Hamzalija Ajanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hamzalija Ajanović (Tešanj, 1892. - kraj Banje Luke, 1925.), hrv. novinar i političar iz Bosne i Hercegovine.[1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođen 1892. u Tešnju. Gimnaziju pohađao u Sarajevu. Kao gimnazijalac djelovao u pravaškoj Mladoj Hrvatskoj čiji je tajnik i predsjednik, te urednik njezina sarajevskoga glasila Hrvatska svijest koje je novčano podupirao Ademaga Mešić.[1] 1912. predsjednik Mlade Hrvatske u Zagrebu.[2] Studirao u Zagrebu, gdje diplomira slavistiku i romanistiku. Zet Jedan je od prvaka i narodni zastupnik JMO-a u Narodnoj skupštini, preko kojega je Mešić posredno djelovao na JMO. Ajanović je uređivao stranačko glasilo Pravdu. Oženio je kći Ademage Mešića Nasihu. Osnovao je Muslimansko kulturno društvo Narodnu uzdanicu koje je djelovalo u hrvatskom duhu, bilo povezano s JMO i djelovalo kao protuteža srpsko-jugoslavenski usmjerenom Muslimanskom kulturnom i prosvjetnom društvu Gajretu. Poginuo je kraj Banje Luke u prometnoj nesreći. Pokopan u Banjoj Luci u haremu džamije Ferhadije.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Hasanbegović, Zlatko. Iz korespondencije Ademage Mešića uoči uspostave Banovine Hrvatske. Pismo Društva bosansko-hercegovačkih Hrvata u Zagrebu reis-ul-ulemi Fehimu Spahi i vrhbosanskom nadbiskupu Ivanu Šariću iz svibnja 1939. // ČSP, br. 3. (2008.), str. 969.–998. (Hrčak), str. 971.
  2. Hercegovački info portal Đafer-beg Kulenović se izjašnjavao kao Hrvat, što se dogodilo sa današnjim muslimanima?, 27. studenoga 2017. (pristupljeno 22. prosinca 2017.)