Hostija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Hostije mogu biti različitih veličina, ali sve su duhovna hrana.

Hostija ili Tijelo Kristovo je okrugla bijela pločica teška nekoliko grama za koju kršćani smatraju da je "hrana za dušu", odnosno duhovna hrana. U Crkvama se hostije upotrebljavaju umjesto običnog kruha (koji sadrži kvasac) i peku se bez kvasca. Dvije su vrste hostija: posvećena i neposvećena. Posvećena je pravo tijelo Kristovo, dok neposvećene nalikuju pravim hostijama, iako one nisu pravo tijelo Kristovo. Hostije se primaju za sakrament Svete pričesti (euharistije). Isus uzme kruh i reče:

Wikicitati „Uzmite i jedite od ovoga svi; ovo je tijelo moje koje će se za vas predati.”
()

To je bilo na Veliki četvrtak, za vrijeme Pashe (Pesah). Hostija se sastoji samo od najfinijeg bijelog pšeničnog brašna. Tijesto za hostije u Hrvatskoj uglavnom peku časne sestre.[1] Kasnije se od dobivenog oblika izreže krug koji je oblik hostije pomoću alata za izrezivanje hostija, i na njoj je uvijek potrebno napraviti znak križa.

Hostija je u euharistiji zamijenjena umjesto žrtvovanja životinja (najčešće su to bili ovan ili mlado janje staro do 1 godine). Hostija se koristi i u Pravoslavnim Crkvama, u liturgiji, a na srpskom jeziku to je prosfora (što na grčkom znači "prinosim"), bijela je pločica koja sadrži kvasac i, zajedno s vinom, predstavlja dar Crkve Bogu.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vidi[uredi VE | uredi]