HRT – Radio Sljeme

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Hrvatski radio Sljeme
Razina regionalna
Frekvencija 88,1 MHz
Snaga 5 kW (Sljeme)
Jezik hrvatski
Početak emitiranja 17. travnja 1953.
Sjedište Zagreb, Hrvatska
Adresa Prisavlje 3, 10000 Zagreb
Streaming Slušaj uživo
Službena stranica radio.hrt.hr/radio-sljeme

Hrvatski radio Sljeme ili Radio Sljeme je hrvatska nekomercijalna radio postaja koja je dio Hrvatskoga radija i emitira svoj program na području Zagreba i sjeverne Hrvatske od 17. travnja 1953. prvo pod nazivom Radio na valu 202,1, a od 15. svibnja 1953. kao Radio Sljeme. Prve emisije bile su Kroz Zagreb, Muzika-želje slušalaca, Mali oglasnik. Četverosatni program proširio se 1986. godine na 12 sati. Posebice popularne bile su emisije Abeceda grada i Dnevni događaji te emisije emitirane tijekom i uoči Univerzijade 1987. Tijekom Domovinskog rata posebice slušane bile su emisije S domovinskih bojišta Marine Mučalo (najčešće emitirane s prve crte obrane) i svakodnevno promišljanje o ratu i njegovim posljedicama u emisiji Glas misli Voje Šiljka. Uvođenjem noćnog programa u siječnju 1997. Radio Sljeme je prešlo na 24-satno emitiranje.

Na Radio Sljemenu emitirala se jutarnja petominutna duhovna misao Hvaljen Isus i Marija, a emitirala se dvadeset godina. Termini su varirali od 7.30, 6.40 te od 6 sati ujutro, a onda je ukinuta bez objašnjenja.[1]

Radio Sljeme je danas jedna od najslušanijih postaja u gradu Zagrebu što potvrđuje i istraživanje agencije Media metar, prema kojoj je 4. siječnja 2007. za vrijeme emitiranja Svjetskog skijaškog kupa postaja Radio Sljeme potukla konkurenciju i našla se na prvomu mjestu.

Najzagrebačkiji radio - što je poznati sinonim radija, iako se radio čuje u cijeloj središnjoj Hrvatskoj i pokriva 7 županija, popularan je zbog programskog usmjerenja, u kojem središnje mjesto zauzima grad Zagreb. Radijska postaja je također vrlo karakteristična i po glazbi koju emitira, jer politika kuće stoji na načelu da se ne emitira agresivna glazba. Puštaju se dosta često vječni evergreeni, no ne emitiraju se samo stari već i suvremeni glazbeni brojevi.

Radio Sljeme je isprva svoj program emitirao putem srednjevalih odašiljača koji se u to vrijeme koristio kada je radio počeo s emitranjem. 3. listopada 1971. g. krenulo je UKV (FM) emitiranje na 88,1 MHz sa Sljemena, isprva sa starog odašiljača, a od 15. svibnja 1976. g. s novog RTV tornja koji je tog dana počeo s radom.

Program[uredi | uredi kôd]

  • Jutarnji program
  • Prijepodnevni program
  • Poslijepodnevni program
  • Večernji program
  • Vikend

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]