilo Skullkraken (što nagoviješta na mitološko biće Krakena, koji je uništavao mornarske brodove na sličan način na koji to čini Gyarados).

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Rijetko viđen u divljini. Ogroman i opak, sposoban je u slijepom bijesu razoriti čitave gradove.
  • Pokémon Yellow: Brutalno opak i nevjerojatno razarajuć. Poznat je po uništavanju gradova tijekom drevnih vremena.
  • Pokémon Gold: Kažu da su se Gyaradosi tijekom prethodnih ratova masovno pojavljivali i ostavljali zapaljene ruševine za sobom.
  • Pokémon Silver: Kada se jednom pojavi, zaslijepljen je bijesom. Ostaje bijesan dok ne uništi sve oko sebe.
  • Pokémon Crystal: Pojavljuje se svugdje u svijetu gdje je došlo do sukoba, spaljujući svako mjesto kojim prođe.
  • Pokémon Ruby: Jednom kada se Magikarp razvije u Gyaradosa, njegove moždane stanice podvrgnute se strukturnoj transformaciji. Smatra se kako je ova transformacija kriva za divlju i nasilnu narav ovog Pokémona.
  • Pokémon Sapphire: Jednom kada Gyarados pobijesni, njegova nasilna krv ne smiruje se dok ne uništi sve oko sebe. Postoje zapisi o uništavanjima ovog Pokémona koji su znali potrajati i mjesec dana.
  • Pokémon Emerald: Nevjerojatno okrutan i nasilan Pokémon. Kada se ljudi sukobe, pojavit će se i spaliti sve do temelja nevjerojatno vrućim plamenom.
  • Pokémon FireRed: Posjeduje nevjerojatno agresivnu narav. Hiper zraka koju ispaljuje iz svojih usta spaljuje sve pred sobom.
  • Pokémon LeafGreen: Rijetko viđen u divljini. Ogroman i opak, sposoban je u slijepom bijesu razoriti čitave gradove.
  • Pokémon Diamond: Jednom kada se pojavi, njegov se bijes ne smiruje dok sa zemljom ne sravni sva polja i planine oko njega.
  • Pokémon Pearl: U drevnim zapisima, postoje izvještaji o Gyaradosima koji su uništavali sela kada je došlo do nasilja među ljudima.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Gyarados ima izrazito visok Attack status, kao i pristojne Speed i Special Defense statistike.

U igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal, usamljeni crveni Gyarados uvijek se nalazi u Jezeru bijesa. Vidljiv je na mapi svijeta, i ako mu se igrač približi, može se boriti s njime i pokušati ga uhvatiti. Ovaj je crveni Gyarados jedini Pokémon u ijednoj Pokémon videoigri koji je uvijek Shiny kada ga igrač sretne i bori se s njime. Drugi način dobivanja crvenog Gyaradosa jest pecanje, ili razvijanje zlatnog (Shiny) Magikarpa.

Crveni Gyarados nije dostupan u igrama Pokémon Red, Pokémon Blue i Pokémon Yellow, jer igre nisu podržavale Shiny Pokémone (igre su bile monokromatske, pa drukčije obojeni Pokémoni nisu bili mogući). U igrama Pokémon Ruby, Pokémon Sapphire, Pokémon Emerald, Pokémon FireRed i Pokémon LeafGreen, crveno obojeni Gyarados zamijenjen je s Gyaradosom čije su ljuske ružičastog tona.
U početku igara Pokémon Diamond i Pearl dolazi do izvješća o crvenom Gyaradosu i njegovom viđenju u jezeru. Ipak, nije poznato je li dostupan ili nije.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Mlaćenje (Thrash) Normalni
Ugriz (Bite) Mračni 20
Zmajev bijes (Dragon Rage) Zmaj 23
Opaki pogled (Leer) Normalni 26
Tornado (Twister) Zmaj 29
Ledeni očnjak (Ice Fang) Ledeni 32
Vodeni rep (Aqua Tail) Vodeni 35
Ples kiše (Rain Dance) Vodeni 38
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 41
Zmajev ples (Dragon Dance) Zmaj 44
Hiper zraka (Hyper Beam) Normalni 47

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 95
 
Attack: 125
 
Defense: 79
 
Special: 100
 
SpAtk: 60
 
SpDef: 100
 
Speed: 81
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Iako Misty voli sve Vodene Pokémone, Gyarados je iznimka. Kao dijete, dopuzala je u njegova usta, i Gyarados ju je gotovo pojeo. Kasnije se morala suočiti s ovim strahom kako bi preuzela vodstvo nad dvoranom grada Ceruleana. Tada se jedan Gyarados pridružio njenome timu kada je posjetila Asha u Hoenn regiji. Mistyin je Gyarados sposoban koristiti Bacač plamena (Flamethrower) uz svoje Vodene napade.

Kada je brod S.S. Anne potonula, James je upotrijebio Magikarpa kojeg je kupio od jednog prodavača, no kasnije je spoznao kako ga je prodavač prevario jer Magikarp nije bio sposoban plivati te nije bio jestiv kada je tim gladovao na splavi, te ga je iz ljutnje šutnuo u vodu, što je izazvalo njegovu evoluciju u Gyaradosa koji je napao svih svojom tehnikom Zmajeva bijesa (Dragon Rage). Sestra Joy s Orange otoka imala je velikog Magikarpa koji je evoluirao, no bio je prijateljski nastrojen prema osobi koja se brinula za njega.

Crveni se Gyarados pojavio u animiranoj seriji u sličnom zapletu kao i u igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal. Tim Raketa uhvatio je crvenog Gyaradosa u Jezeru bijesa. Kasnije se saznaje kako je Tim Raketa namjeravao iskoristiti radijski signal kako bi razvio sve Magikarpe u jezeru. Ash Ketchum udružio se s Lanceom, trenerom Zmaj Pokémona, kako bi ih zaustavio. Lance je uhvatio crvenog Gyaradosa, i kasnije ga upotrijebio u borbi između Groudona i Kyogrea.