Hank Williams Jr.

Izvor: Wikipedija
Hank Williams Jr.
Ime u rodnom listuRandall Hank Williams
Poznat/a i kaoHank Jr. ili Bocephus
Rođen/a26. svibnja 1949.
Žanr/ovicountry, blues, južnjački rock, honky tonk
Zanimanjetekstopisac, glazbenik
Instrumentvokal, gitara, bas-gitara, bendžo, harmonika, klavijature, violina, saksofon, glasovir, bubnjevi
Djelatno razdoblje1957. – danas
Producentska kućaMGM, Warner Bros, Curb, Bocephus, NASH Icon
Internetska stranicawww.hankjr.com

Randall Hank Williams (Shreveport, Louisiana, 26. svibnja 1949.), poznat kao Hank Williams Jr., američki je glazbenik, skladatelj i tekstopisac. Njegov glazbeni stil smatra se mješavinom južnjačkog rocka, bluesa i countryja. Sin je country glazbenika Hanka Williamsa koji je s porastom popularnosti sina dobio nastavak Sr. Polubrat je pjevačice Jett Williams i otac country glazbenika Hanka Wiliamsa III, Holly Williams, Hilary Williams i Sama Williamsa.

Hank Williams Jr. svoju je karijeru započeo kopiranjem stila i glazbe svojega oca. Na televiziji je prvi put nastupio 1964. (kad je imao nešto više od četrnaest godina) u Showu Jimmyja Deana koji se prikazivao na kanalu ABC. Tada je interpretirao nekoliko skladbi svoga oca. Kasnije te godine nastupio je i u Showu Shindig![1]

Postepeno je razvijao vlastiti glazbeni stil unutar countryja. U tome ga je privremeno zaustavila teška nesreća koju je doživio 1975. tijekom planinarenja u Montani.[2] Nakon oporavka nastavio je mijenjati svoj stil i spajati country, blues i rock. Također se iskazao i kao multiinstrumentalist; svira glazbala kao što su gitara, bas-gitara, bendžo, glasovir, klavijature, saksofon, harmonika, violina i bubnjevi.[3]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Bomar, Shannon. Hank Williams Jr. - Biography. IMDb. Pristupljeno 18. siječnja 2021.
  2. (engl.) Buchalter, Gail. 22. listopada 1979. Hank Williams Jr. Fell Down a Mountain and Lived: Now He's Climbing High on the C&w; Charts. People. Inačica izvorne stranice arhivirana 25. travnja 2016. Pristupljeno 18. siječnja 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. (engl.) Quick Facts – Hank Williams Jr. hankjr.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. srpnja 2011. Pristupljeno 18. siječnja 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hank Williams Jr.