Hans von Below

Izvor: Wikipedija
Hans von Below
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. lipnja 1862.
Mjesto rođenja Graudenz, Pruska
Datum smrti 6. kolovoza 1933.
Mjesto smrti Waynesville, SAD
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Hans Vinzent Stanislaus
von Below
Supruga Nina Rose Bryce
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1880.1919.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Opsada Namura
Bitka kod Arrasa
Treća bitka kod Ypresa
Proljetna ofenziva
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao LI. korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Hans Vinzent Stanislaus von Below (Graudenz, 27. lipnja 1862.Waynesville, 6. kolovoza 1933.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 6. pričuvnom, te 89. i 238. pješačkom divizijom, kao i LI. korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Hans von Below rođen je 27. lipnja 1862. u Graudenzu. Sin je pruskog generala Huga Ludwiga von Belowa i Alexandre Ludovike von Lupinski. Inače, Hansov najstariji brat je bio Otto von Below, poznati njemački zapovjednik u Prvom svjetskom ratu.

Below je u prusku vojsku stupio kao kadet u travnju 1880. služeći u 80. streljačkoj pukovniji. Od listopada 1884. nalazi se na službi kao instruktor u Dočasničkoj školi u Potsdamu. Nakon tri godine, u listopadu 1887., vraća se na službu u 80. streljačku pukovniju gdje je u rujnu 1889. promaknut u čin poručnika. Od travnja 1893. služi u Glavnom stožeru tijekom koje službe je u srpnju 1894. unaprijeđen u čin satnika. U srpnju 1894. imenovan je zapovjednikom satnije u 80. streljačkoj pukovniji, da bi od svibnja 1900. obnašao dužnost pobočnika u 22. pješačkoj diviziji smještenoj u Kasselu.

U travnju 1902. promaknut je u čin bojnika, te je istodobno imenovan zapovjednikom bojne u 153. pješačkoj pukovniji. U navedenoj pukovniji nalazi se na službi do 1905. kada je premješten u 12. grenadirsku pukovniju u Frankfurtu na Odri gdje također zapovijeda bojnom. U travnju 1906. odlazi u Argentinu gdje kao instruktor predaje na argentinskoj vojnoj akademiji. Iz Argentine se vraća u svibnju 1911., te je raspoređen u stožer 93. pješačke pukovnije. Tijekom boravka u Argentini, promaknut je u čin potpukovnika, dok je u veljači 1912. imenovan zapovjednikom 4. gardijske grenadirske pukovnije sa sjedištem u Koblenzu. Istodobno s tim imenovanjem unaprijeđen je u čin pukovnika.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Below dobiva zapovjedništvo nad 15. pričuvnom pješačkom brigadom. Navedena brigada nalazila se u sastavu 1. gardijske pričuvne divizije, te u sklopu iste Below sudjeluje u invaziji na Belgiju i opsadi Namura pri čemu je 14. kolovoza promaknut u čin general bojnika. Krajem kolovoza, brigada je premještena na Istočno bojište gdje sudjeluje u Prvoj bitci na Mazurskim jezerima. Potom sudjeluje u borbama u južnoj Poljskoj i to kod Opatowa i Ivangoroda. U svibnju 1915. imenovan je zapovjednikom 6. pričuvne divizije. Predmetna divizija nalazila se inače, u sastavu Armije Njemen kojom je zapovijedao njegov brat Otto. Below tako sudjeluje u borbama u Litvi i Kurlandiji, te prodire do Rige.

Sredinom listopada 1916. imenovan je zapovjednikom 89. pješačke divizije koja se nalazila na Rumunjskom bojištu. Zapovijedajući istom sudjeluje u Bitki kod Rimnicu-Sarata. U siječnju 1917. postaje zapovjednikom novoustrojene 238. pješačke divizije. Navedena divizija raspoređena je na Zapadno bojište gdje Below sudjeluje najprije u Bitci kod Arrasa, te na jesen u Trećoj bitci kod Ypresa, nakon koje bitke je 24. studenog 1917. odlikovan ordenom Pour le Mérite. Početkom 1918., 238. pješačka divizija ulazi u sastav 18. armije kojom je zapovijedao Oskar von Hutier u sklopu koje Below sudjeluje u Proljetnoj ofenzivi. Tijekom ofenzive Below je u travnju promaknut u čin general poručnika. U kolovozu preuzima zapovjedništvo nad LI. korpusom zamijenivši na tom mjestu Eberharda von Hofackera. Navedeni korpus nalazio se u sastavu 2. armije, te s istim zapovijeda u završnim borbama Prvog svjetskog rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Below je 12. svibnja 1919. dao ostavku, te je umirovljen. Preselio se u Sjedinjene Američke Države gdje je u Waynesvilleu i preminuo 6. kolovoza 1933. godine u 72. godini života.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Hans von Below na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Hans von Below na stranici Deutschland14-18.de