Prijeđi na sadržaj

Doina

Izvor: Wikipedija
Doina
UNESCO – Nematerijalna svjetska baština
Doina
Rumunjska
Regija: Europa i Sjeverna Amerika
Godina upisa: 2009.
Ugroženost: -
Poveznica: UNESCO:00192

Doina je vrsta rumunjskog narodnog svečanog pjevanja koje se izvodi spontano i s improvizacijama. Kao osnova rumunjske kulture, sve do 20. stoljeća doina je bila jedini glazbena vrsta u mnogim dijelovima zemlje.[1] Zbog toga je doina upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi 2009. godine.[2] Doina se može izvoditi u svakoj prigodi i na svakom mjestu i uvijek se izvodi solo, s ili bez glazbene pratnje koja uključuje mnoge tradicionalne frule, gajde i čak improvizirane instrumente.

Doina u izvedbi rumunjskog folklornog društva „Doina Somesana” na Praškom sajmu u kolovozu 2011. god.

Postoje razne regionalne vrste doine kao što su: Hora lungă (Maramureş),[3] Ca pe luncă (uz Dunav), Oltului (uz rijeku Olt) i Klezmer u izvedbi besarabijskih i moldavijskih Židova. Također postoje i razne vrste doina po izričaju i temama kao što su: De codru („šumske” pjesme), Haiduceşti („hajdučke”), Ca din tulnic („gorska” uz pratnju roga tulnica), Ciobanului („pastirske”), De dragoste („ljubavne”), De jale („žalopojke”), De leagăn (pjesme za kolijevku), De pahar (za pijanke) i Foaie verde („zeleni list”) koja je klasični oblik doine.

Pored osobnog izražavanja emocija, odlika i kvaliteta izvođača, doina ima važnu društvenu ulogu je pruža okvir koji jača solidarnost. Uz to, iz nje su se iznjedrili mnogi umjetnički žanrovi, poglavito vrste plesova.[2]

Danas je doina ugrožena zbog prekida prijenosa pjesama s roditelja na djecu. Iako su najmanje petnaest osoba prepoznate kao predstavnici različitih vrsta doina, potrebno je obnoviti okruženje za njihovu izvedbu kako bi se ova rumunjske narodna baština mogla očuvati i proširiti.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Robert Garfias, The Romanian DoinaArhivirana inačica izvorne stranice od 16. listopada 2013. (Wayback Machine) (engl.) Preuzeto 16. studenog 2012.
  2. a b Doina na UNESCO-ovim službenim stranicama (engl.) Preuzeto 16. studenog 2012.
  3. doina, cântec lung (engl.) Preuzeto 16. studenog 2012.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]