Horezu keramika

Izvor: Wikipedija
Umješnost Horezu keramike
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Umješnost Horezu keramike
Rumunjska
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2009.
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO:00610

Horezu keramika je jedinstvena vrsta rumunjske keramike koja se tradicionalno proizvodi ručno oko mjesta Horezu, u vlaškom dijelu Rumunjske (Županija Vâlcea), u blizini slavnog manastira Horezu. Ona odražava mnoge generacije razvoja znanja i umijeća lončarstva, zbog čega je umješnost proizvodnje Horezu keramike upisano na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2012. godine.[1]

Horezu tanjuri iz Zalăua iz 1904. god.

Proizvodnja je podijeljena na muške i na ženske poslove. Tako muškarci uglavnom prikupljaju zemlju, čiste ju, vlaže, dijele i miješaju kako bi se dobila crvena glina koju lončari Horezua oblikuju posebnom tehnikom prstima koja zahtjeva koncentraciju, snagu i pokretljivost. Svaki lončar ima svoju tehniku oblikovanja, ali svaki poštuje slijed u procesu.[1]

Žene prije pečenja ukrašavaju oblikovanu keramiku posebnim tehnikama i alatkama kako bi oslikali tradicionalne motive. Njihove vještine u kombiniranju dekoracija i boja određuje osobnost i jedinstvenost ove keramike. Boje su im sjajni tonovi smeđe, crvene, zelene, plave i tzv. „Horezu bjelokosne”.

Horezu kermičari koriste mnoge tradicionalne alate kao što su: mikser za čišćenje zemlje, lončarsko kolo ili češalj za oblikovanje, šuplji ovnovski rogovi i štapići s finim žicama na vrhu za ukrašavanje, te drvene peći za pečenje.

Ovaj drevni obrt je sačuvan u ognjištu predaka, danas poznato kao Olari ulica u Horezu, gdje obrtnici oblikuju glinu u istom mukotrpnom procesu kao i njihovi preci. Horezu je jednino povijesno rumunjsko keramičko središte u kojemu je ovaj obrt ostao glavni izvor prihoda za mnoge slavne obitelji kermaičara kao što su: Vicsoreanu, Iorga, Frigura, Mischiu, Popa i dr.[2] Danas se prenosi kao i uvijek u krugu obitelji, ali i u majstorskim radionicama kroz šegrtovanje, te festivalima keramike i izložbama.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Craftsmanship of Horezu ceramics na UNESCO-ovim službenim stranicama (engl.) Preuzeto 11. prosinca 2012.
  2. Eugenia Popescu, Rumunjski sajam narodne kermike u Horezu, 2. lipnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]