Hrvati u Napoleonovoj vojsci

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Hrvati u Napoleonovoj vojsci bili su "uvijek organizirani i uvijek spremni" po riječima francuskoga generala Testea. Pošto Hrvati većinski žive na planinama, uvijek su dobro formirali lagane pješačke jedinice i služili su Austriji i Francuskoj. Hrvati su bili stručnjaci u okršajnoj borbi, isto tako i u borbi po brdima i uzvisinama. No iako su bili vješti borci, strast za borbom nije bila velika s obzirom da se bore za Francusku. Napoleonova vojska imala je četiri hrvatske pukovnije, tzv. privremene pukovnije. Prva je bila 1er Regiment d'Infanterie Provisories Croate (1. hrvatska privremena pješačka pukovnija), sastavljena 1811. stvorena iz bojni 1. i 2. lovačke pukovnije Ilirije (1er i 2e Regiment de Chasseurs Illyriens). 2e Regiment d'Infanterie Provisories Croate (2. hrvatska privremena pješačka pukovnija) stvara se 1813. od 1. bojne 4. lovačke pukovnije Ilirije (4e Regiment de Chasseurs Illyriens) i 2. bojne 3. lovačke pukovnije Ilirije (3e Regiment de Chasseurs Illyriens). 3e Regiment d'Infanterie Provisories Croate stvorena je 1812. od prvih bojni 1. i 2. pukovnije Banata (1er i 2e Regiments du Banat). 3. pukovnija ili 3e Regiment d'Infanterie Provisories Croate stvorena je 1813. od drugih bojni 1. i 2. pukovnija Banata (1er i 2e Regiments du Banat). Povlačenjem iz Rusije, dvije trećine Hrvata u francuskoj vojsci izgubilo je život. Sve četiri pukovnije raspuštene su 1813.

1er Regiment d'Infanterie Provisories Croate[uredi VE | uredi]

1. hrvatska pukovnija sudjelovala je u osam bitki:

Zapovjednik ove pukovnije bio je pukovnik Marko Silvarić (1811. - 1813.), te pukovnik Joly (1813.)

2e Regiment d'Infanterie Provisories Croate[uredi VE | uredi]

Ova pukovnija sudjelovala je u dvije bitke: 1813. - Radebourg i Wurschen

Zapovjednici pukovnije bili su pukovnik Robert Gordon i pukovnik Mamulla von Turkenfeld.

3e Regiment d'Infanterie Provisories Croate[uredi VE | uredi]

Ova je pukovnija također sudjelovala u dvije bitke: 1812. - Polock i Berezina

Zapovjednik pukovnije bio je pukovnik Joly.

4e Regiment d'Infanterie Provisories Croate[uredi VE | uredi]

4. pukovnija nije sudjelovala u bitkama, također nije imala ni zapovjednika.

Bilo je i drugih hrvatskih vojnih formacija, a jedna od njih je i 6. pukovnija, poznata kao Ilirski Lovci (Chasseurs Illyriens).

Napoleon o Hrvatima u francuskoj vojsci[uredi VE | uredi]

  • "Hrvati, jučer sam se osobno uvjerio u vašu hrabrost. Stekli ste slavu i neumrlu čast!"
  • "Ja nisam nikada imao hrabrijih i boljih vojnika."
  • "Hrvati to su najbolji vojnici svijeta. Kad bih imao samo 100 000 Hrvata, osvojio bih čitav svijet"

Zanimljivost[uredi VE | uredi]

Tijekom trajanja Bitke za Leipzig osam Hrvata dezertiralo je iz francuske vojske i pridružuju se britanskoj vojsci. Padaju pod zapovjedništvo potpukovnika Robertsona. Robertson za Hrvate ima samo riječi hvale, te kao i ostali njihovi zapovjednici, najviše ih cijeni zbog hrabrosti. Hrvati dezerteri mnogo su pridonijeli u pobjeđivanju Napoleona, tj. onoliko koliko dobar vojnik može doprinijeti.

Izvori[uredi VE | uredi]