Heinrich Kummer von Falkenfeld

Izvor: Wikipedija
Heinrich Kummer von Falkenfeld
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 22. travnja 1852.
Mjesto rođenja Pressburg, Austrijsko Carstvo
Datum smrti 8. prosinca 1929.
Mjesto smrti Salzburg, Austrija
Opis vojnoga službovanja
Čin General konjice
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Galicijska bitka
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao Armijska grupa Kummer

Heinrich Ritter Kummer von Falkenfeld (Pressburg, 22. travnja 1852.Salzburg, 8. prosinca 1929.) je bio austrougarski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je Armijskom grupom Kummer na Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Heinrich Kummer je rođen 22. travnja 1852. u Pressburgu. Tijekom vojne naobrazbe pohađao je Terezijansku vojnu akademiju u Bečkom Novom Mjestu, te Vojnu akademiju u Beču. U svibnju 1894. imenovan je načelnikom stožera X. korpusa koju dužnost obnaša do travnja 1900. godine. Mjesec dana poslije, u svibnju, promaknut je u čin general bojnika, dok je u čin podmaršala unaprijeđen u svibnju 1905. godine. U veljači 1910. postaje zapovjednikom X. korpusa koju dužnost obnaša do siječnja 1914. godine. U međuvremenu je, u svibnju 1910. promaknut u čin generala konjice.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Kummer postaje zapovjednikom posebno ustrojene Armijske grupe Kummer koja se nalazila na Istočnom bojištu. Navedena armijska grupa nalazila se na lijevom krilu 1. armije, te je imala zadatak da prodre u Poljsku i izazove ustanak Poljaka protiv Rusa. Iako je Kummer sa svojim armijskom grupom tijekom Galicijske bitke ušao u Poljsku, nije postigao bilo kakav uspjeh u pogledu podizanja ustanka, tako da je Armijska grupa Kummer rasformirana 22. rujna 1914. godine.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon što je Armijska grupa Kummer rasformirana, Kumer je jedno vrijeme obnašao dužnost u ministarstvu rata. Umirovljen je 1. kolovoza 1916. godine.

Preminuo je 8. prosinca 1929. godine u 77. godini života u Salzburgu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Heinrich Kummer von Falkenfeld na stranici Oocities.org
(rus.) Heinrich Kummer von Falkenfeld na stranici Hrono.ru
(češ.) Heinrich Kummer von Falkenfeld na stranici Valka.cz
(polj.) Heinrich Kummer von Falkenfeld na stranici Twierdzaprzemysl.org
(njem.) Heinrich Kummer na stranici Biographien.ac.at