Hrvatska čista stranka prava

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s HČSP)
Hrvatska čista stranka prava
Grb HČSP-a
Grb HČSP-a
Predsjednik Damir Kraljević
Dopredsjednik Josip Opuhač

[1]

Slogan Dok budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinskih gospodara!
Sjedište Ilica 421, Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Sestrinska stranka HČSP BiH
Podmladak Mladež Hrvatske čiste stranke prava[2]
Ideologija pravaštvo
konzervativizam[3]
protekcionizam[3]
hrvatski nacionalizam[3]
Politički položaj moderna desnica
Nacionalna skupina Domoljubna koalicija
Sabor
0 / 151
Europski parlament
0 / 11
Službene boje      crna[nedostaje izvor]
Službena stranica

Hrvatska čista stranka prava (HČSP) je nacionalistička te socijalno konzervativna politička stranka u Hrvatskoj, utemeljena 12. prosinca 1992. godine.

Povijest stranke[uredi | uredi kôd]

Hrvatska čista stranka prava poziva se na učenje Stranke prava koju su u mjesecu lipnju 1861. godine utemeljili dr. Ante Starčević, dr. Eugen Kvaternik i Petar Vrdoljak, te kasnije Čiste stranke prava koju su 1895. utemeljili dr Ante Starčević, dr. Josip Frank, Eugen Kumičić i dr. Mile Starčević.

Od osnivanja do danas[uredi | uredi kôd]

U veljači 1990. obnovljena je Hrvatska stranka prava, kao nasljednica Stranke prava koju je utemeljio Ante Starčević. No zbog unutarnjih sukoba u stranci, nisu svi pravaški orijentirani Hrvati pristupali njoj.

Zato je 12. prosinca 1992. godine obnovljena i utemeljena Hrvatska čista stranka prava s obvezom borbe za ujedinjenje svih pravaša u jednu pravašku političku stranku. Na Osnivačkom saboru Hrvatske čiste stranke prava donesena je Deklaracija o hrvatskoj pravaškoj slozi i savezu, u kojoj su ti ciljevi sadržani. Hrvatska čista stranka prava se od svog osnutka zalagala za ujedinjenje pravaša. U veljači 1994. godine postignut je sporazum s Hrvatskom strankom prava o ujedinjenju. Ali taj je sporazum u veljači 1996. godine razvrgnut pa je Hrvatska čista stranka prava na Općem saboru održanom 26. listopada 1996. godine obnovila svoj rad, zalažući se i dalje za ujedinjenje svih pravaša u jednu političku stranku. Osnivač i prvi predsjednik Hrvatske čiste stranke prava bio je zagrebački odvjetnik i dugogodišnji borac za hrvatsku slobodu i neovisnost Ivan Gabelica.

Ivan Gabelica je bio zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. godine do 1999. godine. Druga pravaška stranka HSP je na izborima 2003. godine dobila 5 zastupnika, ali do sljedećih izbora 2007. godine ta stranka slabi, djelomično zbog razilaženja s tradicionalnom pravaškom ideologijom. Na lokalnim izborima 2009. godine stranka je, u koaliciji HČSP-HSP-HSS osvojila većinu u općinama Ružiću, Promini i Unešiću,[nedostaje izvor] a značajan uspjeh postigla je i u Makarskoj (30% osvojenih glasova za Gradsko Vijeće).[nedostaje izvor] U glavnom gradu Zagrebu stranka nije prešla osvojeni prag. Dobila je 6427 glasova ili 0.8 % od ukupnog biračkog tijela (koje se nije u potpunosti odazvalo).

Na izborima u Hrvatskoj 2011. godine, koalicija HČSP-a i HSP-a dr. Ante Starčević osvojila je jedno mjesto u Hrvatskom saboru. Zastupničko mjesto je dobila kandidatkinja iz redova HSP dr Ante Starčević, Ruža Tomašić u 10. izbornoj jedinici. Na drugom mjestu na zajedničkoj listi je bio kandidat iz HČSP-a Ivan Gabelica.[4]

HČSP ima i svoju sestrinsku stranku u Bosni i Hercegovini, Hrvatsku čistu stranku prava Bosne i Hercegovine.

Program i temeljna načela[uredi | uredi kôd]

Ideološka načela HČSP su uglavnom ista kao i načela Stranke prava od prije 120 godina. Glavna načela su politička i gospodarska samostalnost Hrvatske, moralne i društvene vrijednosti koje su u skladu s učenjem Katoličke crkve itd. HČSP je protiv bilo kakve mržnje na rasnoj, vjerskoj ili narodnoj osnovi. Nije vjerski niti nacionalno isključiva, ali je prije svega nacionalistička stranka hrvatskog naroda.

Predsjednici[uredi | uredi kôd]

Ustrojstvo stranke[uredi | uredi kôd]

Predsjednik HČSP-a Davor Trbuha je inače poduzetnik i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata. Predsjednik je Županijskog vijeća HČSP-a Zagrebačke županije i Podružnice HČSP-a Zaprešić. Trenutno obnaša i dužnost predsjednika Zdruga hrvatske obrane Nikola Šubić Zrinski Zagrebačke županije, te je član upravnog odbora Koordinacije braniteljskih udruga grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Dopredsjednci: Dopredsjednici HČSP-a su Ivan Iličić i Damir Banić.

Mladež Hrvatske čiste stranke prava[uredi | uredi kôd]

Hrvatska starčevićanska mladež je stranački pomladak Hrvatske čiste stranke prava. Hrvatska starčevićanska mladež okuplja mlade ljude međusobno vezane pravaškim političkim djelovanjem te moralnim i uzornim življenjem. Hrvatska starčevićanska mladež djeluje unutar Hrvatske čiste stranke prava provodeći njezin program, poštujući njezin Ustav i Temeljna načela, baštineći nauk dr. Ante Starčevića te poštujući opća moralna načela.

Trenutni povjerenik za mladež je mag.oec. Matija Sovulj, a organizacija koja rukovodi Mladeži jest Glavni stan Mladeži HČSP-a.

Mladež HČSP-a je započela s djelovanjem 1992. godine pod imenom Hrvatska starčevićanska pravaška mladež, a na II. Općem saboru Hrvatske čiste stranke prava, 26. listopada 1996. godine mijenja ime u Hrvatska starčevićanska mladež. Značajan broj članova Hrvatske starčevićanske pravaške mladeži je sudjelovao u obrani Hrvatske kroz razne postrojbe HOS-a, HV-a i HVO-a.

Mladež HČSP-a ima širok djelokrug te se često ističe kao najjača organizacija mladih u Hrvatskoj s pravaškim i nacionalnim predznakom. Mladež također održava intenzivne i brojne kontakte sa srodnim prijateljskim organizacijama u Europi.

Članovi Hrvatske starčevićanske mladeži dužni su :

  • pridržavati se Programa, Statuta i drugih odredaba, smjernica i odluka
  • pridržavati se Temeljnih načela, Ustava Hrvatske čiste stranke prava i smjernica i odluka stranačkih tijela
  • promicati program Hrvatske starčevićanske mladeži i Temeljnih načela Hrvatske čiste stranke prava te se zalagati za njihovo oživotvorenje
  • izvršavati naložene zadatke nadležnih tijela Hrvatske čiste stranke prava i provoditi odluke tijela Hrvatske starčevićanske mladeži
  • pomagati starijim članovima Hrvatske čiste stranke prava u svom njihovom djelovanju, a posebno u organizacijskom i tehničkom dijelu posla, te u poslu koji zahtjeva fizički rad
  • s posebnim poštovanjem se odnositi prema starijim članovima Hrvatske čiste stranke prava
  • uzornim, kulturnim i moralnim ponašanjem u javnom i privatnom životu čuvati čast, dostojanstvo, ugled i probitke Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatske starčevićanke mladeži
  • međusobno se poštovati te širiti slogu i ljubav među hrvatskim narodom
  • ispunjavati i sve ostale dužnosti što ih Ustav Hrvatske čiste stranke prava nalaže svojim članovima

Pravaška akademija „Milan pl. Šufflay[uredi | uredi kôd]

HČSP pod svojim okriljem vodi Pravašku akademiju „Milan pl. Šufflay“. Akademija jest obrazovno tijelo HČSP-a nazvano po hrvatskom povjesničaru, intelektualcu i pravaškom ideologu „Milanu pl. Šufflayu“ koji je zbog svog djelovanja ubijen 1931. godine. Prema HČSP-u: „Smisao Akademije je političko obrazovanje mladih pravaša po čvrstim pravaškim načelima, a u svrhu što boljeg osposobljavanja polaznika Akademije za daljnje bavljenje politikom te stjecanja znanja općenito. Glavni cilj Akademije je stvaranje nove mlade pravaške generacije koja će, stjecanjem znanja u svim granama pravaštva, biti spremna, sposobna i organizirana za preuzimanje kormila hrvatskog nacionalnog korpusa.“ Predsjednica akademije jest Nikol Malić.

Klub sveučilištaraca „Kvaternik[uredi | uredi kôd]

Dne 21. prosinca 2013. godine, mladi HČSP-a osnovali su i Klub sveučilištaraca (studenata) „Kvaternik“, čime su nastavili tradiciju okupljanja hrvatskih državotvornih studenata nacionalista, domoljuba i rodoljuba. Klub je nazvan po dr. Eugenu Kvaterniku iz povijesnih razloga. Naime, po Kvaterniku su pravaški sveučilištarci nazivali svoje klubove u više razdoblja: od vremena Austro-Ugarske do prve Jugoslavije. Pozivati se na pravaškog revolucionara dr. Eugena Kvaternika, koji je junačkom smrću okončao svoju političku borbu za nezavisnu Hrvatsku, nekad je među hrvatskim sveučilištarcima simboliziralo beskompromisnu borbu za hrvatsku državnost, pa čak i pozivanje na revoluciju. Danas Kvaternik simbolizira beskompromisnu borbu za ideju državotvornosti, suverenosti, ideju očuvanja tradicionalnih i moralnih vrijednosti, te ideju zdravog političkog slobodoumlja. Za prvu predsjednicu Kluba izabrana je Zrinka Pezer, 19-godišnja studentica povijesti s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Glavni ciljevi Kluba su:

  • promicanje hrvatske kulturne svijesti među sveučilištarcima
  • poticanje obrazovanja mladih o hrvatskoj kulturi, povijesti i politici
  • zalaganje za prava hrvatskih sveučilištaraca
  • promicanje uzornog načina života među mladima dostojnog hrvatskog sveučilištarca

Iako Klub sveučilištaraca „Kvaternik“ osnivaju pripadnici Mladeži HČSP-a, u radu Kluba moći će sudjelovati svi hrvatski sveučilištarci, bez obzira na stranačku pripadnost.

Osnovna djelatnost Kluba je organiziranje kvalitetnih kulturno-obrazovnih događanja na temu hrvatske kulturne baštine, književnosti, povijesti te dnevne politike. Klub ima svoje povjerenike na svim fakultetima i sveučilištima, a koji rade na širenju organizacije i članstva, te na organiziranju klupskih događanja na samim fakultetima.

Također, važan zadatak Kluba je i poticanje političkog aktivizma među hrvatskom sveučilišnom mladeži.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Gabelica, Ivan (ur.), Starčević : znanstveni kolokvij o 180. obljetnici rođenja, Hrvatska čista stranka prava, Zagreb, 2004., ISBN 953-99521-0-7
  • Miljak, Josip. Imamo mišljenje!: AVIS rent a Croatia: rasplitanje političkih čvorova – ogledi jednog pravaša, Hrvatska čista stranka prava, Zagreb, 2004., ISBN 953-99521-1-5

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Glavni stan. Hrvatska čista stranka prava. Pristupljeno 16. kolovoza 2017.
  2. Povijest Mladeži HČSP-a. Hrvatska čista stranka prava. Pristupljeno 30. ožujka 2013.
  3. a b c Program. Hrvatska čista stranka prava. Pristupljeno 30. ožujka 2013.
  4. Izbori 2011.Arhivirana inačica izvorne stranice od 28. studenoga 2011. (Wayback Machine) HSP dr Ante Starčević i HČSP - Popis kandidata za 10. izbornu jedinicu

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikizvora
Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Deklaracija o hrvatskoj pravaškoj slozi i savezu