Hrvatska demokratska stranka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Hrvatska demokratska stranka. Za druga značenja pogledajte Hrvatska demokratska stranka (razdvojba).

Hrvatska demokratska stranka bila je stranka centra koja je djelovala u Hrvatskoj 1990-ih godina.

Osnovana je pod nazivom Hrvatski demokratski savez 4. studenoga 1989. godine, u sumrak jednostranačkog sustava u tadašnjoj Hrvatskoj. Osnovali su je antikomunistički disidenti i hrvatski domoljubi na čelu s "proljećarom" dr. Markom Veselicom, dr. Vladimirom Veselicom i Ivanom Gabelicom.

Uskoro Krešimir Pavelić, Marko Živković i Mirko Pizent istupaju iz Hrvatske demokratske stranke, čiji su bili i osnivači i ujedno članovi Središnjeg odbora. Međutim, jer je za njih bio neprihvatljiv politički program te stranke, koji je naknadno redigiran, a to na osnivačkoj skupštini nije bilo poznato, razlog za podnošenje ostavke i odlazak iz nje nalazio se u 1. članku Programske deklaracije, u kojemu je stajalo: „Hrvatska demokratska stranka (savez) organizacija je slobodnih ljudi različitih svjetonazora kojima je želja i cilj napredak SR Hrvatske SFR Jugoslavije.” Odmah po istupanju iz HDS-a Krešimir Pavelić pristupio je osnivanju poticajnog odbora koji će raditi na obnavljanju Hrvatske stranke prava. Početkom veljače 1990. poticajnomu odboru pristupio je i Ante Paradžik, koji je u međuvremenu također podnio ostavku na dužnost člana Središnjeg odbora HDS-a i ujedno istupio iz te stranke.

Na prvim demokratskim izborima za Sabor Republike Hrvatske u proljeće 1990. HDS je kao Hrvatska demokratska stranka pristupio Koaliciji narodnog sporazuma (KNS). Isto kao i KNS, HDS je dobio relativno malo mjesta u Saboru (11).

Svoj položaj je nastojao kompenzirati radikalnom kritikom Franje Tuđmana, čiju je vladu optuživao za preveliku popustljivost prema Slobodanu Miloševiću i JNA tijekom raspada SFRJ-a, odnosno početnim fazama Domovinskog rata. Također, i za nevoljkost tadašnjeg vrha HDZ-a da se razračuna s bivšim komunističkim strukturama koje su i u neovisnoj Hrvatskoj imale značajnu ulogu. Zbog rasplamsane agresije na Hrvatsku njezini predstavnici su u ljeto 1991. ušli u Vladu demokratskoga jedinstva i u njoj ostali do proljeća sljedeće godine.

U međuvremenu se kao predstavnik radikalnog hrvatskog nacionalizma nametnula Hrvatska stranka prava, pod čelništvom Dobroslava Parage, te oduzela HDS-u velik dio biračkog tijela. Marko Veselica je teško poražen na predsjedničkim izborima 1992., a HDS nije ušao u Sabor. Zbog toga je HDS odlučio da se 1992. s još jednom manjom desnom strankom - Hrvatskom kršćanskom demokratskom strankom - ujedini u Hrvatsku kršćansku demokratsku uniju.

Doživjevši dva izborna poraza, Ivan Gabelica donosi odluku da se odvoji i osnuje Hrvatsku čistu stranku prava, što je i učinio 12. prosinca 1992. godine.

Manji dio stranke nastavio je djelovati pod starim imenom, do potpuna utrnuća nakon 2000. godine.

Literatura i izvor[uredi | uredi kôd]